Tartaletki z owocami

Opublikowano: 25.01.2022 r., 17:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tartaletki z owocami
Tartaletki z owocami
Tartaletki to połączenie kruchego spodu z masą budyniową i świeżymi owocami. Skorzystaj z mojego przepisu, gdy masz ochotę na niewielką łakoć.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
235 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Śmietana 12% 2 łyżki (20 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowania (140 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Maliny (500 g)
  • Borówka amerykańska (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, foremka do babeczek

Przepis na tartaletki z owocami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito, wsyp do miski, dodaj pokrojone masło, wbij żółtka i połącz składniki.

Dodaj cukier puder, śmietankę i wyrób ciasto, wlej kieliszek zimnej wody, wyrób ciasto w rękach.

Uformuj w kulę i odstaw do lodówki na godzinę.

Mleko wlej do rondelka, dodaj budyń i podgrzewaj do momentu, aż nie zgęstnieje. Następnie odstaw go do ostygnięcia.

Ciastem kruchym wyłóż foremki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.

Dodaj masę budyniową i owoce.

Tartaletki przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na tartaletki z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat tartaletek z owocami

Tartaletki z owocami to szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku przekąska, którą przygotujesz w krótkim czasie. Nadzienie i owoce, które wykorzystasz do tego deseru, mogą być dowolne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartaletki z owocami, do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, cukier, cukier puder, masło, jajka, budyń, mleko i owoce. Najlepsze tartaletki na kruchym spodzie są z truskawkami, malinami i borówkami. Owoce te są soczyste i orzeźwiające, dlatego będą dobre.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Krem powstał z budyniu na mleku krowim. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Zatem, jak zrobić tartaletki z owocami?

Zaczniemy od przygotowania kruchego spodu, mąkę przesiej przez sito, dodaj żółtka jaj, cukier puder i posiekane masło. Wygniataj ciasto w rękach, a następnie dodaj kieliszek zimnej wody. Uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki na 30 minut.

W tym czasie wlej mleko do rondelka i zacznij podgrzewać, dodaj budyń w proszku i gotuj do momentu, aż nie zacznie gęstnieć. Wtedy odstaw z ognia i ostudź.

Ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj i wyłóż nim foremki do babeczek. Tak przygotowane formy upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie dodaj masę budyniową i owoce. Pyszne babeczki gotowe. Sam widzisz, jaki to prosty przepis, będzie to dobry pomysł na smaczne, domowe łakocie dla całej rodziny.

Alergeny w tartaletkach z owocami

Lista alergenów dla tartaletek z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tartaletek z owocami

na 100g gotowej potrawy

Tartaletki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
235.78
235.78
Białko (g)
3.58
3.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
33.85
33.85
Węglowodany przyswajalne (g)
31.45
31.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.40
2.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.77
9.77
Tłuszcze nasycone (g)
6.21
6.21
Tłuszcze nienasycone (g)
3.57
3.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.88
2.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
0.69
Cholesterol (mg)
64.95
64.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
93.99
93.99
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.16
Witamina C (mg)
7.88
7.88
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.35
Witamina E (mg)
0.42
0.42
Retinol (µg (mcg))
91.37
91.37
Tiamina (mg)
0.25
0.25
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
1.89
1.89
Foliany (µg (mcg))
57.99
57.99
Beta karoten (µg (mcg))
27.16
27.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
51.55
51.55
Potas (mg)
103.68
103.68
Wapń (mg)
35.04
35.04
Fosfor (mg)
60.81
60.81
Magnez (mg)
12.25
12.25
Żelazo (mg)
2.12
2.12
Cynk (mg)
0.44
0.44
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek z owocami 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletek z owocami

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 12%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Budyń (proszek)
140 g
1 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Koszt składników
74.00