Pasztet z jajek

Opublikowano: 28.04.2021 r., 18:43 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z jajek podany na okrągłej desce drewnianej, z natką pietruszki, w tle ściereczka z jajkami
Pasztet z jajek
Wypróbuj przepis na najlepszy pasztet z jajek. Wegetariańska propozycja na tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest pyszne i smakowite. Warto przygotować go nie tylko na świąteczny stół.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 65 min
126 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (12 szt.)
  • Pieczarki (200 g)
  • Cebula 1 duża cebula (100 g)
  • Bułka tarta 0,5 szklanki (107 g)
  • Jogurt naturalny 0,5 szklanki (120 ml)
  • Koperek 1 łyżka posiekanego (8 g)
  • Natka pietruszki 1 łyżka posiekanych liści (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, tarka, miska, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet z jajek krok po kroku

Jajka przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj na twardo, 5 minut od zagotowania się wody.

Jajka zalej zimną wodą po ugotowaniu i odstaw do wystudzenia.

Ugotowane jajka zetrzyj na tarce do miski.

Dodaj 2 surowe jajka.

Pieczarki oraz cebulę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce i dodaj do jajek.

Do masy dodaj bułkę tartą, 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, koperek i natkę pietruszki.

Do masy dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do 3 małych foremek do pieczenia.

Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na pasztet z jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z jajek

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.

Pasztet z jajek to wegetariański dodatek, który można przygotować na świąteczny stół. Pieczony, domowy pasztet z jajek i pieczarek to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Pyszny pasztet wege idealny na Wielkanoc to dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia. Bezmięsny pasztet z jajek świetnie smakuje z dodatkiem rzeżuchy.

Dobry przepis na pasztet z jajek jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby składniki po ugotowaniu wystygły. Prosty przepis sprawi, że będziesz przygotowywać go częściej niż tylko na święta. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Jajka możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet możesz przygotować z jajkiem w środku, będzie on wyglądał imponująco. Pasztet z jajkiem na twardo możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet na zimno z jajkiem gotowanym oraz jakie dodać przyprawy się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie z jajek

Lista alergenów dla pasztetu z jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze pasztetu z jajek

na 100g gotowej potrawy

Pyszna i zdrowa propozycja wegetariańskiego pasztetu. Spożywanie go powinny ograniczyć jedynie osoby z podwyższonym cholesterolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
126.53
126.53
Białko (g)
9.29
9.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
8.97
8.97
Węglowodany przyswajalne (g)
8.22
8.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
5.78
5.78
Tłuszcze nasycone (g)
2.41
2.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.37
3.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
2.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
1.26
Cholesterol (mg)
203.95
203.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
93.89
93.89
Witamina B6 (mg)
0.14
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
0.59
Witamina C (mg)
2.72
2.72
Witamina D (µg (mcg))
1.25
1.25
Witamina E (mg)
0.66
0.66
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
87.83
87.83
Tiamina (mg)
0.13
0.13
Ryboflawina (mg)
0.38
0.38
Niacyna (mg)
1.27
1.27
Foliany (µg (mcg))
43.09
43.09
Beta karoten (µg (mcg))
41.99
41.99
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
152.47
152.47
Potas (mg)
192.78
192.78
Wapń (mg)
71.67
71.67
Fosfor (mg)
156.33
156.33
Magnez (mg)
15.39
15.39
Żelazo (mg)
1.59
1.59
Cynk (mg)
1.05
1.05
Miedź (mg)
0.12
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z jajek 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z jajek

Koszt składników
28.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
12 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
12.00
Za 12 szt.
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 duża cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
107 g
0,5 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 107 g
Jogurt naturalny
120 ml
0,5 szklanki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 ml
Koperek
8 g
1 łyżka posiekanego
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Natka pietruszki
10 g
1 łyżka posiekanych liści
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
28.60