Krem z kalarepy

Opublikowano: 13.12.2021 r., 6:48 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z kalarepy w misce
Krem z kalarepy
Pyszny krem z kalarepy to doskonały pomysł na zdrowy i szybki posiłek w ciągu dnia. Zupa jest aromatyczna i pyszna w smaku. Sprawdzi się także w menu dla dzieci.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
157 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalarepa (500 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na krem z kalarepy krok po kroku

Kalarepę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

To samo zrób z ziemniakami.

Warzywa ugotuj w bulionie.

Dopraw zupę.

Całość zblenduj na gładki krem.

Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj zupę.

Jak oceniasz przepis na krem z kalarepy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób

Więcej informacji na temat kremu z kalarepy

Pyszna zupa-krem z kalarepy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Kalarepa w połączeniu z ziemniakami, bulionem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Składniki, z których składa się danie, posiadają wiele wartości odżywczych, a posiłek także idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić krem z kalarepy? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy kalarepę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. To samo robimy z ziemniakami. Do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz przyprawy i gotujemy je tak długo, aż będą miękkie. Następnie całość blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietanę 12% i dokładnie mieszamy zupę do połączenia się składników.

Przepis na krem z kalarepy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z ziemniaków, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długi czas oraz wpływają pozytywnie na procesy trawienne. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo dostarczają witaminy takie jak A, C i witaminy z grupy B i potas

Dobra zupa krem z kalarepy posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz pyszna w smaku. Posiłki wegetariańskie w połączeniu z przyprawami nadają aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Zupę możemy również przygotować z dodatkiem marchewki i z grzankami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w kremie z kalarepy

Lista alergenów dla kremu z kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze kremu z kalarepy

na 100g gotowej potrawy

Zupa składa się z wartościowych składników, ale posiada wysoki IG, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny ją ograniczyć do minimum.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
31.45
157.25
Białko (g)
1.13
5.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.87
29.35
Węglowodany przyswajalne (g)
4.55
22.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
6.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.61
3.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.20
1.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.16
0.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.20
Cholesterol (mg)
1.75
8.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
11.00
55.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina C (mg)
19.69
98.43
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Witamina E (mg)
0.14
0.69
Retinol (µg (mcg))
4.40
22.00
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Ryboflawina (mg)
0.03
0.13
Niacyna (mg)
0.37
1.85
Foliany (µg (mcg))
7.55
37.75
Beta karoten (µg (mcg))
62.25
311.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
158.35
791.75
Potas (mg)
192.60
963.00
Wapń (mg)
16.95
84.75
Fosfor (mg)
27.95
139.75
Magnez (mg)
10.80
54.00
Żelazo (mg)
0.30
1.48
Cynk (mg)
0.11
0.54
Miedź (mg)
0.06
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z kalarepy 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z kalarepy

Koszt składników
41.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
500 g
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 500 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
41.70