Przepis na pasta warzywna krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz ze skórki.

Przetnij na cztery części i wyłóż na papierze do pieczenia ułożonym na blasze.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w mniejsze kawałki.

Główkę czosnku przetnij na pół.

Warzywa polej olejem rzepakowym i dopraw solą oraz pieprzem.

Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 25-30 minut.

Wystudź warzywa i umieść w malakserze.

Czosnek wyciśnij z łupiny i dodaj razem w warzywami do malaksera, dodaj oregano oraz fasolę z puszki i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Pastę warzywną podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Pasta warzywna podana na pieczywie.
Pasta warzywna
Koszt przygotowania dania
7.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
128 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
52

Pasta warzywna - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście warzywnej

Pasta warzywna to bardzo dobry pomysł na dodatek do kanapek na śniadanie. Pyszna domowa pasta może być także dodatkiem do sosu lub farszem do naleśników wegetariańskich. Przepis na pastę warzywną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, marchewka, pietruszka, cebula, czosnek, fasola z puszki, sól, pieprz, oregano, olej rzepakowy.

Jak zrobić pastę warzywną? Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz ze skórki. Przetnij na cztery części i wyłóż na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w mniejsze kawałki. Główkę czosnku przetnij na pół. Warzywa polej olejem rzepakowym i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Wystudź warzywa i umieść w malakserze. Czosnek wyciśnij z łupiny i dodaj razem z warzywami do malaksera, dodaj oregano oraz fasolę z puszki i rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę warzywną podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Marchew to warzywo korzeniowe zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit. Błonnik ponadto zapobiega zaparciom oraz pomaga usuwać nadmierny poziom cholesterolu z naszej krwi. Marchewka ponadto zawiera dużą ilość beta-karotenu będącego prowitaminą A czyli substratem do syntezy witaminy A. Marchew jest także dobrym źródłem wapnia i potasu. Zawiera niską ilość kalorii i małą ilość węglowodanów. Beta-karoten rozpuszcza się w tłuszczu, aby więc wchłoną się z pokarmem, należy dodać do marchwi odrobinę tłuszczu.

Podsumowując pyszna pasta to prosty przepis na dodatek do wielu potraw. Smaczna pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pastę warzywną można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Łatwa i szybka do zrobienia pasta może zostać zrobiona także z warzyw gotowanych na parze. Do pasty nie nadają się warzywa z rosołu, gdyż długi proces gotowania pozbawia warzywa składników mineralnych.

Wartości odżywcze pasty warzywnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
98.82 kcal
128.46 kcal
Białko
1.97 g
2.56 g

Węglowodany w paście warzywnej

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
12.33 g
16.03 g
Węglowodany przyswajalne
9.33 g
12.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.00 g
3.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
4.88 g
6.35 g
Tłuszcze nasycone
0.43 g
0.56 g
Tłuszcze nienasycone
4.45 g
5.79 g
Tłuszcze jednonasycone
3.08 g
4.01 g
Tłuszcze wielonasycone
1.37 g
1.78 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pasta warzywna

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.14 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.59 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasta warzywna

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
101.22 mg
131.59 mg
Potas
294.50 mg
382.85 mg
Wapń
26.83 mg
34.88 mg
Fosfor
55.95 mg
72.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.23 mg
26.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
0.85 mg
Cynk
0.37 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty warzywnej 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście warzywnej

Lista alergenów dla pasty warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta warzywna

Cena przygotowania pasty warzywnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
300 g
3 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Fasola konserwowa
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
19.50
Jak oceniasz przepis na pasta warzywna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób