Kiszone warzywa na zimę

kiszone warzywa na zimę

Kiedy zbliżają się chłodniejsze miesiące, dużo ludzi zaczyna się do nich przygotowywać. W Polsce od lat przyrządzamy zapasy na zimę w postaci soków, dżemów, a także innych weków. Wśród najczęściej przyrządzanych słoików na zimę wyróżniamy m.in. kiszone warzywa. Kiszenie warzyw jest jednym z najstarszych i najsmaczniejszych sposobów przechowywania cennych dla zdrowia witamin. To świetna metoda konserwacji, ale też hołd dla natury – warzywa w kiszonej formie smakują naprawdę fantastycznie.

Kiszone warzywa na zimę – warzywa, które można ukisić w słoikach na zimę

Kiszone warzywa na zimę są jednymi z najczęściej przyrządzanych przetworów do słoików. Jakie warzywa kisić? Wśród najczęściej wyróżnianych mamy ogórki, paprykę, pomidory czy kalafior. Kiszonki doskonale smakują z obiadem, zwłaszcza ziemniakami i mięsem. Jak zrobić mieszane surówki z kiszonych warzyw? Sprawdź proste przepisy na kiszone warzywa w słoikach.

Kiszone warzywa na zimę – sprawdź jak kisić warzywa do słoików

Co można kisić na zimę? Sprawdź, jakie warzywa kisić

Zbliżająca się zima wcale nie musi oznaczać końca pałaszowania pysznych, zdrowych warzyw. Wystarczy odpowiednio je obrobić, aby zachować nie tylko smak warzyw, ale i cenne składniki odżywcze oraz witaminy. Wśród najpopularniejszych sposobów na konserwowanie warzyw jest ich kiszenie. Dzięki tej metodzie można mieć zimą dostęp do minerałów i witamin, co pozwoli cieszyć się zdrowiem i lepszą odpornością w chłodniejszych miesiącach. Warzyw można kisić naprawdę mnóstwo. Ich wybór zależy od dostępności, a także naszych własnych preferencji czy potrzeb. Na zimę doskonale przygotować mieszane, ukiszone warzywa. Wśród popularnych przetworów tego typu wyróżnia się m.in. kiszonka wielowarzywna. Proste przepisy umożliwiają ich szybkie przyrządzenie.

Co można kisić? W zasadzie większość warzyw, np. rzodkiewki, ogórki, pomidory, cebulę, paprykę, marchewkę, brokuły czy kalafior. Wszystkie te warzywa doskonale komponują się z domowymi obiadkami np. w postaci ziemniaków i mięsa. Niezmienną popularnością cieszy się oczywiście kapusta kiszona, której delikatna kwasowość sprawia, że staje się nieodłącznym elementem mnóstwa zimowych, zwykle świątecznych dań, takich jak pierogi, kapusta z grzybami czy krokiety. Kiszone warzywa nie tylko zachwycają kubki smakowe, ale też potrafią dostarczyć cennych składników zdrowotnych. Podczas fermentacji następuje proces kiszenia, który prowadzi do powstawania korzystnych dla zdrowia probiotyków. Dobre bakterie wspierają pracę naszego układu trawiennego. Wzmacniają również naszą odporność i przyczyniają się do lepszego przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Kiszone warzywa są też niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy, więc okazują się świetnym wyborem dla ludzi dbających o sylwetkę i zdrową dietę.

Kiszonka wielowarzywna dla niektórych może wydawać się czymś mocno skomplikowanym. Tymczasem okazuje się, że kiszonki są bardzo proste do przygotowania – cały proces można z łatwością opanować w kuchni, nawet zupełnie nie znając się na kiszeniu. Kluczowe jest stworzenie warzywom odpowiednich warunków do fermentacji, a więc zapewnienie im ściśle określonej ilości soli i pojemnika, gdzie będzie odbywał się cały proces. Kiszenie można przeprowadzać na wiele sposobów, np. kisić warzywa tradycyjnie w beczkach czy słoikach, a także wykorzystać do tego specjalne fermentatory. Kiszone warzywa na zimę pozwolą nie tylko delektować się smakiem warzyw, ale i czerpać z nich cenne witaminy oraz minerały. To doskonały sposób na wzmocnienie odporności organizmu oraz zaserwowanie smacznego i zdrowego dodatku do obiadu

