Koreczki z salami
- Salami popularne - 12 plastrów (72 g)
- Ser Mozzarella - 24 kulki (168 g)
- Pomidory koktajlowe - 24 sztuki (480 g)
- Oliwki czarne - 24 sztuki (72 g)
- Liście botwiny - garść liści (50 g)
- Bazylia świeża (50 g)
- Tortellini - 24 sztuki ugotowanych (160 g)
Przepis na koreczki z salami krok po kroku
Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudź.
Plastry salami przekrój na pół.
Koreczki możesz przygotować na patyczkach do szaszłyków lub wykałaczkach.
Na każdą wykałaczkę nadziej oliwkę, złożoną połówkę salami, pomidorka, listki bazylii i botwiny oraz tortellini.
-
Koreczki
-
Koreczki na sylwestra
-
Koreczki z kabanosem
-
Koreczki z tortilli
-
Koreczki z serem
-
Koreczki śledziowe
-
Koreczki owocowe
-
Koreczki z oliwkami
-
Koreczki z łososiem
-
Koreczki z fetą
-
Koreczki z mozzarellą
-
Koreczki z serem pleśniowym
-
Koreczki ze śledziem
-
Koreczki z winogronem
-
Koreczki do wódki
-
Koreczki caprese
-
Koreczki na imprezę
Więcej informacji na temat koreczków z salami
Koreczki to jedna z najpopularniejszych przystawek podawana na wszelkiego rodzaju imprezach, równie tych rodzinnych, oficjalnych czy biznesowych. Koreczki można wykonać zarówno na słono, jak i na słodko. Mogą być wegańskie, wegetariańskie i mięsne. Dostosujesz się do wielu diet eliminacyjnych.
Koreczki z salami to propozycja mięsnych koreczków na słono. Koreczki wykonane są z salami, oliwkami czarnymi, tortellini i serem mozzarella z dodatkiem świeżych ziół. Są one fajną i oryginalną propozycją przekąski z salami. Koreczki z salami i serem mozzarella to klasyczne połączenie smaków kuchni włoski włoskiej. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Bazylia wykazuje działanie zwiększające wydzielanie soków trawiennych oraz rozkurczowe, kojące i przeciwzapalne. Przepis na koreczki jest naprawdę łatwy i szybki. A jak zrobić dobre koreczki na imprezę dowiesz się z dokładnego przepisu. Oliwki są produktem niskokalorycznym, ich największą zaletą jest występowanie kwasu oleinowego, który jest odpowiedzialny za zmniejszenie aktywności genu odpowiedzialnego za rozwój raka piersi, a także chroni układ sercowo-naczyniowy zmniejszając ryzyko powstania ich chorób. Oliwki są źródłem witaminy A, witaminy E i witaminy C, a także witamin z grupy B. Ze składników mineralnych najwięcej zawierają potasu, fosforu, żelaza i miedzi. Oliwki są też źródłem błonnika, wspomagają proces redukcji masy ciała. Mało kto wie, ale oliwki w słoikach są produktem kiszonym. Dzięki temu odżywiają florę bakteryjną i wspomagają właściwą pracę przewodu pokarmowego. Wszystko to czyni, że koreczki z salami i oliwkami są nie tylko fajną i smaczną, ale także zdrową przekąską.
Przepis na koreczki z salami jest niezwykle łatwy, przygotujesz tę przekąskę szybko. Sprawdzi się idealnie na spontaniczne spotkanie lub dla niezapowiedzianych gości.
Alergeny w koreczkach z salami
Lista alergenów dla koreczków z salami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
Wartości odżywcze koreczków z salami
Koreczki z salami to pyszna, fajna i zdrowa przekąska.
Energia i białka
(32g)
Węglowodany
(32g)
Tłuszcze
(32g)
Witaminy
(32g)
Składniki mineralne
(32g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.