Pastitsio
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Pomidory w puszce (450 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Bulion wołowy (150 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (120 g)
- Mleko 3,2% - niepełne 2 szklanki (700 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Ser owczy (70 g)
- Bułka tarta (30 g)
- Makaron penne (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na pastitsio krok po kroku
Masło umieść w garnku i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Do roztopionego masła dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie.
Podgrzej chwilę i zmniejsz ogień.
Wlej mleko i wymieszaj rózgą.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Obierz seler ze skórki i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulą oraz czosnek.
Dodaj seler i podsmaż.
Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso.
Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut.
Dopraw sos solą, pieprzem, cynamonem i oregano, wymieszaj.
W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron.
Gotuj przez 8-9 minut.
Odcedź makaron i wymieszaj z sosem.
Do makaronu dodaj także 1/3 beszamelu, 1/2 startego sera oraz jajko.
Wymieszaj dokładnie i przełóż do naczynia.
Na wierzch makaronu wyłóż resztę beszamelu.
Ser wymieszaj z bułką tartą i posyp wierzch zapiekanki.
Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 30 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat pastitsio
Pastitsio to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjna grecka zapiekanka z makaronem i sosem beszamelowym jest bardzo aromatyczna i sprawdzi się podana także na zimno. Zapiekankę można wzbogacić dodatkiem ulubionych warzyw. Przepis na pastitsio jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, pomidory w puszce, cebula, seler korzeniowy, czosnek, bulion wołowy, mąka pszenna, mleko, masło, ser owczy, bułka tarta, makaron penne, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.
Jak zrobić pastitsio? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz seler ze skórki i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulą oraz czosnek. Dodaj seler i podsmaż. Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Dopraw sos solą, pieprzem, cynamonem i oregano, wymieszaj. W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem. Do makaronu dodaj także 1/3 beszamelu, 1/2 startego sera oraz jajko. Wymieszaj dokładnie i przełóż do naczynia. Na wierzch makaronu wyłóż resztę beszamelu. Ser wymieszaj z bułką tartą i posyp wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 30 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Mięso mielone wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.
Podsumowując pyszna zapiekanka z mięsem mielonym pieczona w piekarniku to świetny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka sprawdzi się także na bardziej wystawne okazje. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do zapiekanki dodać można także bakłażany lub cukinię.
Alergeny w pastitsio
Lista alergenów dla pastitsio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion wołowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- ser owczy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pastitsio
Pastitsio to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest średnio kaloryczne i dobrze podać je z dodatkiem świeżej sałatki. Potrawa zawiera także cenne składniki mineralne.
Energia i białka
(540g)
Węglowodany
(540g)
Tłuszcze
(540g)
Witaminy
(540g)
Składniki mineralne
(540g)
-
mięso,
wołowina,
pomidor,
cebula,
seler,
mąka pszenna,
mleko,
masło,
bułka tarta,
makarony,
jajka,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.