Przepis na kotlety z kapusty krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, duży garnek, sitko, maszynka do mielenia

Zagotuj wodę w dużym garnku.

Kapustę poszatkuj i przełóż do wrzątku. Gotuj 15 minut.

Kapustę odcedź, pozostaw na sicie do wystygnięcia i odsączenia z nadmiaru wody.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

Namocz bułkę w ciepłej wodzie.

Odciśnij kapustę z wody i zmiel w młynku z założonym sitkiem z dużymi oczkami. Po zmieleniu kapusty, zmiel wyciśniętą bułkę.

Kapustę jeszcze raz odciśnij, przełóż do miski. Dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu, dodaj kaszę manną i całość dokładnie wymieszaj.

Uformuj kotlety.

Smaż uprzednio obtoczone w bułce tartej lub bez panierki.

Kotlety z kapusty podane w brązowej misce, z sosem jogurtowym, obok w miseczce ziarna pieprzu, obok dwa noże i dwa liście kapusty, na czarnym blacie.
Kotlety z kapusty
Koszt przygotowania dania
6.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
42 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
38

Kotlety z kapusty - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z kapusty

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety z kapusty.

Kotlety z kapusty słodkiej są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Kapusta biała jest niskokaloryczna, posiada dużo błonnika ale również ma właściwości wzdymające. Zawiera dużą ilość witaminy C, która niestety w trakcie gotowania ulega zniszczeniu, dlatego lepiej spożywać ją na surowo. Zawiera dużą dawkę witaminy K. Dostarcza witaminę A oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak siarka, wapń, magnez, fosfor, potas i mangan. Kapusta pomaga obniżyć poziom cholesterolu, działa moczopędnie, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, odkwasza organizm oraz poprawia stan cery, włosów i paznokci.

Przepis na kotlety z kapusty jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Kapustę możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jak zrobić kotlety z białej kapusty dowiesz się z dokładnego przepisu.

Kotlety z kapusty gotowanej są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.

Wartości odżywcze kotletów z kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(97g)
Energia (kalorie)
44.32 kcal
42.99 kcal
Białko
1.72 g
1.66 g

Węglowodany w kotletach z kapusty

Na 100g
Na porcję
(97g)
Węglowodany
8.45 g
8.19 g
Węglowodany przyswajalne
5.93 g
5.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.52 g
2.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(97g)
Tłuszcz
0.85 g
0.82 g
Tłuszcze nasycone
0.48 g
0.47 g
Tłuszcze nienasycone
0.36 g
0.35 g
Tłuszcze jednonasycone
0.28 g
0.27 g
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.08 g
Cholesterol
1.35 mg
1.31 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z kapusty

Na 100g
Na porcję
(97g)
Witamina A
8.78 µg (mcg)
8.52 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
33.16 mg
32.16 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.16 mg
0.16 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
4.21 µg (mcg)
4.09 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.05 mg
Niacyna
0.41 mg
0.40 mg
Foliany
42.75 µg (mcg)
41.47 µg (mcg)
Beta karoten
38.70 µg (mcg)
37.54 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z kapusty

Na 100g
Na porcję
(97g)
Sód
35.21 mg
34.15 mg
Potas
166.29 mg
161.30 mg
Wapń
43.64 mg
42.34 mg
Fosfor
30.70 mg
29.78 mg
Magnez
13.27 mg
12.88 mg
Żelazo
0.58 mg
0.56 mg
Cynk
0.22 mg
0.21 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z kapusty 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z kapusty

Lista alergenów dla kotletów z kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Kasza manna

Cena przygotowania kotletów z kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
2000 g
1 większa główka
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 2000 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
14 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Bułka pszenna
80 g
1 bułka
0.60
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Kasza manna
36 g
3 łyżki
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 36 g
Koszt składników
15.60
Jak oceniasz przepis na kotlety z kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób