Marchewka do obiadu

marchewka do obiadu

Marchewka do obiadu - marchewka jest jednym z najczęściej wybieranych warzyw, które jest łatwo dostępne w każdym sklepie. Marchewka do obiadu występuje w różnych postaciach, najczęściej jako surówka bez żadnych dodatków lub z dodatkiem innych warzyw, a nawet owoców. Ponadto istnieje możliwość przygotowania marchewki na ciepło, jako gotowanego, podsmażanego lub zapiekanego dodatku. Marchewka jest warzywem, które umożliwia przygotować pyszne i bardzo zdrowe dodatki, które będą smakować nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.

Marchewka do obiadu - pomysły na pyszne surówki z marchewki

Sezon na marchewkę z ogródka trwa niemalże już od wiosny, często aż do późnej jesieni. Natomiast w sklepach jest ona dostępna przez cały rok i stanowi drugie, zaraz po ziemniakach najczęściej kupowane warzywo. Dlatego właśnie będzie nas interesować, jakie przepisy na marchewkę do obiadu będą naprawdę pyszne i całkiem łatwe w przygotowaniu.

Marchewka do obiadu - dlaczego warto?

Jeżeli właśnie zastanawiamy się nad tym, dlaczego warto wybierać różne przepisy na marchewkę do obiadu, powinniśmy przede wszystkim zauważyć bogactwo jej witamin oraz innych składników odżywczych. Przede wszystkim marchewka słynie z tego, iż jest ona niesamowitym źródłem witaminy A, która jest bardzo ważna w utrzymaniu prawidłowego wzroku. Ponadto jest kluczową witaminą w rozwoju oraz wzroście dzieci i młodzieży.

Oprócz tego marchewka jest niesamowitym bogactwem witaminy C, K oraz witamin z grupy B, co oczywiście nie jest bez znaczenia dla naszej odporności. Po marchewkę powinny chętnie sięgać również kobiety przygotowujące się do macierzyństwa lub będące już w ciąży, ponieważ warzywo zawiera spore ilości kwasu foliowego. Jeżeli chodzi o składniki mineralne, to surówka z marchewki dostarczy nam takie pierwiastki jak magnez, fosfor, wapń, czy też potas.

Surówka z marchewki z jabłkiem

Jeżeli poszukujemy najszybsze przepisy na marchewkę do obiadu, to oczywiście jedną z najpopularniejszych z nich jest surówka z marchewki i jabłka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 3 kwaskowe jabłka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Surówka z marchewki jest nie tylko najpopularniejszym dodatkiem do obiadu, ale jednocześnie nie będziemy mieli problemu z tym, jak zrobić pyszne warzywo. Najpierw zaczynamy od umycia oraz obrania marchwi i jabłek. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, natomiast jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a na końcu skrapiamy całość sokiem z cytryny. Oczywiście tak przygotowana surówka z marchewki będzie najlepiej smakować, jeżeli podamy ją na świeżo.

Pikantna surówka z marchewki

Marchewka do obiadu może być podawana na wiele różnych sposobów. Takim przykładem jest właśnie pomysł na surówkę z marchewki w wersji pikantnej. Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić taki dodatek do obiadu będziemy potrzebować takie składniki jak:

  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Już patrząc na same składniki, będziemy wiedzieli, iż tarta marchewka do obiadu może być serwowana na wiele sposobów. Przygotowanie tej surówki jest bardzo podobne do wykonania poprzedniego przepisu. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, a jabłko na tarce o dużych oczkach. Z jogurtem naturalnym mieszamy cukier, sól i pieprz, a także imbir. Taki sos wykładamy do miski z marchewką i jabłkami, całość mieszamy z sokiem z cytryny.

Tarta surówka z marchewki i ananasem na gęsto

Przepisy na marchewkę na gęsto do obiadu możemy urozmaicać wedle swojego uznania. Ponieważ nie ma żadnego problemu, aby do tego warzywa dodawać dokładnie takie składniki, jakie najbardziej odpowiadają naszym upodobaniom kulinarnym. Ciekawym pomysłem będzie na pewno marchewka do obiadu, która zostanie wymieszana z ananasem.

Do przygotowania tej surówki z ananasem będziemy potrzebować takich składników jak:

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 kwaskowe jabłko
  • 100 g ananasa z puszki lub świeżego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • Łyżeczka cukru
  • Sól do smaku

Tego typu pyszne surówki z ananasem na gęsto również bardzo szybko przygotowujemy, dokładnie w taki sam sposób, jak w poprzednich przepisach. Powinniśmy mieć na uwadze, żeby ananasa pokroić w bardzo drobne kawałki. Oczywiście nasza marchewka do obiadu z ananasem powinna być doprawiona według naszego uznania. Na pewno zauważymy, iż taki pomysł na marchewkę z ananasem będzie najlepiej pasować do drobiu serwowanego jako danie główne.

