Kruche babeczki z kremem mascarpone

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki mascarpone z owocami
Kruche babeczki z kremem mascarpone
Kruche babeczki z kremem mascarpone to doskonała opcja na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Doskonale smakują i wspaniale się prezentują. Są również proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
433 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Masło (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Cukier puder (25 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Cukier puder - do kremu (30 g)
  • Maliny (100 g)
  • Borówka amerykańska (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka do babeczek, duża miska, rękaw cukierniczy

Przepis na kruche babeczki z kremem mascarpone krok po kroku

Mąkę, masło, żółtko, cukier puder i cukier wanilinowy zagnieć w gładkie ciasto.

Ciasto schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie przygotuj foremki do babeczek.

Foremki wyłóż ciastem, widelcem nakłuj każdą babeczkę. Piecz ok.15 minut (w zależności od piekarnika) w 200 st. C do zarumienienia. Schłodź.

Śmietankę ubij na sztywną masę wraz z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone, cukier wanilinowy i wymieszaj łyżką.

Gotowy krem wyłóż na wystudzone babeczki, możesz użyć do tego rękawa cukierniczego, dla estetycznego efektu.

Babeczki udekoruj malinami i borówkami.

Jak oceniasz przepis na kruche babeczki z kremem mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,7% osób

Więcej informacji na temat kruchych babeczek z kremem mascarpone

Kruche babeczki z kremem mascarpone to doskonała opcja na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Doskonale smakują i wspaniale się prezentują. Są również proste w przygotowaniu.

Przepis na kruche babeczki z kremem mascarpone to pyszne rozwiązanie dla osób, które kochają wypieki, ale nie lubią skomplikowanych ciast. Zamiast tego mogą sięgnąć po mniej skomplikowaną, a wciąż smaczną opcję, czyli babeczki z dodatkiem kremu. Prawda jest taka, że ciężko spotkać osobę, która nie lubi babeczek. To dobre rozwiązanie na przyjęcia dla dzieci, które wprost uwielbiają małe słodkie babeczki. Zwłaszcza jeśli są udekorowane w ciekawy sposób. Takie babeczki mogą też stanowić część słodkiego stołu na weselu, czy komunii.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smaczne babeczki z serkiem mascarpone, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Dowiesz się z niego jak się robi zarówno ciasto, które stanowi podstawę tego deseru, a także prosty krem. Jeśli kochasz słodkości ten przepis stanowi najlepsze rozwiązanie dla Ciebie. To dlatego, że babeczki, które z niego powstają, są naprawdę słodkie. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Dlatego warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie w domu. Do stworzenia tego przepisu przyda się tylko kilka składników. Większość zapewne masz już w swoim domu. Dzięki temu przepis sprawdzi się również w sytuacjach awaryjnych. Jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Przyda się za to dużo cierpliwości, gdyż przygotowanie tartaletek składa się z kilku różnych etapów. Pierwszym jest przygotowanie ciasta kruchego, które zawsze się udaje. Ciasto następie leżakuje w lodówce, podczas gdy reszta składników jest przygotowywana. Do ciasta można dodać dodatkowe żółtka, jednak nie jest to konieczne, w takiej formie, jak podana w przepisie jest ono naprawdę elastyczne i pyszne. Krem, który jest częścią ciasteczek, jest niezwykle smaczny. Robi się go na bazie mascarpone. Ten słodki i gęsty serek idealnie sprawdza się w deserach ze względu na swoją kremową konsystencję.

Alergeny w kruchych babeczkach z kremem mascarpone

Lista alergenów dla kruchych babeczek z kremem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchych babeczek z kremem mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
333.73
433.85
Białko (g)
4.57
5.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
24.40
31.72
Węglowodany przyswajalne (g)
23.54
30.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
24.22
31.49
Tłuszcze nasycone (g)
21.30
27.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.92
3.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
10.85
14.10
Wapń (mg)
43.66
56.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
1.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych babeczek z kremem mascarpone 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchych babeczek z kremem mascarpone

Koszt składników
42.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier puder
25 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier puder
30 g
do kremu
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Borówka amerykańska
100 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 100 g
Koszt składników
42.10