Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, patelnia mała, tarka, duża miska, obieraczka, szpatułka, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet z dyni krok po kroku

Soczewicę ugotuj w stosunku 1:2 z wodą. Po ugotowaniu delikatnie posól i pozostaw do wystudzenia.

Dynię przekrój na pół. Jeśli jest to duża dynia użyj połowy.

Usuń gniazda nasienne, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz połowę zetrzeć na małych a połowę na dużych oczkach.

Na patelni z rozgrzanym olejem delikatnie podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Do startej dyni dodaj cebulę, soczewicę, jajka, 1/4 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej oraz imbiru. Dodaj również drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do dwóch małych foremek na pasztet.

Pasztet piecz 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z dyni podany w foremce z pestkami dyni i żurawiną, na drewnianym, opalanym stole
Pasztet z dyni - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - pasztet z dyni

W skrócie
Kalorii w porcji
68 kcal
Wielkość
jednej porcji
46 g
Indeks glikemiczny
38

Wartości odżywcze pasztetu z dyni

na 100g gotowej potrawy

Pasztet wegetariański jest świetnym daniem o wysokiej zawartości składników odżywczych. Pasztet warzywny sprawdzi się również dla dzieci aby przemycić do ich diety więcej warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(46g)
Energia (kcal)
148.79
68.44
Białko (g)
8.31
3.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(46g)
Węglowodany (g)
17.23
7.93
Węglowodany przyswajalne (g)
14.52
6.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.71
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(46g)
Tłuszcz (g)
5.67
2.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
0.58
Tłuszcze nienasycone (g)
4.41
2.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.83
1.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.58
0.73
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, pestki dyni.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.80
32.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(46g)
Witamina A (µg (mcg))
245.86
113.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.48
3.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.18
Retinol (µg (mcg))
30.45
14.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.94
29.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1567.36
720.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(46g)
Sód (mg)
30.61
14.08
Potas (mg)
360.36
165.77
Wapń (mg)
36.23
16.67
Fosfor (mg)
136.53
62.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.35
13.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.49
1.15
Cynk (mg)
1.27
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.37
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z dyni 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z dyni

Lista alergenów dla pasztetu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat pasztetu z dyni

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podane jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycję tych czasów.

pasztet z dyni to jedna z odmian pasztetu wegetariańskiego, którą można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet z soczewicy i dyni to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet z dyni to idealny, jesienny dodatek do śniadania, pasztet możesz przygotować także na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis na pasztet warzywny z dyni jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Przepis na pasztet z dyni jest bardzo łatwy, możesz go także dowolnie modyfikować dopasowując do swojej diety. Wegański pasztet z dyni wykonasz bez dodatku jajek, możesz dodać namoczone siemię lniane czy płatki owsiane. Pasztet z dyni z pieczarkami będzie miał więcej smaku umami, czyli tego przypominającego mięso, a pasztet z dyni piżmowej będzie niezwykle słodki w smaku. Jak zrobić pasztet z dyni oraz jakie dodać przyprawy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z dyni

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
180 g
1 szklanka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 180 g
Dynia
420 g
0.5 sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 420 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
50 g
1 średnia
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koperek
8 g
1 łyżka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Natka pietruszki
10 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Pestki dyni
10 g
2 łyżeczki
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 10 g
Koszt składników
40.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na pasztet z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób