Łosoś w sosie koperkowym
- Łosoś filet (600 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Musztarda (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Przepis na łosoś w sosie koperkowym krok po kroku
Filet z łososia wyczyść z ości.
Dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj koper i umieść w misce.
Dodaj do niego musztardę oraz śmietankę kremówkę i sos sojowy.
Wymieszaj dokładnie.
Łososia umieść w naczyniu do zapiekania i zalej sosem.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.
Łososia podawaj z dodatkiem świeżych warzyw.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia w sosie koperkowym
Łosoś w sosie koperkowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Łosoś pieczony w piekarniku jest soczysty i lekko przypieczony na wierzchu. Łososia można także poddusić na patelni z dodatkiem sosu. Przepis na łososia w sosie koperkowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś filet, koper, musztarda, śmietana kremówka, sos sojowy, sól, pieprz.
Jak zrobić łososia w sosie koperkowym? Filet z łososia wyczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koper i umieść w misce. Dodaj do niego musztardę oraz śmietankę kremówkę i sos sojowy. Wymieszaj dokładnie. Łososia umieść w naczyniu do zapiekania i zalej sosem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Łososia podawaj z dodatkiem świeżych warzyw.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.
Podsumowując pyszny łosoś w sosie koperkowym jest idealny na obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w piekarniku zawiera mniej kalorii niż ta smażona na tłuszczu. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Smaczna pieczona ryba sprawdzi się idealnie podana z ziemniakami lub gotowanym ryżem.
Alergeny w łososiu w sosie koperkowym
Lista alergenów dla łososia w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze łososia w sosie koperkowym
Łosoś w sosie koperkowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Łosoś świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej lub dbających o linię. Ryba zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.