Przepis na pastitsio krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania

Masło umieść w garnku i podgrzewaj, aż się rozpuści.

Do roztopionego masła dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.

Podgrzej chwilę i zmniejsz ogień.

Wlej mleko i wymieszaj rózgą.

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Obierz seler ze skórki i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulą oraz czosnek.

Dodaj seler i podsmaż.

Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso.

Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut.

Dopraw sos solą, pieprzem, cynamonem i oregano, wymieszaj.

W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron.

Gotuj przez 8-9 minut.

Odcedź makaron i wymieszaj z sosem.

Do makaronu dodaj także 1/3 beszamelu, 1/2 startego sera oraz jajko.

Wymieszaj dokładnie i przełóż do naczynia.

Na wierzch makaronu wyłóż resztę beszamelu.

Ser wymieszaj z bułką tartą i posyp wierzch zapiekanki.

Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 30 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Pastitsio podane na talerzu.
Pastitsio
Koszt przygotowania dania
29.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
971 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
70

Pastitsio - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pastitsio

Pastitsio to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjna grecka zapiekanka z makaronem i sosem beszamelowym jest bardzo aromatyczna i sprawdzi się podana także na zimno. Zapiekankę można wzbogacić dodatkiem ulubionych warzyw. Przepis na pastitsio jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, pomidory w puszce, cebula, seler korzeniowy, czosnek, bulion wołowy, mąka pszenna, mleko, masło, ser owczy, bułka tarta, makaron penne, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić pastitsio? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz seler ze skórki i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulą oraz czosnek. Dodaj seler i podsmaż. Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Dopraw sos solą, pieprzem, cynamonem i oregano, wymieszaj. W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Do makaronu dodaj także 1/3 beszamelu, 1/2 startego sera oraz jajko. Wymieszaj dokładnie i przełóż do naczynia. Na wierzch makaronu wyłóż resztę beszamelu. Ser wymieszaj z bułką tartą i posyp wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 30 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Mięso mielone wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszna zapiekanka z mięsem mielonym pieczona w piekarniku to świetny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka sprawdzi się także na bardziej wystawne okazje. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do zapiekanki dodać można także bakłażany lub cukinię.

Wartości odżywcze pastitsio

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kalorie)
179.94 kcal
971.66 kcal
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Białko
7.10 g
38.32 g
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej

Węglowodany w pastitsio

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany
20.29 g
109.55 g
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.23 g
103.87 g
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
5.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz
7.80 g
42.14 g
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.40 g
23.74 g
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.41 g
18.40 g
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.82 g
15.24 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.59 g
3.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy.
czytaj dalej
Cholesterol
28.18 mg
152.17 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pastitsio

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A
37.98 µg (mcg)
205.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.70 mg
Brak danych dla: ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
2.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.03 mg
10.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.33 µg (mcg)
1.78 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy.
czytaj dalej
Witamina E
0.37 mg
2.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
35.49 µg (mcg)
191.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.57 mg
Brak danych dla: ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.61 mg
Brak danych dla: ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.57 mg
8.49 mg
Brak danych dla: ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.79 µg (mcg)
85.29 µg (mcg)
Brak danych dla: ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
28.21 µg (mcg)
152.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastitsio

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód
84.84 mg
458.14 mg
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Potas
193.83 mg
1046.69 mg
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Wapń
49.89 mg
269.42 mg
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Fosfor
104.86 mg
566.22 mg
Brak danych dla: ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.63 mg
116.81 mg
Brak danych dla: ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
5.89 mg
Brak danych dla: ser owczy.
czytaj dalej
Cynk
1.11 mg
6.00 mg
Brak danych dla: ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.57 mg
Brak danych dla: ser owczy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pastitsio 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pastitsio

Lista alergenów dla pastitsio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na pastitsio nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ser owczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pastitsio

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
450 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.59
Za 450 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Bulion wołowy
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ser owczy
70 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Makaron penne
500 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jak oceniasz przepis na pastitsio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób