Przepis na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko krok po kroku
- Ciasto francuskie 500 g
- Jajko 6 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 400 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Jabłko 500 g 2 duże sztuki
- Czekolada gorzka 100 g
- Masło 30 g
- Rodzynki 200 g
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 15 minut przed użyciem.
Rozwiń je i podziel na kwadraty wielkości foremek do tart.
Foremki posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim.
Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, cukier i cynamon, ubij.
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
Pokrój w drobną kostkę.
Masę z jajek wlej do foremek i na wierzchu umieść jabłka.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 30 minut.
W rondlu rozpuść czekoladę, dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.
Wystudzone tartaletki polej sosem czekoladowym.
Często zadawane pytania
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tartaletki z owocami
-
Tarta warzywna
-
Tartaletki z pieczarkami
-
Tartaletki wytrawne
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta truskawkowa
-
Tartaletki bez pieczenia
-
Tarta z burakami
-
Tartaletki na słono
-
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
-
Tartaletki z kremem
-
Tartaletki z budyniem
-
Tartaletki wytrawne z kurczakiem
-
Tartaletki cytrynowe z bezą
-
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
-
Tartaletki z jabłkami
-
Tartaletki

(liczba kalorii)
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko - cechy przepisu
Więcej o tartaletkach z ciasta francuskiego na słodko
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko to bardzo dobry pomysł na słodki deser z owocami i sosem czekoladowym. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w smaku. Można je podawać na słodko i słono, świetnie smakuje podane na ciepło i na zimno. Przepis na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajka, śmietana kremówka, jabłka, rodzynki, cynamon, czekolada, masło, cukier.
Jak zrobić tartaletki z ciasta francuskiego na słodko? Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 15 minut przed użyciem. Rozwiń je i podziel na kwadraty wielkości foremek do tart. Foremki posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, cukier i cynamon, ubij. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Masę z jajek wlej do foremek i na wierzchu umieść jabłka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. W rondlu rozpuść czekoladę, dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników. Wystudzone tartaletki polej sosem czekoladowym.
Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując pyszne tartaletki świetnie sprawdzą się na deser. Najlepsze tartaletki z ciasta francuskiego są bardzo chrupiące i mają pyszne kremowe nadzienie. Tartaletki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce lub temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze tartaletek z ciasta francuskiego na słodko
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w tartaletkach z ciasta francuskiego na słodko
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tartaletkach z ciasta francuskiego na słodko
Lista alergenów dla tartaletek z ciasta francuskiego na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło