Kruche ciasto z żółtkami

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasto z żółtkami upieczone w formie na tartę.
Kruche ciasto z żółtkami
Kruche ciasto z żółtkami to doskonały dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się jako baza tart, ale również smacznych ciasteczek, czy domowych serników.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
220 kcal
Kcal w porcji
46 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Masło (120 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na kruche ciasto z żółtkami krok po kroku

Wszystkie składniki ciasta wraz z łyżką wody, wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni.

Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30 min.

Odstaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z żółtkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z żółtkami

Kruche ciasto z żółtkami to doskonały dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się jako baza tart, ale również smacznych ciasteczek, czy domowych serników.

Przepis na kruche ciasto z żółtkami to pomysł na łatwe ciasto, które przygotujesz w maksymalnie 15 minut. Później wystarczy tylko je upiec. Całość jest prosta w przygotowaniu i nie zabiera więcej niż kilkanaście minut. Co najlepsze, nie trzeba go chłodzić, co znacząco skraca czas przygotowania. Warto jednak wsadzić je do lodówki na 30 minut, by miało większą sprężystość. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ciasto jest niezwykle plastyczne i nie łamie się, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do przygotowania zarówno ciasta, jak i ciasteczek. Można z niego zrobić również kruszonkę. Ta receptura jest niezwykle uniwersalna. Można, zamiast cukru dodać do niego odrobinę soli, dzięki temu można użyć go do przygotowania wytrawnych przepisów. Ten prosty przepis, sprawia, że powstaje szybkie, łatwe, ale również pyszne kruche ciasto, będące świetną bazą wielu różnych deserów, ale również dań wytrawnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z żółtkami, by było proste, pyszne, szybkie i tanie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Do jego wykorzystania potrzeba tylko kilku składników. Dzięki czemu jest idealne również na kryzysowe sytuacje. Wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w każdym sklepie. Głównym składnikiem tego ciasta jest oczywiście mąka pszenna. To wybór, który gości w polskiej kuchni najczęściej. Możesz sięgnąć zarówno po wersję 450, jak i 500, czy 550. Możesz oczywiście użyć również wersji pełnoziarnistej, jednak zwykle ciasto jest wtedy za mało słodkie. Pamiętaj, by nie sięgać tylko po mąkę krupczatkę. Jej zbyt duża ilość sprawi, że ciasto będzie zbyt kruche i będzie szybko się łamać. Można zastąpić część mąką pełnoziarnistą, która sprawi, że będzie ono miało niższy indeks glikemiczny, a większą zawartość błonnika. To niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Dodatkowo wpłynie to pozytywnie na pracę układu pokarmowego.

Alergeny w kruchym cieście z żółtkami

Lista alergenów dla kruchego ciasta z żółtkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta z żółtkami

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(46g)
Energia (kcal)
479.39
220.52
Białko (g)
5.72
2.63
Fenyloalanina (mg)
0.23
0.11
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(46g)
Węglowodany (g)
49.10
22.59
Węglowodany przyswajalne (g)
48.16
22.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(46g)
Tłuszcz (g)
29.00
13.34
Tłuszcze nasycone (g)
19.06
8.77
Tłuszcze nienasycone (g)
9.94
4.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.49
3.91
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
0.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
131.94
60.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(46g)
Witamina A (µg (mcg))
249.17
114.62
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.08
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.14
Witamina E (mg)
0.93
0.43
Retinol (µg (mcg))
244.28
112.37
Tiamina (mg)
0.51
0.23
Ryboflawina (mg)
0.28
0.13
Niacyna (mg)
3.79
1.74
Foliany (µg (mcg))
112.44
51.72
Beta karoten (µg (mcg))
57.56
26.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(46g)
Sód (mg)
7.50
3.45
Potas (mg)
72.50
33.35
Wapń (mg)
23.00
10.58
Fosfor (mg)
76.89
35.37
Magnez (mg)
9.83
4.52
Żelazo (mg)
4.23
1.94
Cynk (mg)
0.50
0.23
Miedź (mg)
0.09
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z żółtkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z żółtkami

Koszt składników
15.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
15.80