Kruche babeczki z kremem mascarpone
- Masło (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Cukier puder (25 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Cukier puder - do kremu (30 g)
- Maliny (100 g)
- Borówka amerykańska (100 g)
Przepis na kruche babeczki z kremem mascarpone krok po kroku
Mąkę, masło, żółtko, cukier puder i cukier wanilinowy zagnieć w gładkie ciasto.
Ciasto schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie przygotuj foremki do babeczek.
Foremki wyłóż ciastem, widelcem nakłuj każdą babeczkę. Piecz ok.15 minut (w zależności od piekarnika) w 200 st. C do zarumienienia. Schłodź.
Śmietankę ubij na sztywną masę wraz z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone, cukier wanilinowy i wymieszaj łyżką.
Gotowy krem wyłóż na wystudzone babeczki, możesz użyć do tego rękawa cukierniczego, dla estetycznego efektu.
Babeczki udekoruj malinami i borówkami.
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tartaletki z owocami
-
Tartaletki z pieczarkami
-
Tartaletki wytrawne
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta truskawkowa
-
Tartaletki bez pieczenia
-
Tarta z burakami
-
Tartaletki na słono
-
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
-
Tartaletki z kremem
-
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
-
Tartaletki z budyniem
-
Tartaletki wytrawne z kurczakiem
-
Tartaletki cytrynowe z bezą
-
Kruche ciasto z żółtkami
-
Tartaletki z jabłkami
-
Tartaletki
Więcej informacji na temat kruchych babeczek z kremem mascarpone
Kruche babeczki z kremem mascarpone to doskonała opcja na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Doskonale smakują i wspaniale się prezentują. Są również proste w przygotowaniu.
Przepis na kruche babeczki z kremem mascarpone to pyszne rozwiązanie dla osób, które kochają wypieki, ale nie lubią skomplikowanych ciast. Zamiast tego mogą sięgnąć po mniej skomplikowaną, a wciąż smaczną opcję, czyli babeczki z dodatkiem kremu. Prawda jest taka, że ciężko spotkać osobę, która nie lubi babeczek. To dobre rozwiązanie na przyjęcia dla dzieci, które wprost uwielbiają małe słodkie babeczki. Zwłaszcza jeśli są udekorowane w ciekawy sposób. Takie babeczki mogą też stanowić część słodkiego stołu na weselu, czy komunii.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smaczne babeczki z serkiem mascarpone, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Dowiesz się z niego jak się robi zarówno ciasto, które stanowi podstawę tego deseru, a także prosty krem. Jeśli kochasz słodkości ten przepis stanowi najlepsze rozwiązanie dla Ciebie. To dlatego, że babeczki, które z niego powstają, są naprawdę słodkie. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Dlatego warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie w domu. Do stworzenia tego przepisu przyda się tylko kilka składników. Większość zapewne masz już w swoim domu. Dzięki temu przepis sprawdzi się również w sytuacjach awaryjnych. Jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Przyda się za to dużo cierpliwości, gdyż przygotowanie tartaletek składa się z kilku różnych etapów. Pierwszym jest przygotowanie ciasta kruchego, które zawsze się udaje. Ciasto następie leżakuje w lodówce, podczas gdy reszta składników jest przygotowywana. Do ciasta można dodać dodatkowe żółtka, jednak nie jest to konieczne, w takiej formie, jak podana w przepisie jest ono naprawdę elastyczne i pyszne. Krem, który jest częścią ciasteczek, jest niezwykle smaczny. Robi się go na bazie mascarpone. Ten słodki i gęsty serek idealnie sprawdza się w deserach ze względu na swoją kremową konsystencję.
Alergeny w kruchych babeczkach z kremem mascarpone
Lista alergenów dla kruchych babeczek z kremem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze kruchych babeczek z kremem mascarpone
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.