Pasta warzywna
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (200 g)
- Marchewka - 3 duże sztuki (300 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Fasola konserwowa (250 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek stołowych (60 ml)
Przepis na pasta warzywna krok po kroku
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz ze skórki.
Przetnij na cztery części i wyłóż na papierze do pieczenia ułożonym na blasze.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w mniejsze kawałki.
Główkę czosnku przetnij na pół.
Warzywa polej olejem rzepakowym i dopraw solą oraz pieprzem.
Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 25-30 minut.
Wystudź warzywa i umieść w malakserze.
Czosnek wyciśnij z łupiny i dodaj razem w warzywami do malaksera, dodaj oregano oraz fasolę z puszki i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Pastę warzywną podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Więcej informacji na temat pasty warzywnej
Pasta warzywna to bardzo dobry pomysł na dodatek do kanapek na śniadanie. Pyszna domowa pasta może być także dodatkiem do sosu lub farszem do naleśników wegetariańskich. Przepis na pastę warzywną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, marchewka, pietruszka, cebula, czosnek, fasola z puszki, sól, pieprz, oregano, olej rzepakowy.
Jak zrobić pastę warzywną? Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz ze skórki. Przetnij na cztery części i wyłóż na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w mniejsze kawałki. Główkę czosnku przetnij na pół. Warzywa polej olejem rzepakowym i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Wystudź warzywa i umieść w malakserze. Czosnek wyciśnij z łupiny i dodaj razem z warzywami do malaksera, dodaj oregano oraz fasolę z puszki i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę warzywną podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta-karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A. Marchew jest także dobrym źródłem wapnia i potasu. Zawiera niską ilość kalorii i małą ilość węglowodanów. Beta-karoten rozpuszcza się w tłuszczu, aby więc wchłoną się z pokarmem, należy dodać do marchwi odrobinę tłuszczu.
Podsumowując pyszna pasta to prosty przepis na dodatek do wielu potraw. Smaczna pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pastę warzywną można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Łatwa i szybka do zrobienia pasta może zostać zrobiona także z warzyw gotowanych na parze. Do pasty nie nadają się warzywa z rosołu, gdyż długi proces gotowania pozbawia warzywa składników mineralnych.
Alergeny w paście warzywnej
Lista alergenów dla pasty warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta warzywna
Wartości odżywcze pasty warzywnej
Pasta warzywna to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pasta warzywna jest bogata w składniki mineralne i witaminy. Pasta jest niskokaloryczna i jest bardzo dobrym pomysłem dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.