Krem z kalarepy
- Kalarepa (500 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Ziemniaki średnie (400 g)
- Śmietana 12% (100 g)
Przepis na krem z kalarepy krok po kroku
Kalarepę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
To samo zrób z ziemniakami.
Warzywa ugotuj w bulionie.
Dopraw zupę.
Całość zblenduj na gładki krem.
Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj zupę.
Więcej informacji na temat kremu z kalarepy
Pyszna zupa-krem z kalarepy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Kalarepa w połączeniu z ziemniakami, bulionem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Składniki, z których składa się danie, posiadają wiele wartości odżywczych, a posiłek także idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić krem z kalarepy? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy kalarepę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. To samo robimy z ziemniakami. Do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz przyprawy i gotujemy je tak długo, aż będą miękkie. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietanę 12% i dokładnie mieszamy zupę do połączenia się składników.
Przepis na krem z kalarepy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B i potas
Dobra zupa krem z kalarepy posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz pyszna w smaku. Posiłki wegetariańskie w połączeniu z przyprawami nadają aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Zupę możemy również przygotować z dodatkiem marchewki i z grzankami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w kremie z kalarepy
Lista alergenów dla kremu z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze kremu z kalarepy
Zupa składa się z wartościowych składników, ale posiada wysoki IG, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny ją ograniczyć do minimum.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.