Tarta z burakami

Opublikowano: 17.01.2022 r., 8:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z burakami podana na okrągłej desce.
Tarta z burakami
Tarta z burakami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Bezmięsna tarta świetnie sprawdzi się na ciepło i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 150 min
1310 kcal
Kcal w porcji
495 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (8 szt.)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Burak 3 średnie sztuki (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Ser kozi miękki (200 g)
  • Rukola (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chrzan tarty
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, wałek, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, forma do tarty 24 cm

Przepis na tarta z burakami krok po kroku

Buraki umieść w blaszce, przykryj folią aluminiową.

Piecz w nagrzanym do 230 stopni C piekarniku przez około 90 minut.

Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i 2 jajka.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.

Nakłuj ciasto widelcem.

Buraki pokrój w plastry i umieść na spodzie ciasta.

Ubij w misce jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i tarty chrzan.

Zalej buraki.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Wystudź delikatnie tarte i wyjmij ją z formy.

Na jej wierzch pokrusz ser kozi i posyp go rukolą.

Jak oceniasz przepis na tarta z burakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat tarty z burakami

Tarta z burakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tarta z pieczonymi burakami jest pyszna i można ją zabrać jako lunch do pracy. Przepis na tarte z burakami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, cebula, burak, ser kozi, koper, rukola, śmietanka kremówka, sól, pieprz, chrzan.

Jak zrobić tarte z burakami? Buraki umieść w blaszce, przykryj folią aluminiową. Piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez około 90 minut. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajka. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Nakłuj ciasto widelcem. Buraki pokrój w plastry i umieść na spodzie ciasta. Ubij w misce jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i tarty chrzan. Zalej buraki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź delikatnie tarte i wyjmij ją z formy. Na jej wierzch pokrusz ser kozi i posyp go rukolą.

Do pieczenia tart najlepiej wykorzystać formę z ruchomym dnem, ułatwia ona znacznie wyjęcie ciasta z formy. Jeśli nie masz w swojej kuchni takiej formy lepiej kroić tarte w formie i nakładać osobno na talerze, zapobiegnie to uszkodzeniu potrawy.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm.

Podsumowując tarta na słono z kozim serem to doskonały pomysł na obiad także podczas spotkań ze znajomymi. Pyszna wytrawna tarta może być podana z łososiem wędzonym. Wystarczy plastry łososia umieścić razem z serem na wierzchu tarty po upieczeniu.

Alergeny w tarcie z burakami

Lista alergenów dla tarty z burakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser kozi miękki

W przepisie na tarta z burakami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tarty z burakami

na 100g gotowej potrawy

Tarta z burakami to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego, jeśli chcesz zwiększyć jego ilość, możesz zamienić mąkę pszenną na orkiszową. Tarta zawiera dużo cennych składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(495g)
Energia (kcal)
264.71
1310.32
Białko (g)
7.61
37.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(495g)
Węglowodany (g)
16.04
79.42
Węglowodany przyswajalne (g)
15.35
75.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
3.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(495g)
Tłuszcz (g)
19.16
94.87
Tłuszcze nasycone (g)
13.97
69.17
Tłuszcze nienasycone (g)
5.19
25.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(495g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.34
6.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.69
325.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(495g)
Sód (mg)
90.53
448.11
Potas (mg)
147.30
729.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.40
199.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
98.96
489.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.54
86.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
9.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
3.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z burakami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z burakami

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Burak
500 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Ser kozi miękki
200 g
7.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Koszt składników
59.00