Przepis na mielony z serem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Najpierw namocz bułkę pszenną w mleku.

W misce umieść mięso mielone, cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce, dopraw mięso solą i pieprzem ziołowym. Dodaj namoczoną bułkę i jajka, wyrób masę.

Formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu.

W zależności od wielkości kotleta może to zająć od 5 do 10 minut.

Mielony z serem podany jest na czarnym talerzu. Kotlety udekorowane są pomidorkami koktajlowymi i gałązką bazylii.
Mielony z serem
Koszt przygotowania dania
31.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
597 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
67

Mielony z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mielonym z serem

Mielony z serem to doskonała propozycja na ciekawy sposób przygotowania tradycyjnych mielonych. Przepis na mielone z serem jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je usmażyć. Do zrobienia kotletów będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe z łopatki, jajko, cebula, bułka pszenna, mleko, ser żółty, pieprz ziołowy, sól, bułka tarta, olej rzepakowy.

Jak zrobić mielone z serem? Najpierw namocz bułkę pszenną w mleku. W misce umieść mięso mielone, cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce, dopraw mięso solą i pieprzem ziołowym. Dodaj namoczoną bułkę i jajka, wyrób masę. Ser żółty podziel na 2-3 centymetrowe kostki. Formuj kotlety w każdym umieść kostkę sera i obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu. W zależności od wielkości kotleta może to zająć od 5 do 10 minut. Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Mięso wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz witamin z grupy B i żelaza. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina jest hormonem niezbędnym do przenoszenia glukozy z krwi do komórek naszego ciała. Bez insuliny nie jesteśmy w stanie żyć, choroba powstającą z niedoborów insuliny jest cukrzyca. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci.

Podsumowując pomysł na pyszne kotlety mielone z serem jest bardzo szybki do przygotowania. Ser żółty w środku kotleta rozpuści się w czasie smażenia. Dobre kotlety sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Mielone z serem możesz także wykorzystać na kanapkę, podgrzej je przed podaniem aby ser się roztopił.

Wartości odżywcze mielonego z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kalorie)
254.16 kcal
597.28 kcal
Białko
11.54 g
27.13 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz
19.01 g
44.68 g
Tłuszcze nasycone
6.77 g
15.91 g
Tłuszcze nienasycone
12.24 g
28.77 g
Tłuszcze jednonasycone
9.35 g
21.97 g
Tłuszcze wielonasycone
2.90 g
6.81 g

Witaminy w przepisie na mielony z serem

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina B6
0.21 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.41 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.50 mg
5.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.93 µg (mcg)
42.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko 3,2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mielony z serem

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód
167.56 mg
393.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
194.38 mg
456.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
99.59 mg
234.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
157.75 mg
370.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.45 mg
43.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
2.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
1.49 mg
3.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonego z serem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mielonym z serem

Lista alergenów dla mielonego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Mleko 3,2%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania mielonego z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka pszenna
200 g
4 małe sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 200 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
51.30
Jak oceniasz przepis na mielony z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób