Przepis na muffinki ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, foremka do babeczek, miska

Szpinak przełóż do garnka i delikatnie podgrzej, gdy zwiędnie odstaw do ostygnięcia i zmiksuj na gładką masę.

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i zmiksuj na pianę.

Do masy dodaj szpinak i rozłóż ją do foremek. Upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i odrobiną cukru.

Upieczone babeczki ostudź i przekrój mniej więcej w połowie, dodaj odrobinę kremu.

Babeczki posyp borówkami na samej górze lub dodaj owoce do środka razem z kremem.

muffinki ze szpinakiem
Muffinki ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
38.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Muffinki ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach ze szpinakiem

Muffinki z borówkami to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na muffinki ze szpinakiem.

Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.

Muffinki ze szpinakiem powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę, cukier, szpinak, olej rzepakowy, mascarpone, borówki i śmietanka najlepiej 30% tłuszczu.

Ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Wybierając kakao, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.

Zatem, jak zrobić muffinki ze szpinakiem?

Szpinak mrożony przełóż do garnka i delikatnie podgrzewaj, gdy zwiędnie odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj na gładką masę.

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej piany. Do takiej masy dodaj szpinak, przełóż masę do foremek i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.

Serek mascarpone wymieszaj ze słodką śmietanką i odrobiną cukru, zmiksuj całość na gładki krem.

Upieczone babeczki przekrój na pół, dodaj gładki krem. Na wierzch możesz dodać zmiksowany serek mascarpone. Babeczki posyp borówkami lub innymi dowolnymi owocami, najlepiej, jeśli będą one drobne.

Będzie to, idealny pomył na obiad lub na kolację. Skoro już znasz mój przepis, przygotuj wytrawne babeczki dla całej rodziny.

Wartości odżywcze muffinek ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
245.44 kcal
122.72 kcal
Białko
3.95 g
1.97 g

Węglowodany w muffinkach ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
19.69 g
9.85 g
Węglowodany przyswajalne
18.61 g
9.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
0.54 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
17.06 g
8.53 g
Tłuszcze nasycone
9.68 g
4.84 g
Tłuszcze nienasycone
7.38 g
3.69 g
Cholesterol
14.67 mg
7.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
30.14 mg
15.07 mg
Potas
270.29 mg
135.15 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
78.83 mg
39.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.82 mg
0.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek ze szpinakiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach ze szpinakiem

Lista alergenów dla muffinek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania muffinek ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
500 g
2 szklanki
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Borówka amerykańska
250 g
1 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Koszt składników
54.60
Jak oceniasz przepis na muffinki ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób