Przepis na kotlety z kapusty krok po kroku
- Kapusta biała 2000 g 1 większa główka
- Cebula 100 g 1 duża
- Masło 14 g 2 łyżeczki
- Bułka pszenna 80 g 1 bułka
- Kasza manna 36 g 3 łyżki
Zagotuj wodę w dużym garnku.
Kapustę poszatkuj i przełóż do wrzątku. Gotuj 15 minut.
Kapustę odcedź, pozostaw na sicie do wystygnięcia i odsączenia z nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
Namocz bułkę w ciepłej wodzie.
Odciśnij kapustę z wody i zmiel w młynku z założonym sitkiem z dużymi oczkami. Po zmieleniu kapusty, zmiel wyciśniętą bułkę.
Kapustę jeszcze raz odciśnij, przełóż do miski. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu, dodaj kaszę manną i całość dokładnie wymieszaj.
Uformuj kotlety.
Smaż uprzednio obtoczone w bułce tartej lub bez panierki.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Kurczak po tajwańsku
-
Kotlety z kalafiora
-
Kluski na parze
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Kotlety z soczewicy
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kotlety z cukinii
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Polędwica z indyka
-
Pieczona gęś
-
Zdrowy obiad

(liczba kalorii)
Kotlety z kapusty - cechy przepisu
Więcej o kotletach z kapusty
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety z kapusty.
Kotlety z kapusty słodkiej są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Kapusta biała jest niskokaloryczna, posiada dużo błonnika ale również ma właściwości wzdymające. Zawiera dużą ilość witaminy C, która niestety w trakcie gotowania ulega zniszczeniu, dlatego lepiej spożywać ją na surowo. Zawiera dużą dawkę witaminy K. Dostarcza witaminę A oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak siarka, wapń, magnez, fosfor, potas i mangan. Kapusta pomaga obniżyć poziom cholesterolu, działa moczopędnie, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, odkwasza organizm oraz poprawia stan cery, włosów i paznokci.
Przepis na kotlety z kapusty jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Kapustę możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jak zrobić kotlety z białej kapusty dowiesz się z dokładnego przepisu.
Kotlety z kapusty gotowanej są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.
Wartości odżywcze kotletów z kapusty
Energia i białka
(97g)
Węglowodany w kotletach z kapusty
(97g)
Tłuszcze
(97g)
Witaminy w przepisie na kotlety z kapusty
(97g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlety z kapusty
(97g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotletach z kapusty
Lista alergenów dla kotletów z kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Kasza manna