Muffinki z czekoladą
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2,3 szklanki (300 g)
- Masło - 0,75 opakowania (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Czekolada mleczna - 1,5 tabliczki (150 g)
- Mleko 1,5% - 0,7 szklanki (190 ml)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na muffinki z czekoladą krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
Do mąki dodaj cukier i cukier waniliowy (możesz zastąpić go ekstraktem waniliowym). Wymieszaj dokładnie.
Jajka dokładnie zmiksuj z mlekiem.
Masło roztop i dodaj do jajek z mlekiem.
Mąkę z dodatkami dodaj do jajek z mlekiem i masłem, mieszaj za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty lub łyżki drewnianej.
Czekoladę drobno pokrój i dodaj do ciasta, wymieszaj.
Do wgłębień w formie włóż papilotki.
Do papilotek wlej porcję ciasta tak aby ciasto było na 3/4 wysokości papilotki.
-
Sałatka gyros
-
Ciasto marchewkowe
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Ciasto drożdżowe
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Ciasto z jabłkami
-
Churros
-
Muffinki czekoladowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Pieczarki faszerowane
-
Muffiny bananowe
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Przekąski na sylwestra
Więcej informacji na temat muffinki z czekoladą
Muffinki to kultowy, amerykański wypiek. Znane są na całym świecie i uwielbiane przez wiele osób. Wykonywane są w wielu wariantach smakowych jednak najbardziej popularne to te z ciasta waniliowego z kawałkami czekolady oraz z ciasta czekoladowego z kawałkami czekolady. W Ameryce słynne są także muffinki waniliowe z borówkami, coraz częściej można jest spotkać także w polskich kawiarniach.
Muffinki z czekoladą są świetną propozycją na słodką przekąskę dla miłośników czekolady. Muffinki są także idealną propozycją na słodki stół na imprezy ponieważ dzięki temu, że pieczone są w papilotkach, łatwo się je je, możesz przygotować je w różnych wersjach smakowych dlatego każdy gość znajdzie coś dla siebie. Babeczki z czekoladą w środku możesz przygotować w dwóch wersjach, z kawałkami czekolady w całej babeczce lub z jednym kawałkiem czekolady w samym środku, uzyskasz wtedy efekt lawy. Przepis na muffinki z czekoladą jest bardzo łatwy, wystarczy parę minut aby stworzyć te wyjątkowe w smaku babeczki. Ciasto na babeczki z czekoladą po przygotowaniu powinno być dość gęste. Sekretem smacznych muffinek jest bardzo krótkie i delikatne mieszanie ciasta. Wiele przepisów mówi również, że w cieście na muffinki powinny być grudki. Jak zrobić babeczki z czekoladą dowiesz się z naszego dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Muffinki sprawdzą się na wiele okazji ale warto przygotować je również bez okazji, jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Dzięki możliwości przygotowania różnych wariantów smakowych nie znudzą się Tobie szybko oraz możesz przygotować z jednego ciasta po kilka sztuk różnych smaków aby każdy domownik był zadowolony. Aby ułatwić sobie pracę, przygotowując kilka wersji smakowych, przygotuj podstawowe, waniliowe ciasto. Następnie rozdziel ciasto do miseczek, tylu ile wersji smakowych będziesz robić, teraz możesz dodać na przykład: do jednej kawałki czekolady, do drugiej borówki, do trzeciej sok i skórkę z cytryny, do czwartej kakao i kawałki czekolady. Łatwy przepis na muffinki z czekoladą sprawi, że będziesz wykonywać je z chęcią.
Alergeny w muffinki z czekoladą
Lista alergenów dla muffinki z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada mleczna
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinki z czekoladą
Muffinki wraz z apple pie to kultowy, amerykański wypiek. Muffinki z czekoladą przygotowane z tradycyjnych składników, spożywane okazjonalnie nie wpłyną negatywnie na zdrowie.
Energia i białka
(93g)
Węglowodany
(93g)
Tłuszcze
(93g)
Witaminy
(93g)
Składniki mineralne
(93g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.