Przepis na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, formy do tartaletek

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 15 minut przed użyciem.

Rozwiń je i podziel na kwadraty wielkości foremek do tart.

Foremki posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim.

Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, cukier i cynamon, ubij.

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój w drobną kostkę.

Masę z jajek wlej do foremek i na wierzchu umieść jabłka.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 30 minut.

W rondlu rozpuść czekoladę, dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.

Wystudzone tartaletki polej sosem czekoladowym.

Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko podane na kratce kuchennej.
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
Koszt przygotowania dania
35.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
665 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tartaletkach z ciasta francuskiego na słodko

Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko to bardzo dobry pomysł na słodki deser z owocami i sosem czekoladowym. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w smaku. Można je podawać na słodko i słono, świetnie smakuje podane na ciepło i na zimno. Przepis na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajka, śmietana kremówka, jabłka, rodzynki, cynamon, czekolada, masło, cukier.

Jak zrobić tartaletki z ciasta francuskiego na słodko? Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 15 minut przed użyciem. Rozwiń je i podziel na kwadraty wielkości foremek do tart. Foremki posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, cukier i cynamon, ubij. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Masę z jajek wlej do foremek i na wierzchu umieść jabłka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. W rondlu rozpuść czekoladę, dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników. Wystudzone tartaletki polej sosem czekoladowym.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszne tartaletki świetnie sprawdzą się na deser. Najlepsze tartaletki z ciasta francuskiego są bardzo chrupiące i mają pyszne kremowe nadzienie. Tartaletki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce lub temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze tartaletek z ciasta francuskiego na słodko

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
302.48 kcal
665.45 kcal
Białko
4.41 g
9.69 g

Węglowodany w tartaletkach z ciasta francuskiego na słodko

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
31.76 g
69.86 g
Węglowodany przyswajalne
29.94 g
65.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.82 g
4.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
18.01 g
39.62 g
Tłuszcze nasycone
10.40 g
22.89 g
Tłuszcze nienasycone
7.60 g
16.73 g
Cholesterol
57.44 mg
126.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
33.24 µg (mcg)
73.13 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.34 mg
0.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
32.27 µg (mcg)
70.99 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.09 mg
2.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
25.09 µg (mcg)
55.19 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
8.73 µg (mcg)
19.22 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
79.43 mg
174.74 mg
Potas
154.36 mg
339.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
17.35 mg
38.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
62.86 mg
138.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
16.87 mg
37.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.36 mg
3.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.45 mg
0.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek z ciasta francuskiego na słodko 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tartaletkach z ciasta francuskiego na słodko

Lista alergenów dla tartaletek z ciasta francuskiego na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania tartaletek z ciasta francuskiego na słodko

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Rodzynki
200 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób