Papryka faszerowana warzywami

Opublikowano: 28.08.2021 r., 12:32 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowana papryka z warzywami.
Papryka faszerowana warzywami
Papryka faszerowana warzywami z ryżem to ciekawy pomysł na przyrządzenie papryki w wegetariańskiej wersji. Taka zapiekana papryka idealnie sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
379 kcal
Kcal w porcji
407 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Papryka czerwona - 5 sztuk (1200 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
  • Soczewica czerwona (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (80 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, bazylia, imbir mielony, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, miska, patelnia

Przepis na paprykę faszerowaną warzywami krok po kroku

W osolonej wodzie ugotuj ryż i go ostudź.

Papryki umyj, odetnij górę i wyrzuć środek z nasionami.

Soczewicę ugotuj w niedużej ilości wody.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.

Ser zetrzyj na tarce.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Do miski pokrusz tofu, dodaj kukurydzę, ryż, soczewicę, cebulę, ser, przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę bazylii, 0,5 łyżeczki czosnku, imbiru, kurkumy, pieprzu i 0,25 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Nałóż farsz do wnętrza papryk i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w 180 C przez 25-30 minut.

Jak oceniasz przepis na paprykę faszerowaną warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat papryki faszerowanej warzywami

Faszerowana papryka najczęściej kojarzy się z mięsem mielonym, ale tym razem dowiesz się jak zrobić wegetariańską wersję tego dania. Papryka może być zapiekana z serem lub bez, dzięki czemu będzie wegańska. Przepis na paprykę faszerowaną warzywami jest dosyć prosty. Jest ona nadziewana ryżem, czerwoną soczewicą, tofu, pomidorami, cebulą, kukurydzą oliwą, i przyprawami. Ty możesz dodać do swojego nadzienia także takie warzywa, jakie lubisz. Pamiętaj jednak żeby zadbać o zbilansowanie posiłku, czyli o to, żeby miał w sobie zarówno węglowodany, białko i tłuszcz. Źródłem węglowodanów będzie głównie ryż i warzywa, białka tofu i nasiona roślin strączkowych, a tłuszczu oliwa. W ten sposób danie będzie nie tylko smaczne i zdrowe, ale też będzie dawało większe uczucie sytości. Często w diecie wegańskiej, ale też w diecie podstawowej, szczególnie osób, które chcą schudnąć, w posiłkach brakuje białka. Robiąc sałatkę, często używamy tylko warzyw, bo tak ma ona mniej kalorii, ale po takim posiłku nie będziemy czuć sytości przez długi czas. Lepszym pomysłem na posiłek jest sałatka, którą wzbogacimy w jakieś źródło białka, które często zawiera w sobie też tłuszcz. Białko jest jednym ze składników, które w diecie odpowiadają za uczucie sytości, dlatego warto zwrócić na nie uwagę. W ten sposób uzyskujemy smaczny, zbilansowany i pożywny posiłek. Papryka faszerowana warzywami to już zbilansowane danie, które możesz jeść samo, bez żadnych dodatków, dlatego na obiad trzeba by zjeść kilka takich papryk. Lepiej sprawdzi się ona jako kolacja, czy lunch do pracy, który szybko odgrzejesz w kuchence mikrofalowej. Możesz dodatkowo podawać ją z sałatką ze świeżych warzyw, aby posiłek był większy objętościowo. Taka pieczona papryka jest dobra między innymi dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, a jeżeli pominiesz ser, to będzie ona też bez laktozy. Papryka jest pyszna i mimo braku mięsa jest sycącym posiłkiem, którego warto spróbować, nawet jeżeli jesteś fanem potraw mięsnych. Spróbuj jej koniecznie!

Alergeny w papryce faszerowanej warzywami

Lista alergenów dla papryki faszerowanej warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze papryki faszerowanej warzywami

na 100g gotowej potrawy

Papryka faszerowana warzywami to danie o niskim indeksie glikemicznym oraz bez glutenu, a jeżeli pominiesz ser, to też bez laktozy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(407g)
Energia (kcal)
93.13
379.06
Białko (g)
4.60
18.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(407g)
Węglowodany (g)
12.87
52.37
Węglowodany przyswajalne (g)
10.75
43.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.12
8.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(407g)
Tłuszcz (g)
3.12
12.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
6.94
Tłuszcze nienasycone (g)
1.41
5.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
4.13
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
1.62
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.36
34.03
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(407g)
Witamina A (µg (mcg))
106.92
435.16
Brak danych dla: ryż biały, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.90
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.46
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
76.62
311.84
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.15
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.21
4.92
Brak danych dla: ryż biały, soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.03
48.96
Brak danych dla: ryż biały, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.29
Ryboflawina (mg)
0.10
0.39
Niacyna (mg)
0.91
3.71
Foliany (µg (mcg))
43.84
178.41
Beta karoten (µg (mcg))
985.42
4010.66
Brak danych dla: ryż biały, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(407g)
Sód (mg)
76.51
311.41
Potas (mg)
230.03
936.22
Wapń (mg)
78.31
318.72
Fosfor (mg)
85.99
349.97
Magnez (mg)
15.74
64.07
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
4.49
Cynk (mg)
0.77
3.14
Miedź (mg)
0.13
0.53
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki faszerowanej warzywami 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki faszerowanej warzywami

Koszt składników
70.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1200 g
5 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
21.60
Za 1200 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Soczewica czerwona
100 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
80 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
70.70