Sałatki w słoiku

sałatki w słoiku

Robienie sałatek na zimę do słoików jest jednym z najpopularniejszych sposobów na przyrządzanie domowych przetworów. Sałatki w słoikach pozwalają nam cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Są niezwykle zdrowe, a przy tym ekologiczne i pożywne. Jedząc domowe sałatki ze słoików, można m.in. unikać konserwantów czy plastikowych opakowań. Dzięki warzywom w sałatkach będzie też można dostarczyć do organizmu dużo cennych witamin i składników odżywczych.

Sałatki w słoiku - przepisy

Sałatki w słoiku – proste przepisy na smaczne sałatki na zimę

Sałatki w słoiku od lat uwielbiane są przez naszych rodaków. Przepisy na domowe pyszności ze słoika cenione są zwłaszcza na zimę. Właśnie wtedy pyszne warzywne sałatki znakomicie smakują np. do obiadu. Najlepsze są przetwory w słoiczkach, które składają się np. z kiszonych warzyw. Nie dość, że są naprawdę smaczne, to w dodatku bardzo zdrowe. Jakie są proste przepisy na dobre sałatki obiadowe? Sprawdź, jak zrobić najlepsze sałatki do słoików.

Najlepsze przepisy na sałatki w słoiku – sprawdź, jak zrobić na zimę

Dobre przetwory w słoiczkach na zimę – dlaczego warto robić?

Przyrządzanie sałatek w słoikach umożliwia wiele rzeczy. Przede wszystkim pozwala zachować piękny zapach sezonowych owoców, warzyw czy ziół. Dzięki temu można cieszyć się nimi, nawet gdy akurat nie będzie trwać na nie sezon. Można więc cieszyć się połączeniem ulubionych warzyw dosłownie o każdej porze roku. Poza tym domowe sałatki w słoiku są świetną alternatywą dla sklepowych sałatek. Te z marketów często zawierają mnóstwo szkodliwych dodatków, takich jak cukier, sztuczne konserwanty i aromaty. Jeśli sam będziesz robić sałatki w słoiczkach, nie będziesz potrzebować żadnych nienaturalnych dodatków. Warto jeszcze podkreślić, że przyrządzanie większej ilości sałatek oraz ich przechowywanie w słoiczkach umożliwia zaoszczędzenie czasu w kuchni dosłownie każdego dnia. Kupując sezonowe składniki w większej ilości, można zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy – oczywiście w porównaniu z częściowymi zakupami w ciągu roku.

Samodzielne robienie sałatek z warzyw i owoców pozwala też wykorzystywać ich nadmiar. Jeśli w sezonie masz np. dużo buraków czy cukinii w ogrodzie, warto przygotować z nich pyszne przetwory. Może być to wręcz wyśmienity pomysł na wykorzystanie warzyw i owoców, zanim się zepsują. Tym sposobem zyskać można pyszne dodatki do dań na zimę, które świetnie uzupełnią dania obiadowe. Co najważniejsze, pomysły na sałatki w słoiku są różnorodne, więc z pewnością znajdziesz najlepszy dla siebie pomysł. Warto mieć z tyłu głowy również ekologiczne podejście do jedzenia. Co to oznacza?  Otóż przechowywanie sałatek w słoikach dobrze wpływa na środowisko. Umożliwia bowiem unikanie plastikowych pojemników czy pudełeczek. Tak samo własnoręczne robienie sałatek z samych naturalnych produktów jest dobrą metodą na zminimalizowanie ilości plastiku, do którego sałatki obiadowe często pakowane są hurtowo.

