Mielony z serem

Opublikowano: 18.10.2021 r., 9:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety mielone z serem.
Mielony z serem
Mielony z serem to świetne danie na obiad dla całej rodziny. Wzbogacenie tradycyjnego kotleta mielonego żółtym serem sprawia, że danie ma bardziej kremową konsystencję.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
597 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bułka pszenna - 4 małe sztuki (200 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na mielony z serem krok po kroku

Najpierw namocz bułkę pszenną w mleku.

W misce umieść mięso mielone, cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce, dopraw mięso solą i pieprzem ziołowym. Dodaj namoczoną bułkę i jajka, wyrób masę.

Ser żółty pokrój w kostkę.

Formuj kotlety, do środka każdego włóż kawałek sera i obtocz kotlety w bułce tartej.

Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu.

W zależności od wielkości kotleta może to zająć od 5 do 10 minut.

Jak oceniasz przepis na mielony z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat mielonego z serem

Mielony z serem to doskonała propozycja na ciekawy sposób przygotowania tradycyjnych mielonych. Przepis na mielone z serem jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je usmażyć. Do zrobienia kotletów będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe z łopatki, jajko, cebula, bułka pszenna, mleko, ser żółty, pieprz ziołowy, sól, bułka tarta, olej rzepakowy.

Jak zrobić mielone z serem? Najpierw namocz bułkę pszenną w mleku. W misce umieść mięso mielone, cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce, dopraw mięso solą i pieprzem ziołowym. Dodaj namoczoną bułkę i jajka, wyrób masę. Ser żółty podziel na 2-3 centymetrowe kostki. Formuj kotlety w każdym umieść kostkę sera i obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu. W zależności od wielkości kotleta może to zająć od 5 do 10 minut. Kotlety podawaj z gotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Mięso wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz witamin z grupy B i żelaza. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina jest hormonem niezbędnym do przenoszenia glukozy z krwi do komórek naszego ciała. Bez insuliny nie jesteśmy w stanie żyć, choroba powstającą z niedoborów insuliny jest cukrzyca. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci.

Podsumowując pomysł na pyszne kotlety mielone z serem jest bardzo szybki do przygotowania. Ser żółty w środku kotleta rozpuści się w czasie smażenia. Dobre kotlety sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Mielone z serem możesz także wykorzystać na kanapkę, podgrzej je przed podaniem aby ser się roztopił.

Alergeny w mielonym z serem

Lista alergenów dla mielonego z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Mleko 3,2%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze mielonego z serem

na 100g gotowej potrawy

Mielony z serem to dobra propozycja na danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego oraz wapnia. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej możesz upiec kotlety w piekarniku lub obgotować w bulionie. Możesz także pominąć dodatek bułki tartej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
254.16
597.28
Białko (g)
11.54
27.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
8.71
20.46
Węglowodany przyswajalne (g)
8.05
18.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
19.01
44.68
Tłuszcze nasycone (g)
6.77
15.91
Tłuszcze nienasycone (g)
12.24
28.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.35
21.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.90
6.81
Cholesterol (mg)
65.66
154.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
27.89
65.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.92
2.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.65
64.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.50
5.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.93
42.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.86
11.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
167.56
393.77
Potas (mg)
194.38
456.80
Wapń (mg)
99.59
234.05
Fosfor (mg)
157.75
370.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.45
43.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
2.42
Cynk (mg)
1.49
3.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonego z serem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mielonego z serem

Koszt składników
51.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka pszenna
200 g
4 małe sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 200 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Koszt składników
51.30