Muffinki ze szpinakiem
- Szpinak - 2 szklanki (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
- Borówka amerykańska - 1 szklanka (250 g)
Przepis na muffinki ze szpinakiem krok po kroku
Szpinak przełóż do garnka i delikatnie podgrzej, gdy zwiędnie odstaw do ostygnięcia i zmiksuj na gładką masę.
Jajka wbij do miski, wsyp cukier i zmiksuj na pianę.
Do masy dodaj szpinak i rozłóż ją do foremek. Upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Serek mascarpone zmiksuj ze śmietanką i odrobiną cukru.
Upieczone babeczki ostudź i przekrój mniej więcej w połowie, dodaj odrobinę kremu.
Babeczki posyp borówkami na samej górze lub dodaj owoce do środka razem z kremem.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat muffinek ze szpinakiem
Muffinki z borówkami to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na muffinki ze szpinakiem.
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.
Muffinki ze szpinakiem powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę, cukier, szpinak, olej rzepakowy, mascarpone, borówki i śmietanka najlepiej 30% tłuszczu.
Ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Wybierając kakao, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.
Zatem, jak zrobić muffinki ze szpinakiem?
Szpinak mrożony przełóż do garnka i delikatnie podgrzewaj, gdy zwiędnie odstaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj na gładką masę.
Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej piany. Do takiej masy dodaj szpinak, przełóż masę do foremek i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.
Serek mascarpone wymieszaj ze słodką śmietanką i odrobiną cukru, zmiksuj całość na gładki krem.
Upieczone babeczki przekrój na pół, dodaj gładki krem. Na wierzch możesz dodać zmiksowany serek mascarpone. Babeczki posyp borówkami lub innymi dowolnymi owocami, najlepiej, jeśli będą one drobne.
Będzie to, idealny pomył na obiad lub na kolację. Skoro już znasz mój przepis, przygotuj wytrawne babeczki dla całej rodziny.
Alergeny w muffinkach ze szpinakiem
Lista alergenów dla muffinek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze muffinek ze szpinakiem
Ciasta ze szpinakiem to świetne połączenie warzyw ze słodyczami, warto z nich korzystać.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.