Tartaletki cytrynowe z bezą

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tartaletki cytrynowe z bezą podane na białym talerzyku z herbatą.
Tartaletki cytrynowe z bezą
Tartaletki cytrynowe z bezą to świetna opcja na naprawdę pyszny deser, który świetnie się sprawdzi na co dzień. Są słodkie, proste i bardzo orzeźwiające.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Masło 100, 50 (150 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier 150, 80 (230 g)
  • Skórka z cytryny (50 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
  • Białko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, obciążniki do pieczenia, formy do tartaletek

Przepis na tartaletki cytrynowe z bezą krok po kroku

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i 100 g zimnego masła. Dobrze wyrób, zawiń w kulkę i schowaj do lodówki na 30 min.

W misce ubij żółtka, 150 g cukru i masło. Dodaj do nich sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Gdy krem będzie gesty, dodaj do niego skórkę cytryny.

Krem przełóż do rondelka i podgrzej. Następnie przestudź.

Kruche ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wycinaj z niego kółka. Następnie wyłóż ciasto na foremki do tartaletek.

Ciasto przykryj obciążnikami i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Białka i cukier umieść w misce i ubij na sztywną i puszystą konsystencję.

Krem cytrynowy i bezę wyłóż na podpieczone tartaletki i piecz je przez 35 minut w 120 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartaletki cytrynowe z bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat tartaletki cytrynowe z bezą

Tartaletki cytrynowe z bezą to świetna opcja na naprawdę pyszny deser, który świetnie się sprawdzi na co dzień. Są słodkie, proste i bardzo orzeźwiające. Tartaletki świetnie sprawdza się na imprezy, ze względu na swój wspaniały i ciekawy smak. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Dlatego warto pokusić się o ich samodzielne przygotowanie w domu. Do stworzenia tego przepisu przyda się tylko kilka składników. Głównym jest oczywiście cytryna, to ona nadaje całości wspaniałego smaku. Skórka cytrynowa, która używana jest do tego wypieku, jest łatwo dostępna w sklepie. Warto pokusić się o zakup tej ekologicznej, która jest znacznie bezpieczniejsza. Jest również wolna od pestycydów, dzięki czemu mogą się nią zajadać nawet dzieci.

Przepis na tartaletki cytrynowe z bezą będzie doskonałą opcją dla każdego miłośnika ciekawych deserów. Jest prosty, szybki i niezwykle smaczny. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Przyda się za to dużo cierpliwości, gdyż przygotowanie tartaletek składa się z kilku różnych etapów. Pierwszym jest przygotowanie ciasta kruchego, które zawsze się udaje. Ciasto następie leżakuje w lodówce, podczas gdy reszta składników jest przygotowywana. Do ciasta można dodać dodatkowe żółtka, jednak nie jest to konieczne, w takiej formie, jak podana w przepisie jest ono naprawdę elastyczne i pyszne. Krem, który jest częścią ciasteczek, jest niezwykle smaczny. Robi się go na bazie lemon curd, w nieco odmienionej formie. Ta nowoczesna opcja na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartaletki cytrynowe z bezą, które będą pyszne, a przy okazji łatwe i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wychodzą z niego ciastka tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Doskonale łączy się w nich kruche maślane ciasto, orzeźwiający cytrynowy krem i słodka beza. Bezę należy piec w niskiej temperaturze, dzięki temu nie przypali się i będzie miała piękny kolor.

Alergeny w tartaletki cytrynowe z bezą

Lista alergenów dla tartaletki cytrynowe z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze tartaletki cytrynowe z bezą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo cukru, dlatego nie powinna gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
364.88
0.00
Białko (g)
5.30
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
48.56
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
47.91
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
17.65
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
11.33
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
6.32
0.00
Cholesterol (mg)
143.43
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
160.52
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.10
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
157.02
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.00
Ryboflawina (mg)
0.19
0.00
Niacyna (mg)
1.23
0.00
Foliany (µg (mcg))
43.14
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
37.52
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
21.98
0.00
Potas (mg)
68.06
0.00
Wapń (mg)
29.57
0.00
Fosfor (mg)
66.81
0.00
Magnez (mg)
9.52
0.00
Żelazo (mg)
1.35
0.00
Cynk (mg)
0.45
0.00
Miedź (mg)
0.06
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletki cytrynowe z bezą 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletki cytrynowe z bezą

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
150 g
100, 50
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
230 g
150, 80
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Skórka z cytryny
50 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
33.50