Przepis na muffinki halloweenowe krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
barwnik spożywczy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.

Wlej olej, przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę, wymieszaj dokładnie.

Formę do muffinek wyłóż papilotami.

Napełnij papilotki do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżkę konfitury wiśniowej i uzupełnij ciastem do 3/4 wysokości formy.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

Wystudź babeczki.

W misce umieść śmietanę, serek mascarpone i barwnik spożywczy, ubij do powstania sztywnej piany.

Przełóż krem w rękaw cukierniczy i udekoruj babeczki.

Babeczki przechowuj w lodówce.

Muffinki halloweenowe podane na paterze.
Muffinki halloweenowe
Koszt przygotowania dania
35.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
388 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Muffinki halloweenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach halloweenowych

Muffinki halloweenowe to świetny pomysł na smaczne łakocie dla dzieci. Babeczki z czekoladą są dobre jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na muffinki halloweenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, czekolada, kakao, proszek do pieczenia, śmietana kremówka, serem mascarpone, konfitura wiśniowa, barwnik spożywczy pomarańczowy.

Jak zrobić muffinki halloweenowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Wlej olej, przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę, wymieszaj dokładnie. Formę do muffinek wyłóż papilotami. Napełnij papilotki do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżkę dżemu wiśniowego i uzupełnij ciastem do 3/4 wysokości formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Wystudź babeczki. W misce umieść śmietanę, serek mascarpone i barwnik spożywczy, ubij do powstania sztywnej piany. Przełóż krem w rękaw cukierniczy i udekoruj babeczki. Babeczki przechowuj w lodówce.

Jajka użyte do przygotowania babeczek to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jajka są bardzo dobrym źródłem składników mineralny i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy zawarte w jajkach to witamina A, D i E. Składniki mineralne, które jajka zawierają to cynk, żelazo, miedź czy potas. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której jajka są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Kakao jest bardzo dobrym źródłem magnezu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kakao ma działanie uspokajające i nie powinno się go podawać w dużej ilości dzieciom i osobom starszym.

Podsumowując pyszne babeczki możesz podać jako deser do kawy i herbaty podczas święta duchów. Możesz także wykorzystać prosty przepis na babeczki i zamiast pomarańczowego kremu udekorować babeczki lukrem. Babeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze muffinek halloweenowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
388.47 kcal
388.47 kcal
Białko
5.39 g
5.39 g

Węglowodany w muffinkach halloweenowych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
40.25 g
40.25 g
Węglowodany przyswajalne
38.99 g
38.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
23.47 g
23.47 g
Tłuszcze nasycone
15.16 g
15.16 g
Tłuszcze nienasycone
8.30 g
8.30 g

Składniki mineralne w przepisie na muffinki halloweenowe

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
10.25 mg
10.25 mg
Wapń
123.78 mg
123.78 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.20 mg
2.20 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek halloweenowych 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach halloweenowych

Lista alergenów dla muffinek halloweenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania muffinek halloweenowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
160 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Konfitura wiśniowa
200 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
8.18
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Koszt składników
56.70
Jak oceniasz przepis na muffinki halloweenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób