Przepis na pasztet z dyni krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, patelnia mała, tarka, duża miska, obieraczka, szpatułka, foremka aluminiowa do pasztetu

Soczewicę ugotuj w stosunku 1:2 z wodą. Po ugotowaniu delikatnie posól i pozostaw do wystudzenia.

Dynię przekrój na pół. Jeśli jest to duża dynia użyj połowy.

Usuń gniazda nasienne, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz połowę zetrzeć na małych a połowę na dużych oczkach.

Na patelni z rozgrzanym olejem delikatnie podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Do startej dyni dodaj cebulę, soczewicę, jajka, 1/4 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej oraz imbiru. Dodaj również drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do dwóch małych foremek na pasztet.

Pasztet piecz 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z dyni podany w foremce z pestkami dyni i żurawiną, na drewnianym, opalanym stole
Pasztet z dyni
Koszt przygotowania dania
8.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
68 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
38

Pasztet z dyni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z dyni

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podane jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycję tych czasów.

pasztet z dyni to jedna z odmian pasztetu wegetariańskiego, którą można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet z soczewicy i dyni to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet z dyni to idealny, jesienny dodatek do śniadania, pasztet możesz przygotować także na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis na pasztet warzywny z dyni jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Przepis na pasztet z dyni jest bardzo łatwy, możesz go także dowolnie modyfikować dopasowując do swojej diety. Wegański pasztet z dyni wykonasz bez dodatku jajek, możesz dodać namoczone siemię lniane czy płatki owsiane. Pasztet z dyni z pieczarkami będzie miał więcej smaku umami, czyli tego przypominającego mięso, a pasztet z dyni piżmowej będzie niezwykle słodki w smaku. Jak zrobić pasztet z dyni oraz jakie dodać przyprawy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze pasztetu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(46g)
Energia (kalorie)
148.79 kcal
68.44 kcal
Białko
8.31 g
3.82 g

Węglowodany w pasztecie z dyni

Na 100g
Na porcję
(46g)
Węglowodany
17.23 g
7.93 g
Węglowodany przyswajalne
14.52 g
6.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.71 g
1.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(46g)
Tłuszcz
5.67 g
2.61 g
Tłuszcze nasycone
1.26 g
0.58 g
Tłuszcze nienasycone
4.41 g
2.03 g
Tłuszcze jednonasycone
2.83 g
1.30 g
Tłuszcze wielonasycone
1.58 g
0.73 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko, pestki dyni.
czytaj dalej
Cholesterol
70.80 mg
32.57 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z dyni

Na 100g
Na porcję
(46g)
Witamina A
245.86 µg (mcg)
113.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.48 mg
3.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Retinol
30.45 µg (mcg)
14.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.70 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
63.94 µg (mcg)
29.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1567.36 µg (mcg)
720.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z dyni

Na 100g
Na porcję
(46g)
Sód
30.61 mg
14.08 mg
Potas
360.36 mg
165.77 mg
Wapń
36.23 mg
16.67 mg
Fosfor
136.53 mg
62.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.35 mg
13.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.49 mg
1.15 mg
Cynk
1.27 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.37 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z dyni 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z dyni

Lista alergenów dla pasztetu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztetu z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
180 g
1 szklanka
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 180 g
Dynia
420 g
0.5 sztuka
10.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 420 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
50 g
1 średnia
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koperek
8 g
1 łyżka
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Natka pietruszki
10 g
1 łyżka
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Pestki dyni
10 g
2 łyżeczki
7.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 10 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na pasztet z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98.1% osób