Przepis na papardele krok po kroku
- Makaron pappardelle 250 g
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g
- Cebula 100 g 1 mała sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Pomidory koktajlowe 200 g
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź z wody.
Kurczaka pokrój na kawałki i dopraw jedną łyżeczką papryki słodkiej, połową łyżeczki papryki ostrej, solą oraz pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
Następnie na patelnię dodaj kurczaka i chwilę go podsmaż.
Do mięsa dodaj śmietankę i duś bez przykrycia do momentu, aż sos będzie gęsty.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sosu śmietanowego.
Liście bazylii posiekaj i pod koniec duszenia dodaj do sosu.
Sos wymieszaj z makaronem i porcje przełóż na talerz.
Makaron z sosem podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti
-
Tagliatelle
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Makaron z łososiem
-
Pomysły na obiad z makaronem

(liczba kalorii)
Papardele - cechy przepisu
Więcej o papardele
Papardele to doskonały pomysł na makaron z sosem, które możesz podać na obiad dla całej rodziny lub na kolację dla dwojga. Szybki i pyszny makaron można zabrać ze sobą również do pracy, jednak wymaga on podgrzania. Przepis na papardele jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania makaronu z sosem potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron pappardelle, mięso z piersi kurczaka, cebula, czosnek, olej rzepakowy, śmietana 30%, pomidory koktajlowe oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra i słodka oraz bazylia świeża).
Jak zrobić papardele? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź z wody. Kurczaka pokrój na kawałki i dopraw jedną łyżeczką papryki słodkiej, połową łyżeczki papryki ostrej, solą oraz pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek również obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię dodaj kurczaka i chwilę go podsmaż. Do mięsa dodaj śmietankę i duś bez przykrycia do momentu, aż sos będzie gęsty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i dodaj do sosu śmietanowego. Liście bazylii posiekaj i pod koniec duszenia dodaj do sosu. Sos wymieszaj z makaronem i porcje przełóż na talerz. Makaron z sosem najlepiej podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Pomidory są bardzo zdrowym warzywem. Zawierają dużo likopenu - przeciwutleniacza, który wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Pomidor obniża poziom cholesterolu LDL i zawiera w sobie bardzo dużą ilość witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Pomidory również zawierają błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Również bardzo zdrowym produktem w tym przepisie jest bazylia, która często jest używana w naszej kuchni. Nic dziwnego, podkreśla ona smak naszych potraw i nadaje im charakteru.
Podsumowując prosty przepis na smaczne danie, warto wykorzystać do przygotowania obiadu lub kolacji. Dobry i łatwy w przygotowaniu makaron świetnie sprawdzi się również jako danie zabrane do pracy. Makaron z pomidorami stanowi doskonałe źródło składników odżywczych.
Wartości odżywcze papardele
Energia i białka
(275g)
Węglowodany w papardele
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Składniki mineralne w przepisie na papardele
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w papardele
Lista alergenów dla papardele przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na papardele nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- makaron pappardelle, bazylia świeża