Przepis na tartaletki na słono krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g 1 szklanka
- Masło 200 g 1 kostka
- Żółtko jajka 2 szt.
- Jajko 2 szt.
- Śmietana 18% 125 g 1/2 opakowania
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Pieczarki 120 g 2 garści
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Brokuły 500 g 1 sztuka
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj pokrojone masło i wbij żółtka.
Wymieszaj całość do połączenia się składników, dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto.
Uformuj kulę i odstaw do lodówki na 30 minut.
Na oleju zeszkli drobno pokrojoną cebulą i czosnek.
Dodaj pieczarki i delikatnie podsmażaj.
Brokuł podziel na różyczki i sparz w lekko osolonej wodzie.
Ciasto wyłóż na foremki do babeczek, dodaj farsz pieczarkowy i brokuły.
Jajka wymieszaj ze śmietaną i łyżką mąki. Zalej masą babeczki i upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
Często zadawane pytania
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tartaletki z owocami
-
Tarta warzywna
-
Tartaletki z pieczarkami
-
Tartaletki wytrawne
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta truskawkowa
-
Tartaletki bez pieczenia
-
Tarta z burakami
-
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
-
Tartaletki z kremem
-
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
-
Tartaletki z budyniem
-
Tartaletki wytrawne z kurczakiem
-
Tartaletki cytrynowe z bezą
-
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
-
Tartaletki z jabłkami
-
Tartaletki

(liczba kalorii)
Tartaletki na słono - cechy przepisu
Więcej o tartaletkach na słono
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.
Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.
Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartaletki na słono z warzywami.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować, podstawowych składników takich jak: mąka, pieczarki, brokuł, śmietanka, olej, żółtka, jajka, masło, czosnek, cebula.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Cebulę i czosnek będziemy podsmażać z pieczarkami na oleju rzepakowym, nie pomijaj tego etapu. Te warzywa są bogate w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.
Moje nadzienie jest pieczarkowe z dodatkiem gotowanych al dente brokułów, wszystkie te warzywa następnie zalewam masą jajeczną. Wystarczy, że wymieszasz jajka ze śmietanką i odrobiną mąki. Zalej babeczki i upiecz w piekarniku, po 20 minutach pyszne przekąski będą dobre do spożycia.
Tartaletki na słono to będzie szybkie i łatwe w przygotowaniu danie w wersji wytrawnej dla całej Twojej rodziny. Zapamiętaj mój przepis na słone tartaletki, możesz przygotować go, także w większej wersji, dzięki czemu powstanie duża wytrawna tarta z Twoimi ulubionymi dodatkami. Pamiętaj wtedy o powiększeniu ilości składników.
Dokładnie jak zrobić tartaletki na słono opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis na proste i pyszne przekąski.
Tartę w większej wersji możesz podawać na obiad lub kolację dla całej Twojej rodziny. Idealnie sprawdzi się ona jako przekąska w letnie dni, podstaw wtedy na lekkie dodatki z przewagą warzyw.
Wartości odżywcze tartaletek na słono
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w tartaletkach na słono
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na tartaletki na słono
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na tartaletki na słono
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tartaletkach na słono
Lista alergenów dla tartaletek na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko