Papardele

Opublikowano: 26.06.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papardele podane w głębokim talerzu.
Papardele
Papardele to doskonały pomysł na makaron z sosem, które możesz podać na obiad dla całej rodziny lub na kolację dla dwojga. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 30 min
533 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron pappardelle (250 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, praska do czosnku

Przepis na papardele krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź z wody.

Kurczaka pokrój na kawałki i dopraw jedną łyżeczką papryki słodkiej, połową łyżeczki papryki ostrej, solą oraz pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.

Następnie na patelnię dodaj kurczaka i chwilę go podsmaż.

Do mięsa dodaj śmietankę i duś bez przykrycia do momentu, aż sos będzie gęsty.

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sosu śmietanowego.

Liście bazylii posiekaj i pod koniec duszenia dodaj do sosu.

Sos wymieszaj z makaronem i porcje przełóż na talerz.

Makaron z sosem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na papardele
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat papardele

Papardele to doskonały pomysł na makaron z sosem, które możesz podać na obiad dla całej rodziny lub na kolację dla dwojga. Szybki i pyszny makaron można zabrać ze sobą również do pracy, jednak wymaga on podgrzania. Przepis na papardele jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania makaronu z sosem potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron pappardelle, mięso z piersi kurczaka, cebula, czosnek, olej rzepakowy, śmietana 30%, pomidory koktajlowe oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra i słodka oraz bazylia świeża).

Jak zrobić papardele? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź z wody. Kurczaka pokrój na kawałki i dopraw jedną łyżeczką papryki słodkiej, połową łyżeczki papryki ostrej, solą oraz pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię dodaj kurczaka i chwilę go podsmaż. Do mięsa dodaj śmietankę i duś bez przykrycia do momentu, aż sos będzie gęsty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sosu śmietanowego. Liście bazylii posiekaj i pod koniec duszenia dodaj do sosu. Sos wymieszaj z makaronem i porcje przełóż na talerz. Makaron z sosem najlepiej podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Pomidory są bardzo zdrowym warzywem. Zawierają dużo likopenu - przeciwutleniacza, który wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Pomidor obniża poziom cholesterolu LDL i zawiera w sobie bardzo dużą ilość witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Pomidory również zawierają błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Również bardzo zdrowym produktem w tym przepisie jest bazylia, która często jest używana w naszej kuchni. Nic dziwnego, podkreśla ona smak naszych potraw i nadaje im charakteru.

Podsumowując prosty przepis na smaczne danie, warto wykorzystać do przygotowania obiadu lub kolacji. Dobry i łatwy w przygotowaniu makaron świetnie sprawdzi się również jako danie zabrane do pracy. Makaron z pomidorami stanowi doskonałe źródło składników odżywczych.

Alergeny w papardele

Lista alergenów dla papardele przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pappardelle
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pappardelle
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na papardele nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze papardele

na 100g gotowej potrawy

Papardele to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe dla całej rodziny. Stanowi ono doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
193.85
533.08
Białko (g)
8.95
24.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
16.06
44.17
Węglowodany przyswajalne (g)
15.70
43.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.76
10.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
8.90
24.48
Tłuszcze nasycone (g)
6.12
16.83
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
7.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
28.45
78.25
Szacunkowy indeks glikemiczny papardele 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papardele

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pappardelle
250 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
52.00