Jak przygotować warzywne sałatki do obiadu? Proste porady

Najpierw wybierz kilka odpowiednich składników. Powinny to być same dojrzałe i oczywiście świeże produkty, takie jak warzywa i owoce. Możesz użyć kombinacji kilku różnych składników, aby w ten sposób eksperymentować z ich teksturą czy smakiem. Następnie ugotuj je lub upiecz, w zależności od polecanej obróbki danych warzyw czy owoców. Jeśli zrobisz to w odpowiedni sposób, zachowasz ich naturalną strukturę i smak. Nie zapomnij również o ziołach! Warto użyć ich w odpowiedniej kolejności i stosować ziół z umiarem. Powinny być idealnie dopasowane do sałatki w słoiku, aby podbić jej smak. Dodawaj je w odpowiedniej kolejności, zgodnie z wybranym przepisem. Dzięki dobrze dobranym ziołom będziesz mieć pewność, że sałatka będzie smaczna i pożywna.

Składniki w słoiku powinny zostać ułożone warstwami, w odpowiedniej kolejności. Zacznij od tych, które mogą być np. bardziej wilgotne (takie jak kiszone warzywa lub dressing). Zachowując odpowiednią kolejność, można zatrzymać na dłużej świeżość oraz smak całej sałatki. Nie zapomnij również o higienie. Słoiki przed umieszczeniem w nich sałatek powinny zostać dobrze wysterylizowane i umyte. Dzięki temu można uniknąć m.in. zakażeń bakteryjnych. Poza tym należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu słoików. Powinno się umieścić je do ciemnego i chłodnego miejsca, np. spiżarni lub piwnicy. Sałatki powinno się zużyć w maksymalnie pół roku. Zjedzone później mogą stracić swój pierwotny smak i świeżość. Pamiętaj, że ekologiczne podejście do przechowywania i korzystanie z wartościowych składników sprawia, że sałatki w słoikach na zimę są naprawdę znakomitym rozwiązaniem. Dzięki nim można cieszyć się zdrowiem przez cały rok.

Pomysły na pyszne sałatki w słoiku – smaczne i proste przepisy

Kiszone warzywa na zimę – sprawdź, jak przygotować

Zimanie musi oznaczać końca odżywiania się smacznymi i zdrowymi warzywami. Wystarczy odpowiednio je przygotować, aby zachować ich cenne składniki oraz witaminy. Jednym z najpopularniejszych sposobów na przyrządzanie warzyw do sałatki jest ich kiszenie. Dzięki tej metodzie zimą mamy łatwiejszy dostęp do minerałów i witamin. Sałatki w słoiku pozwalają więc cieszyć się nienagannym zdrowiem i doskonałą odpornością nawet w chłodniejszych miesiącach. Istnieje wiele warzyw, które można kisić, a później zrobić z nich sałatkę. Wybór uzależniony jest oczywiście od dostępności, a także naszych preferencji czy zapotrzebowania. Co możesz ukisić, aby później zrobić sałatkę do słoików? Wymienić można kilka ciekawych warzyw, takich jak:

  • rzodkiewki
  • pomidory
  • papryka
  • kalafior
  • brokuły
  • cebula
  • marchewka
  • ogórki

Wszystkie wymienione warzywa fantastycznie komponują się z domowymi obiadami – zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. W słoikach znakomicie smakuje też m.in. kapusta kiszona. Kiszone warzywa zachwycają smakiem, ale potrafią też zaskakiwać cennymi składnikami zdrowotnymi. W procesie kiszenia wytwarzają się m.in. naturalne probiotyki. Dzięki zawartym w nich dobrym bakteriom jest możliwe wsparcie naszego układu trawiennego i wzmocnienie odporności. Kiszone warzywa są też niskokaloryczne i bogate w minerały oraz witaminy.

Marynowana cukinia z curry – doskonała do obiadu

Sałatki w słoikach fantastycznie smakują o każdej porze roku, zwłaszcza zimą. Jednymi z najsmaczniejszych są sałatki z cukinii. Wystarczy zamarynować warzywo, aby cieszyć się smaczną sałatką nawet w najzimniejszych miesiącach. Jeśli masz ochotę na pyszną sałatkę z cukinii, postaw na wersję marynowaną. To alternatywa dla klasycznej sałatki warzywnej w słoiku. Marynowaną cukinię można zawekować, dlatego doskonale nadaje się do konsumpcji o dowolnej porze roku – zarówno zimą, jak i latem. Do przygotowania marynowanego przetworu potrzebujesz kilku składników: ocet spirytusowy, cukinia, cukier i cebula. Używaj również przypraw, takich jak: curry, pieprz kolorowy w ziarnach, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy gorczyca i sól. Przepis na marynowaną cukinię jest bardzo łatwy. Nawet laicy w kuchni powinni świetnie sobie z nim poradzić.

