Muszle makaronowe nadziewane sałatką
- Makaron muszelki (300 g)
- Tuńczyk w oleju (170 g)
- Ogórki kiszone (180 g)
- Ryż biały (100 g)
- Kukurydza konserwowa (50 g)
- Majonez (50 g)
Przepis na muszle makaronowe nadziewane sałatką krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku i ostudź nieco.
Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, następnie ostudź i przełóż do miski.
Tuńczyka wymieszaj z ryżem. Dodaj do nich odcedzoną kukurydzę.
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i połącz z resztą składników.
Do sałatki dodaj majonez i dopraw do smaku.
Sałatkę przełóż delikatnie do muszli.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat muszli makaronowych nadziewanych sałatką
Muszle makaronowe nadziewane sałatką to wspaniała opcja na naprawdę pyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się imprezy, gdyż jest smaczna, a przy okazji ciekawa. W dodatku jej przygotowanie jest niezwykle proste. Ta potrawa skradnie serca wszystkich gości, gdyż pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Przepis na muszle makaronowe nadziewane sałatką to wspaniała propozycja na imprezy dl wszystkich, którzy szukają inspiracji na potrawy smaczne, ale również ciekawe, ta taka właśnie jest. Do jej przygotowania potrzeba tylko krótkiej obróbki termicznej, która zabiera niewiele czasu, co jest niewątpliwe dużym plusem. Sama sałatka zabiera tylko kilka minut. Jedyne co należy zrobić to pokroić warzywa i połączyć wszystkie składniki razem. Dlatego sałatka sprawdzi się również w sytuacjach nagłych. To danie, które zaskakuje ciekawą prezentacją.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muszle makaronowe nadziewane sałatką, to ten prosty przepis będzie doskonałą inspiracją. Całość składa się tylko z kilku prostych składników. Pierwszym i najważniejszym z nich jest makaron. Ten do przygotowania sałatki musi być naprawdę duży. Można go znaleźć w każdym sklepie. W przypadku jego braku można go również zamienić na makaron cannoli, w kształcie podłużnych rurek, które również można nadziewać. W tym przypadku bardzo ciężko jest znaleźć makaron pełnoziarnisty, dlatego warto po prostu sięgnąć po ten z mąki oczyszczonej. Warto pamiętać, że najlepiej nadziewać go, kiedy jest tuż po ugotowaniu, ale ostudzony, tak że nie sprawia, że sałatka jest ciepła i niesmaczna. Po wypełnieniu makaronu farszem najlepiej wsadzić go od razu do lodówki, by całkowicie zmiękł. Nadzienie, które wkłada się do muszli, jest prostą sałatką na bazie tuńczyka, ryżu i warzyw. Jest ona prosta w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczna i sycąca. Można również zamienić ją na sałatkę jarzynową, która równie dobrze się sprawdzi.
To wspaniały pomysł na pyszną przystawkę na imprezę. Te muszle są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. To pyszne i dobre dla zdrowia rozwiązanie.
Alergeny w muszlach makaronowych nadziewanych sałatką
Lista alergenów dla muszli makaronowych nadziewanych sałatką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze muszli makaronowych nadziewanych sałatką
To zdrowa sałatka, która dostarcza naprawdę sporo białka.
Energia i białka
(142g)
Węglowodany
(142g)
Tłuszcze
(142g)
Witaminy
(142g)
Składniki mineralne
(142g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.