Krem marchewkowy

Opublikowano: 12.03.2021 r., 14:11 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem marchewkowy podany w białej misce, udekorowany śmietaną i natką pietruszki.
Krem marchewkowy
Sprawdź przepis na najlepszy krem marchewkowy. Pyszna, kremowa, słodka, odpowiednio gęsta i łatwa w przygotowaniu zupa krem marchewkowa urzeknie Cię swoim smakiem.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
91 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka (500 g)
  • Ziemniaki późne (250 g)
  • Cebula Jedna duża (100 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Śmietana 12% 5 łyżek (90 g)
  • Olej rzepakowy łyżka (12 ml)
  • Natka pietruszki 2 łyżeczki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na krem marchewkowy krok po kroku

Na dno garnka o pojemności 3,5 litra wlej olej, lekko rozgrzej i dodaj posiekaną cebulę. Delikatnie ją zrumień i dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki. Całość podsmaż 2-3 minuty.

Warzywa zalej bulionem warzywnym lub wodą.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę papryki słodkiej, imbiru oraz kurkumy. Dodaj pół łyżeczki soli oraz sporo pieprzu.

Zupę gotuj około 25-30 minut. Następnie zmiksuj i dopraw solą do smaku.

Zupę podawaj z łyżką śmietany (krowiej lub roślinnej) i natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na krem marchewkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat kremu marchewkowego

Krem marchewkowy to danie, które idealnie pasuje na czas jesienno-zimowy. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca i pełna wartości odżywczych zupa marchewkowa urzeknie Cię prostotą wykonania. Wykonasz ją z marchwi i cebuli z dodatkiem ziemniaków. Aby nadać jej bardziej wyrazistego smaku możesz dodać imbiru i soku z pomarańczy. W wersji bardziej orientalnej dodaj papryczkę chili, przyprawę curry oraz mleczko kokosowe. Żeby stworzyć bardziej sycące danie, pełnowartościowe i aby obniżyć indeks glikemiczny marchwi, do zupy możesz dodać czerwoną soczewicę, która jest źródłem białka. Oprócz tego zawiera błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminę E i K. Soczewica jest także cennym źródłem cynku, potasu, magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Inne źródła białka, które możesz dodać do zupy to na przykład kurczak, indyk, sera parmezan lub orzechy. Danie po przygotowaniu polej oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olejem lnianym zimno tłoczonym. Wartość indeksu glikemicznego zmniejszysz również poprzez dodatek błonnika, do zupy możesz dodać mielone siemię lniane. Pół łyżeczki nie zmieni smaku dania ale pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie. Z zupą marchewkową świetnie skomponują się również orzechy włoskie. Dodając je, w diecie zwiększysz zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne, takie jak wapń, magnez, sód i potas.

Zupa krem z marchewki jest łatwa i szybka w wykonaniu. Dzięki wykorzystaniu prostych i powszechnie dostępnych składników zupa jest także tania. Z powodzeniem wykorzystasz ja na lunch, obiad lub kolację. Wypróbuj nasz przepis a ta szybka zupa z marchwi będzie często gościć na Twoim stole.

Alergeny w kremie marchewkowym

Lista alergenów dla kremu marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze kremu marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
36.77
91.93
Białko (g)
0.86
2.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.98
14.95
Węglowodany przyswajalne (g)
4.89
12.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.21
3.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.77
1.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.55
1.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.54
Cholesterol (mg)
1.60
4.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
225.68
564.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.64
14.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.18
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.03
10.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.36
23.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2202.08
5505.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
173.21
433.03
Potas (mg)
166.37
415.91
Wapń (mg)
20.11
50.28
Fosfor (mg)
22.83
57.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.24
20.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
0.68
Cynk (mg)
0.15
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu marchewkowego brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu marchewkowego

Koszt składników
47.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Cebula
100 g
Jedna duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Śmietana 12%
90 g
5 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 90 g
Olej rzepakowy
12 ml
łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Natka pietruszki
15 g
2 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
47.70