Papryka faszerowana warzywami
- Papryka czerwona - 5 sztuk (1200 g)
- Ryż biały (100 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
- Soczewica czerwona (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
- Kukurydza konserwowa (80 g)
- Ser gouda (150 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na paprykę faszerowaną warzywami krok po kroku
W osolonej wodzie ugotuj ryż i go ostudź.
Papryki umyj, odetnij górę i wyrzuć środek z nasionami.
Soczewicę ugotuj w niedużej ilości wody.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.
Ser zetrzyj na tarce.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Do miski pokrusz tofu, dodaj kukurydzę, ryż, soczewicę, cebulę, ser, przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę bazylii, 0,5 łyżeczki czosnku, imbiru, kurkumy, pieprzu i 0,25 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Nałóż farsz do wnętrza papryk i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Piecz w 180 C przez 25-30 minut.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana kaszą
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej warzywami
Faszerowana papryka najczęściej kojarzy się z mięsem mielonym, ale tym razem dowiesz się jak zrobić wegetariańską wersję tego dania. Papryka może być zapiekana z serem lub bez, dzięki czemu będzie wegańska. Przepis na paprykę faszerowaną warzywami jest dosyć prosty. Jest ona nadziewana ryżem, czerwoną soczewicą, tofu, pomidorami, cebulą, kukurydzą oliwą, i przyprawami. Ty możesz dodać do swojego nadzienia także takie warzywa, jakie lubisz. Pamiętaj jednak żeby zadbać o zbilansowanie posiłku, czyli o to, żeby miał w sobie zarówno węglowodany, białko i tłuszcz. Źródłem węglowodanów będzie głównie ryż i warzywa, białka tofu i nasiona roślin strączkowych, a tłuszczu oliwa. W ten sposób danie będzie nie tylko smaczne i zdrowe, ale też będzie dawało większe uczucie sytości. Często w diecie wegańskiej, ale też w diecie podstawowej, szczególnie osób, które chcą schudnąć, w posiłkach brakuje białka. Robiąc sałatkę, często używamy tylko warzyw, bo tak ma ona mniej kalorii, ale po takim posiłku nie będziemy czuć sytości przez długi czas. Lepszym pomysłem na posiłek jest sałatka, którą wzbogacimy w jakieś źródło białka, które często zawiera w sobie też tłuszcz. Białko jest jednym ze składników, które w diecie odpowiadają za uczucie sytości, dlatego warto zwrócić na nie uwagę. W ten sposób uzyskujemy smaczny, zbilansowany i pożywny posiłek. Papryka faszerowana warzywami to już zbilansowane danie, które możesz jeść samo, bez żadnych dodatków, dlatego na obiad trzeba by zjeść kilka takich papryk. Lepiej sprawdzi się ona jako kolacja, czy lunch do pracy, który szybko odgrzejesz w kuchence mikrofalowej. Możesz dodatkowo podawać ją z sałatką ze świeżych warzyw, aby posiłek był większy objętościowo. Taka pieczona papryka jest dobra między innymi dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, a jeżeli pominiesz ser, to będzie ona też bez laktozy. Papryka jest pyszna i mimo braku mięsa jest sycącym posiłkiem, którego warto spróbować, nawet jeżeli jesteś fanem potraw mięsnych. Spróbuj jej koniecznie!
Alergeny w papryce faszerowanej warzywami
Lista alergenów dla papryki faszerowanej warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze papryki faszerowanej warzywami
Papryka faszerowana warzywami to danie o niskim indeksie glikemicznym oraz bez glutenu, a jeżeli pominiesz ser, to też bez laktozy.
Energia i białka
(407g)
Węglowodany
(407g)
Tłuszcze
(407g)
Witaminy
(407g)
Składniki mineralne
(407g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.