Marynowane marchewki

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane marchewki w słoiku
Marynowane marchewki
Smaczne marynowane marchewki to idealny pomysł na zachowanie smaku tych pysznych warzyw na dłużej. Będą dobre jako szybka przekąska albo składnik ciekawych sałatek.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 40 min
101 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka baby (500 g)
  • Ocet spirytusowy (250 ml)
  • Cukier (50 g)
  • Sól (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, goździki całe
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na marynowane marchewki krok po kroku

Do garnka wlej 1250 ml wody. Dodaj sól, cukier, 3 liście laurowe, 9 kulek ziela angielskiego, 15 ziarenek pieprzu, 2 łyżeczki ziaren gorczycy oraz 12 goździków.

Do garnka dodaj marchewki. Gotuj je w zalewie przez 15 minut.

Po tym czasie przełóż marchewki do przygotowanych słoików.

Zalewę doprowadź do wrzenia.

Wlej zalewę do słoików. W każdym słoiku umieść część ugotowanych ziaren gorczycy, po jednym liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu i 3 goździki.

Zakręć szybko słoiki i odstaw do góry dnem.

Zostaw w tej pozycji, aż dobrze wystygną.

Jak oceniasz przepis na marynowane marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,4% osób

Więcej informacji na temat marynowanych marchewek

Smaczne marynowane marchewki to idealny pomysł na zachowanie smaku tych pysznych warzyw na dłużej. Będą dobre jako szybka przekąska albo składnik ciekawych sałatek.

Ten prosty przepis na marynowane marchewki w słoikach jest bardzo szybki w przygotowaniu. Na początku konieczna jest zalewa: do garnka wlej 1250 ml wody. Dodaj sól, cukier, 3 liście laurowe, 9 kulek ziela angielskiego, 15 ziarenek pieprzu, 2 łyżeczki ziaren gorczycy oraz 12 goździków. Do garnka dodaj marchewki. Gotuj je w zalewie przez 15 minut. Po tym czasie przełóż marchewki do przygotowanych słoików. Zalewę doprowadź do wrzenia. Wlej zalewę do słoików. W każdym słoiku umieść część ugotowanych ziaren gorczycy, po jednym liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu i 3 goździki. Zakręć szybko słoiki i odstaw do góry dnem. Zostaw w tej pozycji, aż dobrze wystygną.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić marynowane marchewki na zimę. Te pyszne marcheweczki na pewno Ci zasmakują.

Przetwory z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacać swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze przez cały rok. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa.

Domowe przetwory mają bardzo dużo zalet. Przede wszystkim wykonując je samodzielnie, mamy pewność co do użytych składników. Często w gotowych, sklepowych przetworach występują dodatki, które mają uatrakcyjnić gotowy produkt i tym samym zachęcić do zakupu. Mamy również pewność, że wybrane warzywa lub owoce były świeże. Kolejną zaletą domowych przetworów jest to, że można wykonać je w towarzystwie rodziny lub przyjaciół i tym samym spędzić wspólnie czas w sposób, który na pewno będziecie wspominać przy każdym otworzeniu słoika.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zachować smak marchewek na dłużej. Koniecznie sami je wypróbujcie i przekonajcie się jakie łatwe są w przygotowaniu.

Alergeny w marynowanych marchewkach

Lista alergenów dla marynowanych marchewek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze marynowanych marchewek

na 100g gotowej potrawy

Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
50.80
101.60
Białko (g)
0.39
0.79
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.22
22.44
Węglowodany przyswajalne (g)
9.43
18.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
3.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
424.88
849.75
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.60
3.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.34
0.69
Foliany (µg (mcg))
16.63
33.25
Beta karoten (µg (mcg))
3934.73
7869.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
622.11
1244.21
Potas (mg)
146.79
293.59
Wapń (mg)
21.97
43.94
Fosfor (mg)
18.47
36.95
Magnez (mg)
6.48
12.96
Żelazo (mg)
0.57
1.13
Cynk (mg)
0.11
0.22
Miedź (mg)
0.07
0.13
Mangan (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marynowanych marchewek 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynowanych marchewek

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka baby
500 g
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
50.00
Za 500 g
Ocet spirytusowy
250 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Sól
12 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 12 g
Koszt składników
66.50