Kurczak gongbao

Opublikowano: 25.11.2021 r., 9:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak gongbao podany z wysokiej patelni.
Kurczak gangbao
Kurczak gangbao to tradycyjne danie kuchni syczuańskiej. Pyszny smażony kurczak doskonale sprawdzi się jako obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
870 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (500 g)
  • Olej sezamowy 7 łyżek stołowych (70 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (150 g)
  • Papryka zielona 1 mała sztuka (150 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (100 g)
  • Ryż jaśminowy (300 g)
  • Mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, szczypiorek, czosnek, cukier, pieprz syczuański, wino ryżowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, wok

Przepis na kurczak gongbao krok po kroku

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Udka z kurczaka oczyść ze skóry i odetnij mięso od kości.

Pokrój w kostkę mięso z kurczaka.

W misce wymieszaj jajko, mąkę ziemniaczaną, wodę i umieść kurczaka w misce i wymieszaj.

Posiekaj drobno imbir oraz papryczkę chilli.

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.

W woku rozgrzej olej sezamowy i dodaj imbir i papryczkę chilli oraz posiekany czosnek.

Następnie dodaj cukier, pieprz syczuański, ocet ryżowy, wino ryżowe, sos sojowy i gotuj przez 2 minuty.

Dodaj kurczaka i usmaż.

Na koniec dodaj posiekaną paprykę i smaż 3 minuty.

Posyp całość orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.

Podawaj w głęboki talerzu z ryżem.

Jak oceniasz przepis na kurczak gongbao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczak gongbao

Kurczak gangbao to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Pochodzi z regionu Syczuańskiego, który słynie z bardzo aromatycznych, a zarazem ostrych potraw. Dania możesz oczywiście przygotować w wersji łagodniejszej wystarczy, że z papryczek chilli usuniesz pestki. Przepis na kurczaka gangbao jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia pysznego kurczaka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, olej sezamowy, wino ryżowe, ocet ryżowy, papryka zielona, papryka czerwona, orzeszki ziemne, mąka ziemniaczana, jajko, ryż jaśminowy.

Jak zrobić kurczaka gangbao? Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Udka z kurczaka oczyść ze skóry i odetnij mięso od kości. Pokrój w kostkę. W misce wymieszaj jajko, mąkę ziemniaczaną, wodę i umieść kurczaka w misce i wymieszaj. Posiekaj drobno imbir oraz papryczkę chilli. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski. W woku rozgrzej olej sezamowy i dodaj imbir i papryczkę chilli oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj cukier, ocet ryżowy, wino ryżowe, sos sojowy i gotuj przez 2 minuty. Dodaj kurczaka i usmaż. Na koniec dodaj posiekaną paprykę i smaż 3 minuty. Posyp całość orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj w głęboki talerzu z ryżem.

Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika.

Podsumowując pyszny kurczak jest doskonałym danie na szybki obiad lub kolację. Jeśli chcesz, aby danie było łagodniejsze usuń pestki z papryczek chilli. Kuchnia Chińska znana jest z szybkości przygotowania dań. Smażone w woku składniki zachowują swoje właściwości odżywcze dzięki krótkiemu poddaniu wysokiej temperaturze.

Alergeny w kurczak gongbao

Lista alergenów dla kurczak gongbao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na kurczak gongbao nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz syczuański, wino ryżowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczak gongbao

na 100g gotowej potrawy

Kurczak gangbao to doskonałe źródło białka zwierzęcego. Kurczaka jest pikantny, dlatego poprawia metabolizm. Dodatkowo zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
263.66
870.07
Białko (g)
10.02
33.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
22.03
72.69
Węglowodany przyswajalne (g)
3.85
12.72
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
4.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
15.42
50.89
Tłuszcze nasycone (g)
4.41
14.55
Tłuszcze nienasycone (g)
11.01
36.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.52
21.51
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.40
14.53
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.42
163.08
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
36.20
119.46
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.72
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.80
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.19
76.54
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.39
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.97
3.19
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.83
55.53
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.97
9.80
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.48
54.40
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
202.80
669.25
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
72.18
238.21
Potas (mg)
187.00
617.11
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.53
41.35
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.06
326.91
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.85
78.69
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
1.88
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.84
2.76
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: orzechy arachidowe (ziemne), ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczak gongbao 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczak gongbao

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Olej sezamowy
70 ml
7 łyżek stołowych
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
4.20
Za 70 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Papryka zielona
150 g
1 mała sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Ryż jaśminowy
300 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
49.50