Tartaletki wytrawne

Opublikowano: 03.02.2023 r., 12:18 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tartaletki wytrawne
Tartaletki wytrawne
Te tartaletki wytrawne z buraczkiem i śledziem będą atrakcją spośród przekąsek podczas imprezy. Próbowałeś takiej wersji? Koniecznie poznaj ten sprawdzony przepis.
Przygotowanie 15 min
119 kcal
Kcal w porcji
39 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 18 porcji
  • Korpusy do tartaletek wytrawnych (210 g)
  • Serek śmietankowy (200 g)
  • Chrzan (30 g)
  • Filety śledziowe solone do dekoracji (100 g)
  • Buraki gotowane (100 g)
  • Jabłko (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, koper
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na tartaletki wytrawne krok po kroku

Buraki i obrane jabłko pokrój na bardzo drobną kostkę - najmniejszą jak tylko się da.

Buraki wraz z jabłkiem wymieszaj z serkiem, chrzanem, solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i posiekanym koperkiem.

Masę wykładaj do tartaletek.

Na wierzchu tartaletek ułóż kawałki śledzia pokrojonego w cieniutkie paski lub kostkę.

Ozdób tartaletki świeżym koperkiem.

Odstaw na minimum godzinę do schłodzenia.

Jak oceniasz przepis na tartaletki wytrawne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat tartaletek wytrawnych

Te tartaletki wytrawne z buraczkiem i śledziem będą atrakcją spośród przekąsek podczas imprezy. Próbowałeś takiej wersji? Koniecznie poznaj ten sprawdzony przepis. Pyszne tartaletki wytrawne na słono podane na zimno sprawdzą się także podczas świąt Bożego Narodzenia. Składniki nadzienia tworzą niebanalne, smaczne połączenie. Przepis na tartaletki wytrawne nie wymaga gotowania. To dobre rozwiązanie na przystawkę na zimno. Sprawdź jak zrobić tartaletki wytrawne – odpowiedni, sprawdzony przepis dla tych, którzy lubią potrawy na słono.

Tartaletki wytrawne to przekąska na słono. Jest to słone, kruche ciasto, które nadziane jest farszem. Składniki na nadzienie do tartaletek to: burak gotowany, jabłko, serek śmietankowy, chrzan, śledzie, sól, pieprz, sok z cytryny oraz koperek. Przepis na tartaletki wytrawne warto przygotować dzień przed podaniem. Dzięki temu farsz złożony z wyżej wymienionych składników będzie miał szansę przejść smakiem – będzie dobry i wyrazisty.

Taką przystawkę można przygotować na takie okazje jak święta, imieniny czy urodziny, a także na różnego rodzaju uroczystości (na przykład na chrzciny czy wesele). To fajny sposób na przygotowanie czegoś niecodziennego. Ponadto jest to bardzo prosty i szybki przepis, który nie zajmie dużej ilości czasu. Jest maksymalnie przyspieszony, w sam raz dla zabieganych osób, które nie przepadają za długim czasem spędzonym w kuchni.

Jak zrobić tartaletki wytrawne na zimno? Użyj gotowych korpusów kruchych do tartaletek na słono. Dzięki temu zaoszczędzisz czas na pieczenie spodów. Przygotowanie sprawdzonego przepisu na te dobre tartaletki wytrawne zacznij od nadzienia. Buraczki i jabłka pokrój na bardzo drobniutką kostkę – najmniejszą jak się da. Wymieszaj buraki i jabłka z serkiem, chrzanem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem. Taki pyszny farsz wykładaj do korpusów kruchych. Na wierzchu tartaletek ułóż kawałki śledzia. Powinny zdobić przystawkę, a przy tym być małych rozmiarów. Całość posyp koperkiem do dekoracji. Jak zrobisz tartaletki wytrawne odstaw je na minimum godzinę do schłodzenia. Najsmaczniejsze będą, gdy chłodzone będą nawet przez całą noc.

*Do przepisu na tartaletki wytrawne można wykorzystać serek śmietankowy, ale bardzo smaczne będą także z serkiem chrzanowym. Gdy będzie użyty serek chrzanowy, należy dostosować ilość chrzanu według gustu, by tartaletki wytrawne były pyszne – nie za ostre.

*Nadzienie należy doprawić według uznania. Należy pamiętać, by nie przesadzać z ilością soli – śledź jest dosyć słony. Sok z cytryny fajnie ożywi farsz.

Alergeny w tartaletkach wytrawnych

Lista alergenów dla tartaletek wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • korpusy do tartaletek wytrawnych
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Wartości odżywcze tartaletek wytrawnych

na 100g gotowej potrawy

Śledź jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich obecność w diecie jest ważna. Ma jednak dużą zawartość soli. Dzięki dodatkowi soku z cytryny lepiej przyswaja się żelazo obecne w buraku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(39g)
Energia (kcal)
305.29
119.06
Białko (g)
13.00
5.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(39g)
Węglowodany (g)
22.25
8.68
Węglowodany przyswajalne (g)
21.58
8.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
0.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(39g)
Tłuszcz (g)
18.42
7.19
Tłuszcze nasycone (g)
8.30
3.24
Tłuszcze nienasycone (g)
10.12
3.95
Cholesterol (mg)
51.19
19.96
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(39g)
Witamina A (µg (mcg))
95.42
37.21
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.06
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
4.56
1.78
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.19
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.27
36.76
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.02
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.06
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
0.68
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.17
8.26
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.92
4.26
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(39g)
Sód (mg)
562.17
219.25
Potas (mg)
236.62
92.28
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.97
19.49
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
135.50
52.84
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.40
7.96
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
0.36
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.66
0.26
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: korpusy do tartaletek wytrawnych.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek wytrawnych 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletek wytrawnych

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Korpusy do tartaletek wytrawnych
210 g
4.00
Za 70,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 210 g
Serek śmietankowy
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Chrzan
30 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Filety śledziowe solone
100 g
do dekoracji
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Buraki gotowane
100 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Jabłko
75 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 75 g
Koszt składników
29.30