Zagotuj wodę z cukrem i solą. Dodaj curry, a następnie zamieszaj całość w garnku. Składniki powinny się ze sobą połączyć. Pokrój cukinię w 1 cm plastry, a cebulę w piórka. Dodaj do słoików ziarna kolorowego pieprzu, liście laurowe, ząbki czosnku, gorczycę i ziele angielskie. Poukładaj cukinię naprzemiennie z cebulą. Wszystkie składniki porządnie zalej zalewą – niech przykryje całą zawartość. Zakręć słoje, dbając o porządne doczyszczenie brzegów. Rozłóż ściereczkę na dnie garnka, po czym połóż na niej słoiki. Pamiętaj jedynie o zachowaniu odpowiednich odstępów. Wodę wlej do ok. ¾ wysokości słoików, następnie zagotuj do wrzenia. Zostaw gorące słoje do wystygnięcia – najlepiej do góry dnem. Jeśli wieczko się nie zassie, powtórz od nowa cały proces.

Buraki w słoiku – jak zrobić z nich sałatkę na zimę?

Jeśli chcesz zjeść dobrą sałatkę do mięsnego obiadu, przygotuj buraki z chrzanem. Doskonale komponują się ze schabem czy pieczonymi udkami z kurczaka. Buraczki z chrzanem świetnie rozgrzewają, dlatego warto przygotować ich więcej do słoików na zimę. Aby zrobić buraki do słoików, należy zaopatrzyć się w następujące produkty: buraki ćwikłowe, ocet winny, sól, cukier, chrzan i przyprawy do smaku. Najpierw umyj buraki – tylko ich nie obieraj. Wrzuć buraki do garnka, po czym wlej do środka wodę. Gotuj buraki do miękkości – powinny zrobić się miękkie w ok. 1,5 godziny. Wystudź i obierz warzywa. Zetrzyj buraki na tarce z grubymi oczkami, po czym przełóż je do miski. Obierz chrzan i zetrzyj na tarce. Wyłóż chrzan na sitku i zalej wrzątkiem – dzięki temu nie będzie zbyt ostry. Przełóż chrzan do miski, następnie dodaj sól, cukier i ocet. Wymieszaj i starannie dopraw do smaku. Dodaj chrzan. Gotowe buraki przełóż do wyparzonych, suchych słoików. Zakręć i pasteryzuj przez ok. 20 minut, odstawiając do góry dnem.

Doskonałym pomysłem jest również przygotowanie kiszonych buraków na zimę. Są naprawdę świetne do obiadu – zarówno mięsnego, jak i warzywnego. Kiszone buraki są proste w przygotowaniu. Nawet laik w kuchni nie powinien mieć problemu z ich przyrządzeniem. Buraki wykazują wiele cennych właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć ich spożywanie do swojego jadłospisu. Przetwory buraczane mogą stanowić znakomite wsparcie dla organizmu – zwłaszcza w cięższym dla niego okresie, takim jak zima. Ugotowane buraki pokrój na mniejsze części. Surowe należy ugotować do miękkości, po czym obrać i pokroić. Włóż warzywa do słoika. Dodaj czosnek, pieprz czarny, liść laurowy i sól. Zalej buraki wodą ponad poziomem warzyw. Zakręć słoik i odstaw na kilka dni do miejsca w temperaturze pokojowej. Nad burakami powinna zebrać się piana. Odstaw słoik na kilka dni do chłodnego pomieszczenia. Po tym możesz zjeść sałatkę albo zostawić ją na chłodniejsze miesiące.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto