Krem marchewkowy
- Marchewka (500 g)
- Ziemniaki późne (250 g)
- Cebula - Jedna duża (100 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Śmietana 12% - 5 łyżek (90 g)
- Olej rzepakowy - łyżka (12 ml)
- Natka pietruszki - 2 łyżeczki (15 g)
Przepis na krem marchewkowy krok po kroku
Na dno garnka o pojemności 3,5 litra wlej olej, lekko rozgrzej i dodaj posiekaną cebulę. Delikatnie ją zrumień i dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki. Całość podsmaż 2-3 minuty.
Warzywa zalej bulionem warzywnym lub wodą.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę papryki słodkiej, imbiru oraz kurkumy. Dodaj pół łyżeczki soli oraz sporo pieprzu.
Zupę gotuj około 25-30 minut. Następnie zmiksuj i dopraw solą do smaku.
Zupę podawaj z łyżką śmietany (krowiej lub roślinnej) i natką pietruszki.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Kotlety z kalafiora
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Ryż z warzywami
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z soczewicy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kofta
-
Pałki z kurczaka
-
Polędwica z indyka
-
Zdrowy obiad
Więcej informacji na temat kremu marchewkowego
Krem marchewkowy to danie, które idealnie pasuje na czas jesienno-zimowy. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca i pełna wartości odżywczych zupa marchewkowa urzeknie Cię prostotą wykonania. Wykonasz ją z marchwi i cebuli z dodatkiem ziemniaków. Aby nadać jej bardziej wyrazistego smaku możesz dodać imbiru i soku z pomarańczy. W wersji bardziej orientalnej dodaj papryczkę chili, przyprawę curry oraz mleczko kokosowe. Żeby stworzyć bardziej sycące danie, pełnowartościowe i aby obniżyć indeks glikemiczny marchwi, do zupy możesz dodać czerwoną soczewicę, która jest źródłem białka. Oprócz tego zawiera błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminę E i K. Soczewica jest także cennym źródłem cynku, potasu, magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Inne źródła białka, które możesz dodać do zupy to na przykład kurczak, indyk, sera parmezan lub orzechy. Danie po przygotowaniu polej oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olejem lnianym zimno tłoczonym. Wartość indeksu glikemicznego zmniejszysz również poprzez dodatek błonnika, do zupy możesz dodać mielone siemię lniane. Pół łyżeczki nie zmieni smaku dania ale pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie. Z zupą marchewkową świetnie skomponują się również orzechy włoskie. Dodając je, w diecie zwiększysz zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne, takie jak wapń, magnez, sód i potas.
Zupa krem z marchewki jest łatwa i szybka w wykonaniu. Dzięki wykorzystaniu prostych i powszechnie dostępnych składników zupa jest także tania. Z powodzeniem wykorzystasz ja na lunch, obiad lub kolację. Wypróbuj nasz przepis a ta szybka zupa z marchwi będzie często gościć na Twoim stole.
Alergeny w kremie marchewkowym
Lista alergenów dla kremu marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze kremu marchewkowego
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.