Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko

Opublikowano: 16.03.2022 r., 9:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko podane na kratce kuchennej.
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko to wspaniała propozycja na pyszny deser, który doskonale komponuje się podany z kawą i herbatą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
665 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (500 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jabłko 2 duże sztuki (500 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Rodzynki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, formy do tartaletek

Przepis na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko krok po kroku

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 15 minut przed użyciem.

Rozwiń je i podziel na kwadraty wielkości foremek do tart.

Foremki posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim.

Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, cukier i cynamon, ubij.

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój w drobną kostkę.

Masę z jajek wlej do foremek i na wierzchu umieść jabłka.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 30 minut.

W rondlu rozpuść czekoladę, dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników.

Wystudzone tartaletki polej sosem czekoladowym.

Jak oceniasz przepis na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat tartaletek z ciasta francuskiego na słodko

Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko to bardzo dobry pomysł na słodki deser z owocami i sosem czekoladowym. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w smaku. Można je podawać na słodko i słono, świetnie smakuje podane na ciepło i na zimno. Przepis na tartaletki z ciasta francuskiego na słodko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jajka, śmietana kremówka, jabłka, rodzynki, cynamon, czekolada, masło, cukier.

Jak zrobić tartaletki z ciasta francuskiego na słodko? Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 15 minut przed użyciem. Rozwiń je i podziel na kwadraty wielkości foremek do tart. Foremki posmaruj masłem i wyłóż ciastem francuskim. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę, cukier i cynamon, ubij. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kostkę. Masę z jajek wlej do foremek i na wierzchu umieść jabłka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. W rondlu rozpuść czekoladę, dodaj masło i wymieszaj do połączenia składników. Wystudzone tartaletki polej sosem czekoladowym.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszne tartaletki świetnie sprawdzą się na deser. Najlepsze tartaletki z ciasta francuskiego są bardzo chrupiące i mają pyszne kremowe nadzienie. Tartaletki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce lub temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w tartaletkach z ciasta francuskiego na słodko

Lista alergenów dla tartaletek z ciasta francuskiego na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze tartaletek z ciasta francuskiego na słodko

na 100g gotowej potrawy

Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko to domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Słodkie tarty zawierają dużą ilość cukru i tłuszczu. Nie powinny ich spożywać osoby z nadmierną masą ciała oraz diabetycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
302.48
665.45
Białko (g)
4.41
9.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
31.76
69.86
Węglowodany przyswajalne (g)
29.94
65.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
4.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
18.01
39.62
Tłuszcze nasycone (g)
10.40
22.89
Tłuszcze nienasycone (g)
7.60
16.73
Cholesterol (mg)
57.44
126.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
33.24
73.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.27
70.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.09
2.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.09
55.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.73
19.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
79.43
174.74
Potas (mg)
154.36
339.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.35
38.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
62.86
138.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.87
37.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
3.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
0.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek z ciasta francuskiego na słodko 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletek z ciasta francuskiego na słodko

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jabłko
500 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Rodzynki
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
46.00