Muffinki halloweenowe

Opublikowano: 27.01.2022 r., 8:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muffinki ozdobione na Halloween
Muffinki halloweenowe
Muffinki halloweenowe to doskonały pomysł na pyszny deser podczas święta duchów. Muffinki można przygotować także jako deser do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
388 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
  • Cukier (250 g)
  • Olej rzepakowy (160 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Czekolada gorzka (120 g)
  • Proszek do pieczenia (40 g)
  • Konfitura wiśniowa (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
barwnik spożywczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papilotki do muffinek, duża miska, forma na muffiny

Przepis na muffinki halloweenowe krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.

Wlej olej, przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę, wymieszaj dokładnie.

Formę do muffinek wyłóż papilotami.

Napełnij papilotki do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżkę konfitury wiśniowej i uzupełnij ciastem do 3/4 wysokości formy.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

Wystudź babeczki.

W misce umieść śmietanę, serek mascarpone i barwnik spożywczy, ubij do powstania sztywnej piany.

Przełóż krem w rękaw cukierniczy i udekoruj babeczki.

Babeczki przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na muffinki halloweenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat muffinek halloweenowych

Muffinki halloweenowe to świetny pomysł na smaczne łakocie dla dzieci. Babeczki z czekoladą są dobre jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na muffinki halloweenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, czekolada, kakao, proszek do pieczenia, śmietana kremówka, serem mascarpone, konfitura wiśniowa, barwnik spożywczy pomarańczowy.

Jak zrobić muffinki halloweenowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Wlej olej, przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę, wymieszaj dokładnie. Formę do muffinek wyłóż papilotami. Napełnij papilotki do 1/4 wysokości ciastem, dodaj łyżkę dżemu wiśniowego i uzupełnij ciastem do 3/4 wysokości formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Wystudź babeczki. W misce umieść śmietanę, serek mascarpone i barwnik spożywczy, ubij do powstania sztywnej piany. Przełóż krem w rękaw cukierniczy i udekoruj babeczki. Babeczki przechowuj w lodówce.

Jajka użyte do przygotowania babeczek to doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jajka są bardzo dobrym źródłem składników mineralny i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy zawarte w jajkach to witamina A, D i E. Składniki mineralne, które jajka zawierają to cynk, żelazo, miedź czy potas. Witamina A wpływa na wiele procesów w organizmie człowieka. Powinniśmy pilnować, aby jej dzienne spożycie było na odpowiednim poziomie. Luteina i zeaksantyna, której jajka są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Kakao jest bardzo dobrym źródłem magnezu i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kakao ma działanie uspokajające i nie powinno się go podawać w dużej ilości dzieciom i osobom starszym.

Podsumowując pyszne babeczki możesz podać jako deser do kawy i herbaty podczas święta duchów. Możesz także wykorzystać prosty przepis na babeczki i zamiast pomarańczowego kremu udekorować babeczki lukrem. Babeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w muffinkach halloweenowych

Lista alergenów dla muffinek halloweenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze muffinek halloweenowych

na 100g gotowej potrawy

Muffinki halloweenowe to słodki domowy wypiek. Babeczki zawierają dużą ilość cukru. Nie powinno się ich spożywać częściej niż raz w tygodniu. Babeczki możesz przygotować z mąką orkiszową zamiast mąki pszennej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
388.47
388.47
Białko (g)
5.39
5.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.25
40.25
Węglowodany przyswajalne (g)
38.99
38.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
23.47
23.47
Tłuszcze nasycone (g)
15.16
15.16
Tłuszcze nienasycone (g)
8.30
8.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
10.25
10.25
Wapń (mg)
123.78
123.78
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.20
2.20
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek halloweenowych 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek halloweenowych

Koszt składników
56.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
160 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 160 ml
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Konfitura wiśniowa
200 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
8.18
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Koszt składników
56.70