Owsianka z budyniem

Opublikowano: 30.03.2022 r., 23:19 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa owsianka z budyniem
Owsianka z budyniem
Owsianka z budyniem to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz prosta w przygotowaniu. Spróbuj jej koniecznie, a zostanie u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 15 min
720 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Płatki owsiane (40 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Budyń (proszek) - bez dodatku cukru (90 g)
  • Maliny (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miseczka, rondelek

Przepis na owsiankę z budyniem krok po kroku

Do rondelka przesypujemy płatki owsiane i zalewamy je połową mleka. Gotujemy je, raz na jakiś czas mieszając, aby nie przywarły.

Pozostałe mleko mieszamy z budyniem. Do napęczniałych płatek powoli wlewamy mieszankę z proszkiem budyniowym.

Owsiankę trzymamy na małym ogniu, aż zgęstniej. Gotową przekładamy do miski.

Podajemy ją z malinami.

Jak oceniasz przepis na owsiankę z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat owsianki z budyniem

Pyszna owsianka z budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub na kolację. Płatki owsiane gotowane na mleku z budyniem i malinami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna owsianka z owocami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Posiłek doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić owsiankę z budyniem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do rondelka przesypujemy płatki owsiane i zalewamy je połową mleka. Gotujemy je, raz na jakiś czas mieszając, aby nie przywarły. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem. Do napęczniałych płatek powoli wlewamy mieszankę z proszkiem budyniowym. Owsiankę trzymamy na małym ogniu, aż zgęstniej. Gotową przekładamy do miski. Podajemy ją z malinami.

Sprawdzony przepis na owsiankę z budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z płatków owsianych, które posiadają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi. Znajdziemy w niej również maliny, które również są bogactwem witamin. Są bogactwem witamin i składników odżywczych, takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że maliny posiadają działanie przeciw nowotworowe, dzięki czemu minimalizują pojawienie się raka przełyku, jamy ustnej czy wątroby. Owoc posiada także niski indeks glikemiczny IG = 25, dzięki czemu do diety mogą wprowadzić je osoby chorujące na cukrzycę. Warto pamiętać, że podobnie jak truskawki mają działanie alergiczne. Może się to objawiać zaczerwieniem, wysypką lub świądem.

Smaczna owsianka z malinami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w owsiance z budyniem

Lista alergenów dla owsianki z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze owsianki z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Owsianka ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
128.74
720.95
Białko (g)
2.78
15.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
25.29
141.65
Węglowodany przyswajalne (g)
22.26
124.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.03
16.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
2.12
11.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
7.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.82
4.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.46
2.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
2.04
Cholesterol (mg)
5.17
28.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
14.48
81.10
Witamina B6 (mg)
0.05
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
1.30
Witamina C (mg)
9.03
50.59
Witamina D (µg (mcg))
0.47
2.66
Witamina E (mg)
0.02
0.12
Retinol (µg (mcg))
13.36
74.83
Tiamina (mg)
0.07
0.38
Ryboflawina (mg)
0.09
0.49
Niacyna (mg)
0.33
1.86
Foliany (µg (mcg))
9.45
52.91
Beta karoten (µg (mcg))
7.16
40.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
112.26
628.65
Potas (mg)
144.79
810.84
Wapń (mg)
66.00
369.60
Fosfor (mg)
82.12
459.88
Magnez (mg)
22.28
124.74
Żelazo (mg)
0.54
3.04
Cynk (mg)
0.58
3.22
Miedź (mg)
0.06
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny owsianki z budyniem 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania owsianki z budyniem

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
40 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Budyń (proszek)
90 g
bez dodatku cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.25
Za 90 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Koszt składników
24.50