Pastitsio

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne greckie danie pastitsio.
Pastitsio
Pastitsio to wspaniała propozycja na tradycyjne danie kuchni greckiej. Pyszna zapiekanka z dodatkiem mięsa wołowego przypomina nieco włoską lasagne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
1021 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Pomidory w puszce (450 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Bulion wołowy (150 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (120 g)
  • Mleko 3,2% - niepełne 2 szklanki (700 ml)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Ser owczy (70 g)
  • Bułka tarta (30 g)
  • Makaron penne (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na pastitsio krok po kroku

Masło umieść w garnku i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Do roztopionego masła dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.

Podgrzej chwilę i zmniejsz ogień.

Wlej mleko i wymieszaj rózgą.

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Obierz seler ze skórki i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulą oraz czosnek.

Dodaj seler i podsmaż.

Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso.

Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut.

Dopraw sos solą, pieprzem, cynamonem i oregano, wymieszaj.

W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron.

Gotuj przez 8-9 minut.

Odcedź makaron i wymieszaj z sosem.

Do makaronu dodaj także 1/3 beszamelu, 1/2 startego sera oraz jajko.

Wymieszaj dokładnie i przełóż do naczynia.

Na wierzch makaronu wyłóż resztę beszamelu.

Ser wymieszaj z bułką tartą i posyp wierzch zapiekanki.

Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 30 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na pastitsio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat pastitsio

Pastitsio to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjna grecka zapiekanka z makaronem i sosem beszamelowym jest bardzo aromatyczna i sprawdzi się podana także na zimno. Zapiekankę można wzbogacić dodatkiem ulubionych warzyw. Przepis na pastitsio jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, pomidory w puszce, cebula, seler korzeniowy, czosnek, bulion wołowy, mąka pszenna, mleko, masło, ser owczy, bułka tarta, makaron penne, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić pastitsio? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz seler ze skórki i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulą oraz czosnek. Dodaj seler i podsmaż. Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Dopraw sos solą, pieprzem, cynamonem i oregano, wymieszaj. W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Do makaronu dodaj także 1/3 beszamelu, 1/2 startego sera oraz jajko. Wymieszaj dokładnie i przełóż do naczynia. Na wierzch makaronu wyłóż resztę beszamelu. Ser wymieszaj z bułką tartą i posyp wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 30 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Mięso mielone wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszna zapiekanka z mięsem mielonym pieczona w piekarniku to świetny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka sprawdzi się także na bardziej wystawne okazje. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do zapiekanki dodać można także bakłażany lub cukinię.

Alergeny w pastitsio

Lista alergenów dla pastitsio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • ser owczy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pastitsio

na 100g gotowej potrawy

Pastitsio to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest średnio kaloryczne i dobrze podać je z dodatkiem świeżej sałatki. Potrawa zawiera także cenne składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
189.18
1021.57
Białko (g)
7.63
41.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
20.34
109.82
Węglowodany przyswajalne (g)
19.28
104.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
5.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
8.57
46.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
26.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
19.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.03
16.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
3.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.43
164.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
45.34
244.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
2.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.03
10.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.75
230.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.59
8.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.02
91.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.21
152.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
130.17
702.93
Potas (mg)
196.11
1059.00
Wapń (mg)
66.47
358.95
Fosfor (mg)
114.67
619.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.38
120.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
5.97
Cynk (mg)
1.16
6.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pastitsio 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pastitsio

Koszt składników
96.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
450 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.59
Za 450 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Bulion wołowy
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ser owczy
70 g
25.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 70 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Makaron penne
500 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
96.90