Przepis na mielony z serem krok po kroku
- Mięso mielone wieprzowe 1000 g
- Jajko 3 szt.
- Bułka pszenna 200 g 4 małe sztuki
- Bułka tarta 100 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Ser żółty 150 g
- Olej rzepakowy 150 ml
- Mleko 3,2% 400 ml
Najpierw namocz bułkę pszenną w mleku.
W misce umieść mięso mielone, cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce, dopraw mięso solą i pieprzem ziołowym. Dodaj namoczoną bułkę i jajka, wyrób masę.
Ser żółty pokrój w kostkę.
Formuj kotlety, do środka każdego włóż kawałek sera i obtocz kotlety w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu.
W zależności od wielkości kotleta może to zająć od 5 do 10 minut.
Często zadawane pytania
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Sos koperkowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone

(liczba kalorii)
Mielony z serem - cechy przepisu
Więcej o mielonym z serem
Mielony z serem to doskonała propozycja na ciekawy sposób przygotowania tradycyjnych mielonych. Przepis na mielone z serem jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je usmażyć. Do zrobienia kotletów będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe z łopatki, jajko, cebula, bułka pszenna, mleko, ser żółty, pieprz ziołowy, sól, bułka tarta, olej rzepakowy.
Jak zrobić mielone z serem? Najpierw namocz bułkę pszenną w mleku. W misce umieść mięso mielone, cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce, dopraw mięso solą i pieprzem ziołowym. Dodaj namoczoną bułkę i jajka, wyrób masę. Ser żółty podziel na 2-3 centymetrowe kostki. Formuj kotlety w każdym umieść kostkę sera i obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu. W zależności od wielkości kotleta może to zająć od 5 do 10 minut. Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.
Mięso wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz witamin z grupy B i żelaza. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina jest hormonem niezbędnym do przenoszenia glukozy z krwi do komórek naszego ciała. Bez insuliny nie jesteśmy w stanie żyć, choroba powstającą z niedoborów insuliny jest cukrzyca. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci.
Podsumowując pomysł na pyszne kotlety mielone z serem jest bardzo szybki do przygotowania. Ser żółty w środku kotleta rozpuści się w czasie smażenia. Dobre kotlety sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Mielone z serem możesz także wykorzystać na kanapkę, podgrzej je przed podaniem aby ser się roztopił.
Wartości odżywcze mielonego z serem
Energia i białka
(235g)
Węglowodany w mielonym z serem
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy w przepisie na mielony z serem
(235g)
Składniki mineralne w przepisie na mielony z serem
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w mielonym z serem
Lista alergenów dla mielonego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Mleko 3,2%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy