Pasta z białej fasoli
- Fasola konserwowa - biała (400 g)
- Czosnek - główka (45 g)
- Sok z cytryny - 1/2 łyżki (20 ml)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na pastę z białej fasoli krok po kroku
Z główki czosnku odkrój górną część. Polej oliwą, oprósz solą i upiecz w 200 stopniach przez 25 minut.
Na sitku odcedź fasolę. Przełóż do naczynia blendera. Dodaj łyżkę oliwy, sok z cytryny, 2 łyżki rozmarynu, pół łyżeczki soli i pieprzu.
Upieczony czosnek wyciśnij do pozostałych składników.
Wszystko razem zblenduj na gładką masę.
Podawaj jako dodatek do pieczywa lub dip do warzyw czy grissini.
Więcej informacji na temat pasty z białej fasoli
Przepis na pastę z białej fasoli potrzebuje dwóch podstawowych składników: fasoli konserwowej i główki czosnku. Na samym początku upiecz czosnek. Odkrój z główki czosnku wierzch, skrop oliwą, posyp solą i upiecz w 200 stopniach przez 25 minut. To spowoduje, że zrobi się ona nieco słodsza i nadaje się do wyciskania. W tym czasie odcedź fasolę na sitku. Na sitku odcedź fasolę. Przełóż do naczynia blendera. Dodaj łyżkę oliwy, sok z cytryny, 2 łyżki rozmarynu, pół łyżeczki soli i pieprzu. Dodaj wyciśnięty czosnek i zblenduj na gładką masę. I proszę, pyszna pasta z białej fasoli jest gotowa.
Będzie świetna do kanapek na śniadanie, kolacje lub II śniadanie.
Fasola biała znana jest na całym świecie i wszędzie jest uprawiana. Występuje w różnych odmianach, przez co różnią się wyglądem, wielkością i wartością odżywczą. W Polsce występuję przede wszystkim odmiana „piękny Jaś”. A dokładnie „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” to nie nazwa bajki, lecz oficjalna nazwa naszej, rodzimej odmiany wpisanej na listę produktów tradycyjnych. Wykorzystywana jest do przygotowania warzywnych pasztetów, zup czy fasolki po bretońsku. W fasoli znajdziemy białko, tłuszcze i węglowodany. Warto zwrócić również uwagę na obecność witaminy A, C, D, E, K i witamin z grupy B. Oprócz tego w tym małych nasionach znajdziemy również magnez, żelazo, lecytynę oraz błonnik. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na nasz stan zdrowia. Od prawidłowej pracy mózgu, przez układ krwionośny, aż do układu pokarmowego. W białej fasoli nie znajdziemy sodu, przez co polecana jest osobom z nadciśnieniem.
Nasiona roślin strączkowych są ciężkostrawne przez zawartość lektyny, która blokuje trawienie białka roślinnego. To powoduje, że po ich spożyciu pojawiają się wzdęcia, gazy czy ból brzucha. Przez to nie są polecane w nadmiarze dla osób starszych, osób z problemami trawiennymi czy dla kobiet w ciąży.
Mam nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiecie jak zrobić pastę z białej fasoli. Niepozorna fasola z puszki z dodatkiem czosnku to naprawdę dobra pasta do chleba czy dip do innych warzyw.
Alergeny w paście z białej fasoli
Lista alergenów dla pasty z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z białej fasoli
Wartości odżywcze pasty z białej fasoli
Biała fasola wykorzystywana jest do przygotowania warzywnych pasztetów, zup czy fasolki po bretońsku. W fasoli znajdziemy białko, tłuszcze i węglowodany. Warto zwrócić również uwagę na obecność witaminy A, C, D, E, K i witamin z grupy B.
Energia i białka
(24g)
Węglowodany
(24g)
Tłuszcze
(24g)
Witaminy
(24g)
Składniki mineralne
(24g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.