Duszona marchewka do obiadu

Już wiemy, jak zrobić większość surówki z marchewki, dlatego warto dowiedzieć się również, jak ugotować to warzywo, aby wyszło nam naprawdę pyszne. Dlatego właśnie doskonale sprawdzi się duszona marchewka na gęsto. Do jej przygotowania będziemy potrzebować:

  • Ok. 0,5 kg marchewek
  • Pół szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i cukier do smaku

Jak zrobić taką marchewkę, aby wyszła nam naprawdę bardzo dobra? Duszona marchewka jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Zaczynamy od tego, aby pokroić ją w drobną kostkę. Następnie w dużym rondlu klarujemy masło, a gdy się rozpuści, dodajemy do niego pokrojoną marchewkę. Całość zalewamy wodą i dusimy ją przez ok. 15-20 minut, aż nieco zmięknie.

Kolejnym krokiem będzie doprawienie marchewki solą oraz cukrem, a także dosypujemy do niej mąkę. Całość gotujemy pod przykryciem, aż marchewka stanie się całkowicie miękka. Oczywiście duszona marchewka na gęsto jest najlepsza w momencie, kiedy podajemy ją na ciepło. Wiedząc już, jak ugotować te popularne warzywo, będziemy mogli dodawać do niej różne składniki wedle uznania. Na pewno znany jest nam pomysł na to, jak zrobić marchewkę z groszkiem. Do jej ugotowania najlepiej sprawdzi się świeży lub ewentualnie mrożony groszek.

Przepisy na marchewkę do obiadu - jak zrobić karmelizowane marchewki?

Mając już świadomość tego, jak ugotować pyszne marchewki na gęsto lub też, z jakimi dodatkami najlepiej smakuje tarta marchewka, warto odkryć jeszcze jej inne oblicze. Takim przykładem będzie pomysł na karmelizowaną marchewkę, którą możemy przygotować w ciągu kilku chwil.

Tego typu przepisy na marchewkę do obiadu przygotujemy z poniższych składników:

  • Ok. 0,5 kg marchewki, najlepiej młodej
  • 2 Łyżki miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ulubionych suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek lub mieszanka)
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić takie karmelizowane marchewki? Pierwszym krokiem będzie to, aby sobie odpowiedzieć na pytanie, w jakiej postaci chcemy ją zjeść. Możemy ją przekroić jedynie wzdłuż, bądź też pokroić w cienkie słupki. Ciekawą propozycją podania będą również mini marchewki w całości. Niezależnie od formy podania, jeżeli jest to konieczne, odpowiednio kroimy warzywo, a następnie w każdym wariancie postępujemy dokładnie tak samo.

Wszystkie składniki, takie jak sok z cytryny, oliwa z oliwek, zioła, miód lub cukier, a także sól i pieprz, dokładnie ze sobą mieszamy. Kolejnym krokiem będzie w takiej marynacie obtoczyć wszystkie marchewki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, a następnie wrzucamy marchewkę. Warzywo podsmażamy przez ok. 3-6 minut, w zależności od jej wielkości. Wtedy na pewno wyjdzie bardzo chrupka. Jeżeli będziemy chcieli, aby nasz pomysł na marchewkę karmelizowaną był bardziej przystępny dla dzieci, to możemy wcześniej nasze warzywo podgotować przez ok. 5-6 minut, dzięki czemu marchewka po smażeniu będzie bardziej miękka.

Jak ugotować pyszne marchewki do obiadu - podsumowanie

Przepisy na marchewkę do obiadu mogą być naprawdę różnorodne. Już wiemy, jak ugotować warzywo, a także, w ilu wydaniach dostępna jest tarta marchewka. Jeżeli chcemy, aby nasza surówka z marchewki wyszła na gęsto, wystarczy dodać do niej więcej jogurtu naturalnego lub majonezu. Natomiast duszona marchewka może być serwowana z wieloma innymi warzywami, nie ograniczając się wyłącznie do groszku. Takim przykładem może okazać się pomysł na marchewkę z porem, cukinią, kalarepą, czy nawet papryką.

Natomiast tarta marchewka może być serwowana na słodko, jak i również pikantnie. Do słodkich dodatków dodamy pomarańczę, czy też mandarynkę. Natomiast chcąc wydobyć pikantny smak surówki, wystarczy dodać do niej czosnek lub chrzan. Właśnie dzięki temu tarta marchewka może być podawana do różnego rodzaju mięs lub warzywnych dań. Od nas będzie również zależeć to, z jakimi przyprawami ją podamy, które mogą nadać bardziej ziołowy lub pikantny smak.

Marchewka do obiadu jako pomysł na pyszne dodąatki do dania głównego. Zobacz, jak wyglądają przepisy na marchewkę do obiadu, a także, jak ugotować to warzywo.

Marchewka do obiadu - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto