Przepis na meshvi krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g
- Jogurt naturalny 2% 600 g
- Kolendra świeża 30 g
- Cytryna 100 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Karkówka wieprzowa 400 g
- Cukinia 300 g 1 średnia sztuka
- Bakłażan 300 g 1 średnia sztuka
- Papryka zielona 200 g 1 średnia sztuka
- Papryka czerwona 200 g 1 średnia sztuka
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
W misce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny, kumin, kolendrę i sól.
Kurczaka pokrój w kostkę i umieść w marynacie.
W misce wymieszaj jogurt naturalny, harissę, posiekaną w pióra cebulę i natkę pietruszki oraz sól.
Karkówkę pokrój w kostkę i umieść w marynacie.
Mięso marynuj 60 minut.
Warzywa pokrój w dużą kostkę.
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie paliły się pod wpływem temperatury.
Mięso i warzywa nabijaj na patyczki.
Smaż na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla, uzyskasz wtedy bardziej rumiane mięso.

(liczba kalorii)
Meshvi - cechy przepisu
Więcej o meshvi
Meshvi to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Grillowane mięso, ryby i owoce najlepiej pieczone na opalanym drewnem grillu. Danie przygotowane w domu nie oddaje w pełni charakteru tradycyjnego dania. Latem możesz przygotować mięso i grillować na prawdziwym grillu. W warunkach domowych użyj patelni grillowej. Sekretem dania są odpowiednio dobrane przyprawy, które nadają składnikom cudownego aromatu. Najlepiej grillować kurczaka lub karkówkę, jeśli chodzi o ryby łososia lub dorsza. Wybór warzyw do grillowania jest nieograniczony. Pozostałe mięsa takie jak baranina czy wołowina wymagają większych umiejętności przygotowania mięsa do grillowania, tak aby było miękkie. Do przygotowania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, karkówka wieprzowa, cukinia, bakłażan, papryka czerwona, papryka zielona, cebula, cytryna, jogurt naturalny, harissa, kumin rzymski, kolendra, sól i pieprz.
Jak zrobić meshvi? Przygotuj marynaty do mięs. Do kurczaka przygotuj marynatę na bazie soku z cytryny i jogurtu naturalnego oraz kuminu i kolendry. Do karkówki natomiast zrób marynatę na bazie harissy, jogurtu naturalnego, cebuli i natki pietruszki. Mięso pokrój w większą kostkę i zamarynuj przez 60 minut. Warzywa pokrój w dużą kostkę. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie paliły się pod wpływem temperatury. Na szaszłykach mieszaj różne rodzaje mięsa i warzyw. Smaż na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla, uzyskasz wtedy bardziej rumiane mięso.
Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pamiętaj, aby zawsze wybierać mięso dobrej jakości. Do szaszłyków najlepiej sprawdzą się świeże owoce morza. Jeśli nie są one dostępne w regionie lepiej wybrać mięso.
Szaszłyki podawaj z sosem jogurtowo miętowym z dodatkiem skórki cytryny. Jako dodatek możesz także przygotować kaszę kuskus z rodzynkami, granatem i kolendrą.
Podsumowując grillowane szaszłyki są doskonałym daniem obiadowym. Możesz je przygotowywać z różnego rodzaju mięsa i ryb, pamiętaj, że składniki należy marynować, aby były bardziej aromatyczne. Możesz je podawać z kaszą na słodko, świeżym chlebem pita lub ziemniaczanym puree.
Wartości odżywcze meshvi
Energia i białka
(270g)
Węglowodany w meshvi
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na meshvi
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na meshvi
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w meshvi
Lista alergenów dla meshvi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
W przepisie na meshvi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- harissa