Kurczak gongbao
- Udko kurczaka ze skórą (500 g)
- Olej sezamowy 7 łyżek stołowych (70 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Papryka czerwona 1 mała sztuka (150 g)
- Papryka zielona 1 mała sztuka (150 g)
- Orzechy arachidowe (ziemne) (100 g)
- Ryż jaśminowy (300 g)
- Mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na kurczak gongbao krok po kroku
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Udka z kurczaka oczyść ze skóry i odetnij mięso od kości.
Pokrój w kostkę mięso z kurczaka.
W misce wymieszaj jajko, mąkę ziemniaczaną, wodę i umieść kurczaka w misce i wymieszaj.
Posiekaj drobno imbir oraz papryczkę chilli.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.
W woku rozgrzej olej sezamowy i dodaj imbir i papryczkę chilli oraz posiekany czosnek.
Następnie dodaj cukier, pieprz syczuański, ocet ryżowy, wino ryżowe, sos sojowy i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj kurczaka i usmaż.
Na koniec dodaj posiekaną paprykę i smaż 3 minuty.
Posyp całość orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.
Podawaj w głęboki talerzu z ryżem.
Więcej informacji na temat kurczak gongbao
Kurczak gangbao to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Pochodzi z regionu Syczuańskiego, który słynie z bardzo aromatycznych, a zarazem ostrych potraw. Dania możesz oczywiście przygotować w wersji łagodniejszej wystarczy, że z papryczek chilli usuniesz pestki. Przepis na kurczaka gangbao jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznego kurczaka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, olej sezamowy, wino ryżowe, ocet ryżowy, papryka zielona, papryka czerwona, orzeszki ziemne, mąka ziemniaczana, jajko, ryż jaśminowy.
Jak zrobić kurczaka gangbao? Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Udka z kurczaka oczyść ze skóry i odetnij mięso od kości. Pokrój w kostkę. W misce wymieszaj jajko, mąkę ziemniaczaną, wodę i umieść kurczaka w misce i wymieszaj. Posiekaj drobno imbir oraz papryczkę chilli. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski. W woku rozgrzej olej sezamowy i dodaj imbir i papryczkę chilli oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj cukier, ocet ryżowy, wino ryżowe, sos sojowy i gotuj przez 2 minuty. Dodaj kurczaka i usmaż. Na koniec dodaj posiekaną paprykę i smaż 3 minuty. Posyp całość orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj w głęboki talerzu z ryżem.
Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika.
Podsumowując pyszny kurczak jest doskonałym danie na szybki obiad lub kolację. Jeśli chcesz, aby danie było łagodniejsze usuń pestki z papryczek chilli. Kuchnia Chińska znana jest z szybkości przygotowania dań. Smażone w woku składniki zachowują swoje właściwości odżywcze dzięki krótkiemu poddaniu wysokiej temperaturze.
Alergeny w kurczak gongbao
Lista alergenów dla kurczak gongbao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na kurczak gongbao nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz syczuański, wino ryżowe
Wartości odżywcze kurczak gongbao
Kurczak gangbao to doskonałe źródło białka zwierzęcego. Kurczaka jest pikantny, dlatego poprawia metabolizm. Dodatkowo zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.