Sos z kurkami

Opublikowano: 29.09.2021 r., 8:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos z kurkami podany w patelni, która stoi na ciemnym drewnianym blacie.
Sos z kurkami
Sos z kurkami to aromatyczny i kremowy sos idealnie pasujący jako dodatek do dan obiadowych. Możesz go przygotować ze świeżych lub mrożonych kurek. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
298 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kurki świeże (500 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Masło Pół kostki (100 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos z kurkami krok po kroku

Kurki umyj dokładnie, cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim kurki wraz z cebulą.

Gdy kurki zmiękną wlej na patelnię śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.

Dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sos z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat sosu z kurkami

Dobry sos z kurkami to pyszny dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą. Przepis na sos z kurkami jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: świeże kurki lub mrożone, śmietana kremówka 30%, cebula, sól, pieprz oraz natka pietruszki.

Jak zrobić sos z kurkami ? Na początek przygotuj grzyby. Kurki umyj dokładnie, cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim kurki wraz z cebulą. Gdy kurki zmiękną wlej na patelnię śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki.

Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Krzem jest podstawowym budulcem tkanki łącznej naszego organizmu. Jest on niezbędny do syntezy kolagenu, kwasu hialuronowego oraz elastyny. Dzięki temu jest niezbędny do prawidłowej budowy naszej skóry, włosów i paznokci. Ma działanie przeciwzapalne, niedobory krzemu prowadzą do miażdżycy, szybszego powstawania zmarszczek czy cellulitu. Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Śmietana jest źródłem łatwo przyswajalnego tłuszczu mlecznego, który odpowiedni jest dla osób z problemami z wątrobą.

Podsumowując prosty przepis na kurki ze śmietaną idealnie pasuje do mięsa, pyszny jest także w wersji jarskiej z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej. Pomysł na smaczny sos wykorzystaj gdy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście.

Alergeny w sosie z kurkami

Lista alergenów dla sosu z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze sosu z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Sos z kurkami to doskonała propozycja na dodatek do obiadu z dużą zawartością błonnika oraz składników mineralnych. Nasza dieta powinna być jak najbardziej różnorodna dlatego korzystajmy z możliwości jakie daje nam natura.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
149.19
298.38
Białko (g)
1.50
3.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.14
12.29
Węglowodany przyswajalne (g)
4.04
8.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
4.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.72
27.44
Tłuszcze nasycone (g)
11.43
22.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.28
4.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
3.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.34
14.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
6.35
12.70
Potas (mg)
262.71
525.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.67
31.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
34.64
69.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.79
17.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
3.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
0.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z kurkami 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z kurkami

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
46.00