Przepis na tarta z kurczakiem i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, wałek, forma do tarty 24 cm, malakser

Smalec pokrój w kostkę.

Umieść go w malakserze, dodaj mąkę pszenną, sól, jajko i rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kurczaka i dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką ostrą.

Podsmaż kurczaka.

Zetrzyj ser na tarce.

Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, dopraw solą i pierzem, wymieszaj do połączenia składników.

Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.

Wyłóż kurczaka i cebulę.

Wlej śmietanę i dodaj starty ser.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch tarty.

Podawaj na ciepło.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami podana na białym talerzyku.
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
56.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
773 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Tarta z kurczakiem i pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z kurczakiem i pieczarkami

Tarta z kurczakiem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna tarta może zostać przygotowana na bazie ciasta z mąki pszennej lub orkiszowej. Przepis na tarte z kurczakiem i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, smalec, jajka, pierś z kurczaka, pieczarki, śmietana kremówka, cebula, ser żółty, natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra.

Jak zrobić tarte z kurczakiem i pieczarkami? Smalec pokrój w kostkę. Umieść go w malakserze, dodaj mąkę pszenną, jajko i rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp kruszonkę na blat i zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i dopraw go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką ostrą. Podsmaż kurczaka. Zetrzyj ser na tarce. Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, dopraw solą i pierzem, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Wyłóż kurczaka i cebulę. Wlej śmietanę i dodaj starty ser. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch tarty. Podawaj na ciepło.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Bardzo dobrze sprawdzają się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując pyszna tarta sprawdzi się podana na obiad oraz jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno. Tarta to sprawdzony przepis na wspaniałe połączenia kruchego spodu i aromatycznego farszu. Tarta to bardzo uniwersalne danie, które można podać na słono i na słodko.

Wartości odżywcze tarty z kurczakiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
241.80 kcal
773.76 kcal
Białko
10.32 g
33.04 g

Węglowodany w tarcie z kurczakiem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
11.07 g
35.41 g
Węglowodany przyswajalne
10.73 g
34.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.34 g
1.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
17.28 g
55.30 g
Tłuszcze nasycone
10.75 g
34.40 g
Tłuszcze nienasycone
6.53 g
20.90 g
Tłuszcze jednonasycone
5.15 g
16.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.38 g
4.42 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
69.07 mg
221.02 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta z kurczakiem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
32.13 µg (mcg)
102.80 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
2.23 mg
7.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.47 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.78 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
28.19 µg (mcg)
90.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.45 mg
11.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
31.52 µg (mcg)
100.88 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
47.18 µg (mcg)
150.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z kurczakiem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
76.31 mg
244.18 mg
Potas
176.00 mg
563.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
55.71 mg
178.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
130.88 mg
418.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
16.17 mg
51.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.11 mg
3.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.76 mg
2.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kurczakiem i pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z kurczakiem i pieczarkami

Lista alergenów dla tarty z kurczakiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty

Cena przygotowania tarty z kurczakiem i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Smalec
300 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 2
5.77
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Pieczarki
500 g
15 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
78.40
Jak oceniasz przepis na tarta z kurczakiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób