Przepis na koreczki z tortilli krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
koper
To będzie niezbędne
wykałaczki

Tortillę wysmaruj serkiem kanapkowym.

Wyłóż na nią sałatę i plater łososia.

Posyp całość koperkiem.

Tortillę zroluj i pokrój na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek nabij na wykałaczkę.

Koreczki z tortilli podane na dużym talerzu.
koreczki z tortilli
Koszt przygotowania dania
14.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
198 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Koreczki z tortilli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o koreczki z tortilli

Koreczki z tortilli to świetna opcja na imprezy, a także spotkania ze znajomymi. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo zdrowe i pięknie się prezentują. To doskonały wybór dla wszystkich, którzy pragną przygotować danie piękne, a przy okazji zdrowe, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Taka prezentacja sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Jeśli szukasz dobrej inspiracji na to jak zrobić koreczki z tortilli, które zachwycą swoim wyglądem i smakiem, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle łatwa i zabiera bardzo mało czasu. Do przygotowania potrawy wystarczy tylko kilka minut, a co najlepsze nie trzeba używać żadnej obróbki termicznej dzięki czemu można je wykonać w każdych warunkach. To świetna opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, w tej recepturze całe przygotowanie nie zabierze więcej jak kwadrans, dzięki czemu zostaje dużo czasu na przygotowanie innych przekąsek.

Ten przepis na koreczki z tortilli pozwala na przygotowanie naprawdę fantastycznej przekąski. Dzięki temu sposobowi można zamienić nieco nudną tortillę, w coś co nie tylko pięknie się prezentuje i pięknie wygląda, ale również jest zdrowe. Choć do środka można włożyć dowolne ulubione produkty, wspaniale sprawdza się opcja z łososiem i kremowym serkiem. Dostarcza niezbyt wiele kalorii, a przy okazji wypełniona jest po brzegi zdrowymi tłuszczami i białkiem. Warto użyć do jej przygotowania tortilli pełnoziarnistej, dzięki czemu dostarczy również sporo błonnika. Dzięki użyciu łososia to danie to wspaniałe źródło kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego zdrowia.

To danie ma również jeszcze jedną zaletę, jest dość tanie, a naprawdę sycące. Te smaczne roladki sprawdzą się również jako podwieczorek czy drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Są w pełni domowe, więc nie zawierają zbędnych dodatków do żywności.

To bardzo prosty przepis, który świetnie sprawdzi się na imprezę. To idealny pomysł na ciekawe i smaczne przekąski. Nada się również jako sycąca przystawka.

Wartości odżywcze koreczki z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kalorie)
168.13 kcal
198.39 kcal
Białko
10.73 g
12.66 g
Fenyloalanina
0.41 mg
0.48 mg

Węglowodany w koreczki z tortilli

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany
13.83 g
16.32 g
Węglowodany przyswajalne
12.68 g
14.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
1.36 g
Sacharoza (cukier)
0.16 g
0.19 g
Glukoza
0.29 g
0.34 g
Fruktoza
0.28 g
0.34 g
Skrobia
9.84 g
11.61 g
Brak danych dla: mix sałat.
czytaj dalej
Laktoza
0.40 g
0.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz
7.57 g
8.93 g
Tłuszcze nasycone
4.13 g
4.87 g
Tłuszcze nienasycone
3.44 g
4.06 g
Tłuszcze jednonasycone
2.26 g
2.66 g
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
1.40 g
Cholesterol
20.53 mg
24.23 mg

Witaminy w przepisie na koreczki z tortilli

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A
49.15 µg (mcg)
58.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.18 mg
Witamina B12
1.39 µg (mcg)
1.64 µg (mcg)
Witamina C
0.60 mg
0.70 mg
Brak danych dla: serek kanapkowy naturalny.
czytaj dalej
Witamina D
7.28 µg (mcg)
8.59 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.05 mg
Retinol
43.30 µg (mcg)
51.09 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.18 mg
Niacyna
3.17 mg
3.74 mg
Foliany
31.98 µg (mcg)
37.73 µg (mcg)
Beta karoten
69.89 µg (mcg)
82.47 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na koreczki z tortilli

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód
509.40 mg
601.10 mg
Potas
150.43 mg
177.50 mg
Wapń
56.11 mg
66.21 mg
Fosfor
138.02 mg
162.87 mg
Magnez
15.72 mg
18.55 mg
Żelazo
1.39 mg
1.64 mg
Cynk
0.35 mg
0.42 mg
Miedź
0.13 mg
0.16 mg
Mangan
0.18 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny koreczki z tortilli 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koreczki z tortilli

Lista alergenów dla koreczki z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy naturalny

Cena przygotowania koreczki z tortilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
60 g
1 płat
4.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 g
Łosoś wędzony
100 g
1 plaster
12.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 100 g
Serek kanapkowy naturalny
25 g
1 łyżka
2.50
Za 135.0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 25 g
Mix sałat
50 g
2 garści
4.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na koreczki z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób