Przepis na koreczki z fetą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
wykałaczki

Ser feta pokrój w kostkę.

Pomidory suszone pokrój w połówki .

Na wykałaczkę nabijaj wszystkie składniki po kolei, wierzch udekoruj liściem bazylii.

Koreczki z fetą podane na desce. Całość ozdobiona jest listkami bazylii.
Koreczki z fetą
Koszt przygotowania dania
44.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
34

Koreczki z fetą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o koreczkach z fetą

Koreczki z fetą to świetna propozycja na pyszną przekąskę. Przystawki podane na wykałaczce są łatwe do zjedzenia, gdyż nie wymagają użycia noża i widelca. Tanie koreczki są dobre na różnego rodzaju imprezy w gronie rodziny i znajomych. Przepis na koreczki z fetą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia koreczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser feta, oliwki, pomidory suszone w oleju, łosoś wędzony, bazylia świeża.

Prosty przepis na koreczki to dobra propozycja na szybie i lekkie danie. Przystawki powinny spełniać funkcję zagryzki do wódki lub piwa. Danie na wykałaczce może być bardzo różnorodne. Koreczki mogą być wykonane z wielu różnych składników. Powinny być one jednak dość trwałe aby nie traciły szybko swoich właściwości i konsystencji.

Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Oliwki czarne to właściwie owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny. Zawierają także sporo witaminy E mającej działanie chroniące nasz przed wolnymi rodnikami. Pomidory suszone są dobrym źródłem likopenu. Likopen jest barwnikiem oraz bardzo silnym przeciwutleniaczem. Likopen ma czerwony kolor i jest jednym z niewielu substancji przeciwutleniających, które zachowują swoje właściwości nawet po poddaniu obróbce cieplnej. Łosoś wędzony jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Łosoś jest także skarbnicą kwasów tłuszczowych omega 3, które mają bardzo dobry wpływ na nasze serce.

Podsumowując koreczki to dobre danie na imprezę w gronie rodziny i znajomych. Koreczki są smaczne i szybkie do przygotowania, sprawdzają się na sylwestra i święta. Będą dobre także na imieniny, gdy pojawią się niezapowiedziani goście. Koreczki z oliwkami i z łososiem są zdrową przekąską.

Wartości odżywcze koreczków z fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
174.82 kcal
122.37 kcal
Białko
10.51 g
7.36 g
Fenyloalanina
0.42 mg
0.30 mg
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej

Węglowodany w koreczkach z fetą

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
7.24 g
5.07 g
Węglowodany przyswajalne
5.65 g
3.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.59 g
1.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
12.27 g
8.59 g
Tłuszcze nasycone
6.15 g
4.31 g
Tłuszcze nienasycone
6.12 g
4.28 g
Tłuszcze jednonasycone
5.10 g
3.57 g
Tłuszcze wielonasycone
1.01 g
0.71 g
Cholesterol
31.55 mg
22.08 mg

Witaminy w przepisie na koreczki z fetą

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
70.32 µg (mcg)
49.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.27 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.92 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Witamina C
22.43 mg
15.70 mg
Witamina D
4.87 µg (mcg)
3.41 µg (mcg)
Witamina E
0.45 mg
0.31 mg
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol
42.54 µg (mcg)
29.77 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.24 mg
Niacyna
2.42 mg
1.69 mg
Foliany
17.31 µg (mcg)
12.12 µg (mcg)
Beta karoten
183.38 µg (mcg)
128.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na koreczki z fetą

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
701.37 mg
490.96 mg
Potas
411.32 mg
287.93 mg
Wapń
175.49 mg
122.85 mg
Fosfor
173.41 mg
121.39 mg
Magnez
30.97 mg
21.68 mg
Żelazo
2.27 mg
1.59 mg
Cynk
1.14 mg
0.80 mg
Miedź
0.23 mg
0.16 mg
Mangan
0.16 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koreczków z fetą 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koreczkach z fetą

Lista alergenów dla koreczków z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony

Cena przygotowania koreczków z fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser Feta
200 g
1 kostka
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Oliwki czarne
130 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 130 g
Suszone pomidory w oleju
150 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 150 g
Bazylia świeża
30 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Koszt składników
55.00
Jak oceniasz przepis na koreczki z fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób