Lody chałwowe
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Mascarpone (250 g)
- Chałwa (200 g)
Przepis na lody chałwowe krok po kroku
Zblenduj mascarpone z chałwą na gładką masę.
Śmietankę ubij mikserem.
Do chałwy z mascarpone dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj łyżką.
Spróbuj - jeżeli masa jest mało słodka, dodaj cukier.
Masę przełóż do foremek na lody.
Wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat lodów chałwowych
Cudownie pyszne lody chałwowe z serkiem mascarpone to idealny deser dla sympatyków słodkości o smaku chałwowym. Szybki i bardzo prosty przepis z trzech składników. Potrzebujesz jedynie ulubionej chałwy z serkiem mascarpone oraz śmietanką. Czy może być coś prostszego, a w dodatku szybszego do zrobienia? Domowe lody chałwowe są idealnie kremowe. Przepis na lody chałwowe jest dobry także dla dzieci. Na pewno nikt nie pogardzi takim deserem. W końcu domowe wyroby są najlepsze. Jak zrobisz lody chałwowe, otrzymasz coś bardzo smacznego.
Domowe lody chałwowe to masa z serka mascarpone, chałwy i śmietanki. Ubicie śmietanki i delikatne jej wymieszanie z masą chałwową sprawia, że lody o smaku chałwy mają puszystą konsystencję. Chałwa jest to słodycz, która zrobiona jest z oleistych nasion, a także karmelu. Najbardziej znana w Polsce chałwa produkowana jest z sezamu. Przepis na lody chałwowe to dobra słodycz dla dzieci.
Zrobienie domowych lodów o smaku chałwowym wcale nie jest trudne. Z tym prostym przepisem masz gwarancję, że otrzymasz znakomite lody chałwowe. Jak zrobić lody chałwowe? Przygotuj blender oraz mikser. Za pomocą blendera połącz chałwę i serek mascarpone. Konsystencja powinna być idealnie gładka. Następnym krokiem jest ubicie śmietanki. Powinna być sztywna. Nie miksuj za długo, by nie powstało masło. Jak śmietanka będzie idealnie ubita, dodaj ją do chałwy oraz serka mascarpone. Wymieszaj masę łyżką. Spróbuj smaku lodów. Jeżeli są za mało słodkie, dodaj do nich trochę cukru. Chałwa sama w sobie jest bardzo słodka. Jeśli jednak dla Ciebie słodycz jest za mała, warto dodać cukru. Najważniejsze jest, by Ci smakowały. Lody przełóż do foremek na lody. Zamrażaj lody przez minimum 2 godziny. Doskonale widać, że jest to prosty przepis, który może zrobić każdy. To może być dobra zabawa dla dzieci, jeżeli pozwolisz im przygotować lody chałwowe.
Lody chałwowe mogą mieć formę lodów na patyku. Jeżeli jednak nie masz foremek na lody na patyku, możesz wlać masę do zwykłego pojemniczka. Jak zrobić lody chałwowe, by mrożone w większym pudełku były idealnie kremowe? Ważne jest, by po wlaniu lodów i wstawieniu ich do zamrażarki, co pół godziny zamieszać wszystko łyżką. W ten sposób masa będzie jednolita i kremowa.
*W przepisie na lody chałwowe dobrze jest użyć chałwy orzechowej (nada znakomity smak). Bardziej tradycyjna będzie ta o smaku waniliowym.
*Dużym ułatwieniem przy produkcji lodów jest domowa maszyna do lodów. Umożliwia ona jednoczesne mieszanie składników z chłodzeniem masy.
Alergeny w lodach chałwowych
Lista alergenów dla lodów chałwowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chałwa
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chałwa
Wartości odżywcze lodów chałwowych
W przepisie znajduje się duża zawartość tłuszczu. Przepis jest wysokokaloryczny.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.