Pasztet z dyni
- Soczewica czerwona - 1 szklanka (180 g)
- Dynia - 0.5 sztuka (420 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula - 1 średnia (50 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Koperek - 1 łyżka (8 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżka (10 g)
- Pestki dyni - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na pasztet z dyni krok po kroku
Soczewicę ugotuj w stosunku 1:2 z wodą. Po ugotowaniu delikatnie posól i pozostaw do wystudzenia.
Dynię przekrój na pół. Jeśli jest to duża dynia użyj połowy.
Usuń gniazda nasienne, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Możesz połowę zetrzeć na małych a połowę na dużych oczkach.
Na patelni z rozgrzanym olejem delikatnie podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
Do startej dyni dodaj cebulę, soczewicę, jajka, 1/4 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej oraz imbiru. Dodaj również drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do dwóch małych foremek na pasztet.
Pasztet piecz 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej informacji na temat pasztetu z dyni
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podane jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycję tych czasów.
pasztet z dyni to jedna z odmian pasztetu wegetariańskiego, którą można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet z soczewicy i dyni to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet z dyni to idealny, jesienny dodatek do śniadania, pasztet możesz przygotować także na święta Bożego Narodzenia.
Dobry przepis na pasztet warzywny z dyni jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Przepis na pasztet z dyni jest bardzo łatwy, możesz go także dowolnie modyfikować dopasowując do swojej diety. Wegański pasztet z dyni wykonasz bez dodatku jajek, możesz dodać namoczone siemię lniane czy płatki owsiane. Pasztet z dyni z pieczarkami będzie miał więcej smaku umami, czyli tego przypominającego mięso, a pasztet z dyni piżmowej będzie niezwykle słodki w smaku. Jak zrobić pasztet z dyni oraz jakie dodać przyprawy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.
Alergeny w pasztecie z dyni
Lista alergenów dla pasztetu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztetu z dyni
Pasztet wegetariański jest świetnym daniem o wysokiej zawartości składników odżywczych. Pasztet warzywny sprawdzi się również dla dzieci aby przemycić do ich diety więcej warzyw.
Energia i białka
(46g)
Węglowodany
(46g)
Tłuszcze
(46g)
Witaminy
(46g)
Składniki mineralne
(46g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.