Papryka faszerowana kaszą
- Kasza jaglana (100 g)
- Mięso mielone z indyka (350 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (25 g)
- Pieczarki - 10 sztuk (200 g)
- Ser gouda - W kostce (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Papryka czerwona - 2 większe sztuki (480 g)
- Papryka zielona - 3 większe sztuki (720 g)
Przepis na paprykę faszerowaną kaszą krok po kroku
Kaszę ugotuj według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
Papryki opłucz i osusz. Ostrym nożem odetnij tzw. kapturek z ogonkiem. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem dodaj cebulę i przysmażaj ją ok. 4 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj pieczarki. Posyp je odrobiną soli i pieprzu. Całość smaż tak długo, aż prawie cała woda odparuje.
Do pieczarek i cebuli dodaj mielone mięso. Wymieszaj i podsmażaj całość, aż mięso straci swoją surowość (nie będzie różowe). Następnie dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i po 2 min dodaj kaszę. Ponownie przemieszaj i po 1 minucie ściągnij z palnika.
Do przestudzonego farszu dodaj cały ser. Papryki wypełnij farszem i przykryj kapturkami.
Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym i podlej je 1/2 szklanki wody.
Naczynie z paprykami umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Papryki piecz ok. 40 min.
-
Papryka faszerowana
-
Faszerowana papryka
-
Papryki faszerowane
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana wege
-
Papryka faszerowana z piekarnika
-
Papryka faszerowana warzywami
-
Papryczki czereśniowe
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
-
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana fit
-
Papryka faszerowana wegetariańska
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym
-
Papryka faszerowana kurczakiem
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczona papryka faszerowana
-
Papryka z mięsem mielonym
-
Papryka faszerowana pieczarkami
-
Papryka faszerowana
Więcej informacji na temat papryki faszerowanej kaszą
Papryka faszerowana kaszą jest prosta do przygotowania, a do tego jest bardzo sycąca i ładnie się prezentuje. Taka nadziewana papryka nadaje się nie tylko na obiad, ale także na wczesną kolację i jako poczęstunek dla gości.
Jak zrobić faszerowaną paprykę? Warto zacząć od wstawienia wody na kaszę. Gdy ta będzie się gotować, można się zabrać za przygotowanie reszty składników. Cebulę i pieczarki powinny być pokrojone w drobną kostkę, a ser żółty starty na tarce. Papryki możesz od razu wydrążyć lub zrobić to bezpośrednio przed ich nadziewaniem.
Na patelni trzeba przysmażyć cebulę, czosnek i pieczarki, a potem dodać do nich mielone mięso. Gdy te składniki się obrobią, można dodać resztę dodatków – koncentrat i przyprawy. Na koniec można wsypać kaszę, aby połączyć ją ze wszystkim. Gdy farsz przestygnie, można dodać do niego ser żółty i już nadziewać papryki. Pamiętaj o tym, aby do naczynia żaroodpornego z paprykami dolać wodę.
Ten przepis możesz dowolnie zmodyfikować. Do wyboru są różne kasze. Choć w przepisie jest papryka z kaszą jaglaną, możesz pokusić się na paprykę z kaszą gryczaną lub kaszą jęczmienną. Paprykę możesz też przygotować z ryżem – pamiętaj, że on mocno zwiększy swoją objętość. Mięso z indyka możesz zamienić na inne. Odpowiednie będzie zarówno mięso wieprzowe, jak i wołowe.
Papryki możesz też przeciąć na pół i nafaszerować takie połówki, jeśli nie chcesz robić dużych, pionowych papryk. Taka pieczona papryka również będzie pyszna. Na farsz warto dać nieco sera, aby się roztopił w czasie zapiekania.
Możesz przygotować faszerowaną paprykę bez mięsa. Możesz je zamienić na jakieś dodatkowe warzywo, np. cukinię, ale możesz też zmniejszyć ilość papryk i resztę składników pozostawić bez zmian. Jeśli chcesz, możesz dodać inne przyprawy oraz zioła.
Papryka nadziewaną kaszą, ryżem, warzywami czy mięsem to dobry pomysł na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi, ale warto wziąć pod uwagę to, że każda zapiekana papryka jest dość czasochłonna. Za jej przygotowanie należy zabrać się odpowiednio wcześniej.
Alergeny w papryce faszerowanej kaszą
Lista alergenów dla papryki faszerowanej kaszą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze papryki faszerowanej kaszą
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.