Przepis na pasztet z jajek krok po kroku
- Jajko 12 szt.
- Pieczarki 200 g
- Cebula 100 g 1 duża cebula
- Bułka tarta 107 g 0,5 szklanki
- Jogurt naturalny 120 ml 0,5 szklanki
- Koperek 8 g 1 łyżka posiekanego
- Natka pietruszki 10 g 1 łyżka posiekanych liści
Jajka przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj na twardo, 5 minut od zagotowania się wody.
Jajka zalej zimną wodą po ugotowaniu i odstaw do wystudzenia.
Ugotowane jajka zetrzyj na tarce do miski.
Dodaj 2 surowe jajka.
Pieczarki oraz cebulę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce i dodaj do jajek.
Do masy dodaj bułkę tartą, 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, koperek i natkę pietruszki.
Do masy dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do 3 małych foremek do pieczenia.
Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Często zadawane pytania
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Jajka faszerowane
-
Jajka na twardo
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z jajkiem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Omlet cesarski
-
Jajecznica z awokado
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Pasta z awokado i jajek
-
Tortilla z jajkiem
-
Tosty z jajkiem
-
Ryż z jajkiem
-
Szybka kolacja z jajek

(liczba kalorii)
Pasztet z jajek - cechy przepisu
Więcej o pasztecie z jajek
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.
Pasztet z jajek to wegetariański dodatek, który można przygotować na świąteczny stół. Pieczony, domowy pasztet z jajek i pieczarek to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Pyszny pasztet wege idealny na Wielkanoc to dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia. Bezmięsny pasztet z jajek świetnie smakuje z dodatkiem rzeżuchy.
Dobry przepis na pasztet z jajek jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby składniki po ugotowaniu wystygły. Prosty przepis sprawi, że będziesz przygotowywać go częściej niż tylko na święta. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Jajka możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet możesz przygotować z jajkiem w środku, będzie on wyglądał imponująco. Pasztet z jajkiem na twardo możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet na zimno z jajkiem gotowanym oraz jakie dodać przyprawy się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.
Wartości odżywcze pasztetu z jajek
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w pasztecie z jajek
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na pasztet z jajek
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na pasztet z jajek
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pasztecie z jajek
Lista alergenów dla pasztetu z jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny