Przepis na muszle makaronowe nadziewane sałatką krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, półmisek

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku i ostudź nieco.

Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, następnie ostudź i przełóż do miski.

Tuńczyka wymieszaj z ryżem. Dodaj do nich odcedzoną kukurydzę.

Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i połącz z resztą składników.

Do sałatki dodaj majonez i dopraw do smaku.

Sałatkę przełóż delikatnie do muszli.

Często zadawane pytania

Muszle makaronowe nadziewane sałatką podane na talerzyku.
muszle makaronowe nadziewane sałatką
Koszt przygotowania dania
12.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
365 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
67

Muszle makaronowe nadziewane sałatką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muszlach makaronowych nadziewanych sałatką

Muszle makaronowe nadziewane sałatką to wspaniała opcja na naprawdę pyszną przekąskę, która świetnie sprawdzi się imprezy, gdyż jest smaczna, a przy okazji ciekawa. W dodatku jej przygotowanie jest niezwykle proste. Ta potrawa skradnie serca wszystkich gości, gdyż pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na muszle makaronowe nadziewane sałatką to wspaniała propozycja na imprezy dl wszystkich, którzy szukają inspiracji na potrawy smaczne, ale również ciekawe, ta taka właśnie jest. Do jej przygotowania potrzeba tylko krótkiej obróbki termicznej, która zabiera niewiele czasu, co jest niewątpliwe dużym plusem. Sama sałatka zabiera tylko kilka minut. Jedyne co należy zrobić to pokroić warzywa i połączyć wszystkie składniki razem. Dlatego sałatka sprawdzi się również w sytuacjach nagłych. To danie, które zaskakuje ciekawą prezentacją.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić muszle makaronowe nadziewane sałatką, to ten prosty przepis będzie doskonałą inspiracją. Całość składa się tylko z kilku prostych składników. Pierwszym i najważniejszym z nich jest makaron. Ten do przygotowania sałatki musi być naprawdę duży. Można go znaleźć w każdym sklepie. W przypadku jego braku można go również zamienić na makaron cannoli, w kształcie podłużnych rurek, które również można nadziewać. W tym przypadku bardzo ciężko jest znaleźć makaron pełnoziarnisty, dlatego warto po prostu sięgnąć po ten z mąki oczyszczonej. Warto pamiętać, że najlepiej nadziewać go, kiedy jest tuż po ugotowaniu, ale ostudzony, tak że nie sprawia, że sałatka jest ciepła i niesmaczna. Po wypełnieniu makaronu farszem najlepiej wsadzić go od razu do lodówki, by całkowicie zmiękł. Nadzienie, które wkłada się do muszli, jest prostą sałatką na bazie tuńczyka, ryżu i warzyw. Jest ona prosta w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczna i sycąca. Można również zamienić ją na sałatkę jarzynową, która równie dobrze się sprawdzi.

To wspaniały pomysł na pyszną przystawkę na imprezę. Te muszle są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu. To pyszne i dobre dla zdrowia rozwiązanie.

Wartości odżywcze muszli makaronowych nadziewanych sałatką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(142g)
Energia (kalorie)
257.06 kcal
365.02 kcal
Białko
10.93 g
15.53 g
Fenyloalanina
0.45 mg
0.65 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Węglowodany w muszlach makaronowych nadziewanych sałatką

Na 100g
Na porcję
(142g)
Węglowodany
37.36 g
53.05 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
35.85 g
50.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.51 g
2.15 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(142g)
Tłuszcz
6.77 g
9.62 g
Tłuszcze nasycone
1.61 g
2.29 g
Tłuszcze nienasycone
5.16 g
7.33 g
Tłuszcze jednonasycone
1.71 g
2.43 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.45 g
4.90 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
8.67 mg
12.31 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muszle makaronowe nadziewane sałatką

Na 100g
Na porcję
(142g)
Witamina A
4.06 µg (mcg)
5.76 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
0.48 mg
0.68 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.71 mg
1.01 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
1.88 µg (mcg)
2.67 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg
Niacyna
3.14 mg
4.46 mg
Foliany
12.39 µg (mcg)
17.59 µg (mcg)
Beta karoten
17.56 µg (mcg)
24.94 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muszle makaronowe nadziewane sałatką

Na 100g
Na porcję
(142g)
Sód
390.85 mg
555.00 mg
Potas
167.18 mg
237.39 mg
Wapń
9.62 mg
13.67 mg
Fosfor
137.72 mg
195.56 mg
Magnez
29.99 mg
42.58 mg
Żelazo
0.73 mg
1.04 mg
Cynk
0.78 mg
1.10 mg
Miedź
0.17 mg
0.24 mg
Mangan
0.44 mg
0.63 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muszli makaronowych nadziewanych sałatką 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muszlach makaronowych nadziewanych sałatką

Lista alergenów dla muszli makaronowych nadziewanych sałatką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania muszli makaronowych nadziewanych sałatką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
300 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Tuńczyk w oleju
170 g
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Ogórki kiszone
180 g
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
50 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 50 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na muszle makaronowe nadziewane sałatką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86.7% osób