Przepis na sos z kurkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Kurki umyj dokładnie, cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim kurki wraz z cebulą.

Gdy kurki zmiękną wlej na patelnię śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.

Dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki.

Sos z kurkami podany w patelni, która stoi na ciemnym drewnianym blacie.
Sos z kurkami
Koszt przygotowania dania
37.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
29

Sos z kurkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie z kurkami

Dobry sos z kurkami to pyszny dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą. Przepis na sos z kurkami jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: świeże kurki lub mrożone, śmietana kremówka 30%, cebula, sól, pieprz oraz natka pietruszki.

Jak zrobić sos z kurkami ? Na początek przygotuj grzyby. Kurki umyj dokładnie, cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim kurki wraz z cebulą. Gdy kurki zmiękną wlej na patelnię śmietanę i gotuj aż sos zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki.

Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Krzem jest podstawowym budulcem tkanki łącznej naszego organizmu. Jest on niezbędny do syntezy kolagenu, kwasu hialuronowego oraz elastyny. Dzięki temu jest niezbędny do prawidłowej budowy naszej skóry, włosów i paznokci. Ma działanie przeciwzapalne, niedobory krzemu prowadzą do miażdżycy, szybszego powstawania zmarszczek czy cellulitu. Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Śmietana jest źródłem łatwo przyswajalnego tłuszczu mlecznego, który odpowiedni jest dla osób z problemami z wątrobą.

Podsumowując prosty przepis na kurki ze śmietaną idealnie pasuje do mięsa, pyszny jest także w wersji jarskiej z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej. Pomysł na smaczny sos wykorzystaj gdy wpadną do Ciebie niezapowiedziani goście.

Wartości odżywcze sosu z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
149.19 kcal
298.38 kcal
Białko
1.50 g
3.00 g

Węglowodany w sosie z kurkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
6.14 g
12.29 g
Węglowodany przyswajalne
4.04 g
8.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.11 g
4.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
13.72 g
27.44 g
Tłuszcze nasycone
11.43 g
22.86 g

Witaminy w przepisie na sos z kurkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
2.28 µg (mcg)
4.57 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.81 mg
3.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
7.34 µg (mcg)
14.69 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos z kurkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
6.35 mg
12.70 mg
Potas
262.71 mg
525.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
15.67 mg
31.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
34.64 mg
69.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
8.79 mg
17.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.61 mg
3.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.37 mg
0.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z kurkami 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie z kurkami

Lista alergenów dla sosu z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania sosu z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
500 g
30.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na sos z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.6% osób