Meshvi

Opublikowano: 16.11.2021 r., 9:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Meshvi na drewnianej desce
Meshvi
Meshvi to tradycyjne danie kuchnia marokańskiej. Jest to pieczone mięso i warzywa na szpadzie. Bardzo aromatyczne danie grillowane najlepiej smakuje z grilla opalanego drewnem.
Przygotowanie 80 min
Grillowanie 30 min
190 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Jogurt naturalny 2% (600 g)
  • Kolendra świeża (30 g)
  • Cytryna (100 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Karkówka wieprzowa (400 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Bakłażan - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, harissa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia grillowa, wykałaczki

Przepis na meshvi krok po kroku

W misce wymieszaj jogurt naturalny, sok z cytryny, kumin, kolendrę i sól.

Kurczaka pokrój w kostkę i umieść w marynacie.

W misce wymieszaj jogurt naturalny, harissę, posiekaną w pióra cebulę i natkę pietruszki oraz sól.

Karkówkę pokrój w kostkę i umieść w marynacie.

Mięso marynuj 60 minut.

Warzywa pokrój w dużą kostkę.

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie paliły się pod wpływem temperatury.

Mięso i warzywa nabijaj na patyczki.

Smaż na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla, uzyskasz wtedy bardziej rumiane mięso.

Jak oceniasz przepis na meshvi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat meshvi

Meshvi to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Grillowane mięso, ryby i owoce najlepiej pieczone na opalanym drewnem grillu. Danie przygotowane w domu nie oddaje w pełni charakteru tradycyjnego dania. Latem możesz przygotować mięso i grillować na prawdziwym grillu. W warunkach domowych użyj patelni grillowej. Sekretem dania są odpowiednio dobrane przyprawy, które nadają składnikom cudownego aromatu. Najlepiej grillować kurczaka lub karkówkę, jeśli chodzi o ryby łososia lub dorsza. Wybór warzyw do grillowania jest nieograniczony. Pozostałe mięsa takie jak baranina czy wołowina wymagają większych umiejętności przygotowania mięsa do grillowania, tak aby było miękkie. Do przygotowania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, karkówka wieprzowa, cukinia, bakłażan, papryka czerwona, papryka zielona, cebula, cytryna, jogurt naturalny, harissa, kumin rzymski, kolendra, sól i pieprz.

Jak zrobić meshvi? Przygotuj marynaty do mięs. Do kurczaka przygotuj marynatę na bazie soku z cytryny i jogurtu naturalnego oraz kuminu i kolendry. Do karkówki natomiast zrób marynatę na bazie harissy, jogurtu naturalnego, cebuli i natki pietruszki. Mięso pokrój w większą kostkę i zamarynuj przez 60 minut. Warzywa pokrój w dużą kostkę. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie paliły się pod wpływem temperatury. Na szaszłykach mieszaj różne rodzaje mięsa i warzyw. Smaż na patelni grillowej lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla, uzyskasz wtedy bardziej rumiane mięso.

Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pamiętaj, aby zawsze wybierać mięso dobrej jakości. Do szaszłyków najlepiej sprawdzą się świeże owoce morza. Jeśli nie są one dostępne w regionie lepiej wybrać mięso.

Szaszłyki podawaj z sosem jogurtowo miętowym z dodatkiem skórki cytryny. Jako dodatek możesz także przygotować kaszę kuskus z rodzynkami, granatem i kolendrą.

Podsumowując grillowane szaszłyki są doskonałym daniem obiadowym. Możesz je przygotowywać z różnego rodzaju mięsa i ryb, pamiętaj, że składniki należy marynować, aby były bardziej aromatyczne. Możesz je podawać z kaszą na słodko, świeżym chlebem pita lub ziemniaczanym puree.

Alergeny w meshvi

Lista alergenów dla meshvi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

W przepisie na meshvi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • harissa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze meshvi

na 100g gotowej potrawy

Meshvi to doskonałe danie zawierające białko zwierzęce. Jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Grillowane dania przygotowywać bez dodatku tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
70.61
190.63
Białko (g)
8.61
23.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
4.31
11.64
Węglowodany przyswajalne (g)
3.31
8.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
2.13
5.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
3.29
Tłuszcze nienasycone (g)
0.91
2.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.62
1.67
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
0.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cytryna, karkówka wieprzowa, bakłażan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.83
61.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
23.60
63.72
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.65
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.46
57.94
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.39
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.85
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.45
3.91
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.40
6.49
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.04
40.62
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
245.11
661.79
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
46.98
126.84
Potas (mg)
205.74
555.51
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.80
134.46
Fosfor (mg)
80.72
217.94
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.87
37.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
1.15
Cynk (mg)
0.66
1.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny meshvi 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania meshvi

Koszt składników
215.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Jogurt naturalny 2%
600 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
5.20
Za 600 g
Kolendra świeża
30 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Cytryna
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Karkówka wieprzowa
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Bakłażan
300 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
215.80