Ogórki kiszone po staropolsku – zobacz, jak zrobić

Polacy lubują się w domowych przetworach, zwłaszcza jeśli mowa o kiszonkach. Przyrządza się je u nas od pokoleń. Wśród najpopularniejszych jest przepis na ogórki kiszone. To smaczny dodatek do dań obiadowych, który uwielbiamy jeść zimą. Do przygotowania staropolskich ogórków kiszonych potrzebujesz następujących składników: ogórki gruntowe, koper ogrodowy, czosnek, sól i chrzan. W pierwszej kolejności zagotuj wodę i wsyp nieco soli. Rozpuść sól w wodzie, następnie ciasno poukładaj ogórki w słoiku. W wolne szczeliny wetknij świeże ząbki czosnku i chrzan. Dodaj pokrojony na kawałeczki koper. Zalej składniki wodnym roztworem z solą. Odstaw słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca na tydzień. Gotowe ogórki po staropolsku przełożyć możesz do mniejszych słoików.

Ogórki kiszone to smaczny i ciekawy dodatek do większości dań obiadowych. Przepis na kiszone ogórki jest prosty, więc bez problemu poradzi sobie z nim nawet największy laik w kuchni. Ogórki po staropolsku po wyjęciu ze słoika powinny być jędrne i chrupiące. Najwspanialszy jest ich delikatnie czosnkowy smak oraz cenne właściwości zdrowotne – kiszone ogórki są pełne probiotyków podnoszących odporność organizmu. Ogórki kiszone idealnie pasują zarówno do niedzielnego obiadu, jak i świetnie sprawdzają się pokrojone na kanapkach. Własnoręcznie przygotowane będą o niebo lepsze niż kupne. Warto poświęcić czas, aby je zrobić.

Jak zrobić kiszone warzywa w słoikach? Sprawdź, jak kisić warzywa na zimę

Kiszone buraki na zimę – prosty przepis, krok po kroku

Masz ochotę na pożywne i pełne cennych witamin buraki na zimę? Spróbuj odtworzyć przepis na kiszone buraki, które są znakomite do obiadu, a także innych potraw. Kiszone buraczki są dobrym, pożywnym i zdrowym dodatkiem do wielu dań. W dodatku są naprawdę proste w przygotowaniu, dzięki czemu z ich zrobieniem nie powinieneś mieć większego problemu. Nawet amator w kuchni świetnie poradzi sobie z przepisem. Buraki kiszone to znakomity pomysł na zimowe weki, zwłaszcza że mają sporo cennych właściwości zdrowotnych. Dzięki nim można m.in. nabyć większej odporności. Sprawia to, że stają się antidotum na niektóre problemy zdrowotne. Przetwory buraczane będą skutecznie wspierać zdrowie organizmu w ciężkim dla niego okresie, jakim jest zima.

Pokrój ugotowane buraki na mniejsze kawałki. Jeśli kupiłeś surowe warzywa, ugotuj je wcześniej do miękkości, następnie obierz i pokrój. Buraki przełóż do słoika. Dodaj pieprz czarny, czosnek, sól i liść laurowy. Zalej warzywa wodą ponad ich poziomem. Starannie zakręć słoik, aby był szczelny, po czym odstaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Nad burakami powinna zebrać się piana. Odstaw słoik do chłodnego pomieszczenia na kilka dni. Kiszone buraki będzie można od razu zjeść. Można też poczekać z konsumpcją przetworów do zimy, żeby maksymalnie wykorzystać ich potencjał.

Jak zrobić kiszone rzodkiewki? Sprawdź

Kiszone rzodkiewki to fantastyczny pomysł na zdrowy i pełen cennych witamin dodatek do obiadu. Możesz zrobić z nich przegryzkę na zimę, która wzmocni odporność organizmu w chłodniejszym okresie. Do przygotowania przetworu potrzebujesz zaledwie kilku składników: rzodkiewek, czosnku, kopru, świeżego imbiru i soli. Przepis jest bardzo prosty, więc z jego przyrządzeniem powinien doskonale poradzić sobie nawet największy laik w kuchni.

Umyj rzodkiewki, pozbądź się ogonków i korzonków. Umyj i wyparz słoiki. Zagotuj w garnku litr wody z solą. Ułóż na dnie słoików koper, kawałki imbiru oraz obrany czosnek. Ułóż rzodkiewki i przykryj koprem. Wlej wrzącą zalewę do słoików z rzodkiewkami – powinna zakryć całe rzodkiewki. Zakręć słoiki i odstaw do ciepłego miejsca na 5-7 dni. Po tym czasie przechowuj rzodkiewki w ciemnym i chłodnym miejscu.

Kiszone warzywa na zimę - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto