Koreczki na imprezę

koreczki na imprezę

Koreczki sprawdzają się na imprezach w stylu bufetowym, gdzie goście rozmawiają stojąc i gdzie trzymanie talerzyków z przekąskami jest niewygodne. Koreczki są nie tylko smaczne, lecz także praktyczne. Łatwo je zrobić i zjeść bez ryzyka zabrudzenia kreacji. Koreczki składają się z kilku małych kawałków jedzenia, które nabija się na wykałaczkę. Najczęściej stosuje się sery, wędliny przeplatane warzywami i owocami. Koreczki komponuje się łącząc kontrastowe kolory i smaki. Przekąski te podaje się gościom na tacach lub ustawia na bufecie.

Koreczki na imprezę - polecane przepisy

Koreczki na imprezę - pozostałe przepisy

Koreczki na imprezę - proste przepisy na wyśmienite koreczki imprezowe

Nowoczesne przyjęcia kojarzą się z tacą kolorowych koreczków o ciekawym, wytrawnym smaku. Nie tylko wspaniale smakują, lecz także zdobią bufet. Nie tylko łatwo je zjeść tocząc ciekawą rozmowę, lecz także łatwo je przygotować przed imprezą. Wystarczy tylko kilka pokrojonych składników, aby wyczarować świetne przekąski, które zachwycą gości. Doradzamy jak zrobić smaczne i szybkie koreczki na przyjęcie. Przedstawiamy zasady robienia koreczków i najciekawsze przepisy.

Z czego zrobić pyszne koreczki na imprezę

Co to są koreczki i dlaczego świetnie sprawdzają się jako przystawki na imprezie

Koreczki to małe przekąski imprezowe zrobione z różnych składników nabitych na wykałaczkę. Pomysł na koreczki prawdopodobnie wywodzi się z hiszpańskich tapas, które można szybko zjeść. Sprawdzają się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezach barowych. Te smaczne, małe przystawki można umieścić na bufecie lub rozdawać gościom niosąc na tacach.

Goście zaspokoją głód w czasie imprezy, posmakują czegoś pysznego, a jednocześnie nie ma niebezpieczeństwa, że coś się rozleje i zniszczy kreacje, szczególnie że koreczki nie zawierają w sobie sosu ani płynu. Małe przekąski można łatwo zjeść w czasie rozmowy stojąc lub siedząc, gdyż trzyma się je za patyczek i szybko zjada.

Koreczki na imprezę mają tę zaletę, że ładnie wyglądają. Taca kolorowych koreczków zachwyca i zdobi bufet. Ponadto tego rodzaju przystawki są łatwe i szybkie do zrobienia przed imprezą. Wystarczy pociąć składniki na odpowiednie kawałki i nabić je na wykałaczkę. Można tu błysnąć pomysłami i stworzyć pyszne przekąski, które będą nie tylko smakowały gościom, lecz także będą ładnie wyglądać.

Jak zrobić szybkie, pyszne koreczki

Dobre koreczki to prawdziwa sztuka, gdyż nie wystarczy nabić na wykałaczkę czegokolwiek. Trzeba wiedzieć jak dobrać kolory i smaki składników. Pięknie wyglądają koreczki, w których składniki różnią się kolorami. Dobieramy więc kontrastowe kolory, na przykład żółty ser z zieloną oliwką lub czerwonym pomidorkiem koktajlowym. Dobrze przekąski powstaną, jeśli umiejętnie dobierzemy smaki. Zazwyczaj koreczki mają zdecydowany smak. Nie mogą być jednak pikantne, gdyż zwykle goście jedzą ich dużo. Najczęściej łączy się element łagodny, jak ser czy winogrona, z elementem o zdecydowanym smaku jak oliwki, salami, czy sery pleśniowe. Jeśli impreza nie przewiduje rozbudowanego menu, często koreczki różnego rodzaju stanowią jedyny poczęstunek. Warto wtedy podać coś co złagodzi mocny, wytrawny smak koreczków. Dobrze jest podać również krakersy i małe kawałki pieczywa.

Z czego najlepiej zrobić smaczne koreczki na przyjęcie:

  • oliwki zielone i czarne,
  • kapary,
  • awokado,
  • ser żółty, sery pleśniowe, ser feta, camembert,
  • cebulka marynowana,
  • szynka i inne wędliny,
  • łosoś wędzony w plastrach,
  • winogrona,
  • melon,
  • jajka na twardo,
  • papryka,
  • ogórek konserwowy,
  • pomidory koktajlowe lub suszone,
  • mozzarella.

Zazwyczaj podstawę koreczka stanowi żółty ser, który ładnie trzyma całość, tak że koreczki się nie przewracają. Kawałki żółtego sera powinny być nieduże. Wybieramy też małe kulki mozzarelli. Wędliny zwijamy w rulonik. Koreczek zazwyczaj składa się z 3 części. Można jednak nabić 4 lub 5 mniejszych elementów. Pamiętajmy też o pojemniku na zużyte wykałaczki, aby goście mieli je gdzie wyrzucić.

Najciekawsze przepisy jak zrobić dobre koreczki na imprezę

Pyszne koreczki mięsne

Świetnie smakują koreczki z udziałem mięsa lub wędlin. Możemy użyć kawałków pieczonego kurczaka lub indyka. Najlepiej jednak nadają się różnego rodzaju wędliny, jak szynka, salami, kabanosy, kiełbasa itp. Plastry wędlin zwijamy w rulonik lub zawijamy nimi pomidor koktajlowy. Do środka można dodać odrobinę majonezu. Do wędlin pasują wszelkiego rodzaju pikle, jak ogórki w occie, śliwki w occie, marynowane cebulki czy papryka.

Plasterki wędlin pozwalają na różne ciekawe kombinacje. Plaster może służyć jako podstawa roladki. Zawijamy w niego serek, pastę do pieczywa, kawałki warzyw, zaś całość spinamy wykałaczką. W ten sam sposób możemy zrobić wersję wegetariańską wykorzystując cukinię lub ogórka pokrojone na plasterki wzdłuż. Ciekawe koreczki możemy zrobić na podobnej zasadzie, krojąc na kawałki wytrawne naleśniki lub tortillę.

Smaczne koreczki wytrawne robimy także z dodatkiem owoców. Idealnie sprawdzają się zielone winogrona, które łatwo jest nabić na wykałaczkę. Owoce nie mogą być zbyt słodkie i zbyt miękkie. Dobrze sprawdzają się kawałki melona lub suszone śliwki bez pestek.

Dobrym pomysłem są kawałki pieczywa stanowiące podstawę, lub jeden z elementów koreczka. Sprawdzają się kawałki pumpernikla, bagietki lub chleba. Pieczywo jako składnik koreczków przyda się szczególnie w sąsiedztwie elementów o bardzo intensywnych smaku, jak śledzie, anchois, sery pleśniowe, czy salami, których smak warto złagodzić.

Jak zrobić koreczki wegetariańskie

Na przyjęcie dla wegetarian sprawdzą się przepisy na wegetariańskie koreczki. Podstawą może być kostka sera żółtego lub jajka. Ich łagodny smak wzbogacimy pomidorkami koktajlowymi lub oliwkami. Jako dodatek posłużą wszelkiego rodzaju warzywa, jak świeży ogórek, awokado, kawałki papryki lub dyni. Nie należy też obawiać się dodatku owoców, które złagodzą smak. Klasycznym dodatkiem do koreczków są zielone winogrona, które łatwo się nabija na patyczek. Sprawdzają się także kawałki melona, ananasa, a nawet truskawki.

Na przyjęciu świetnie sprawdzają się przepisy kuchni włoskiej lub greckiej. Dobrym pomysłem są koreczki zaczerpnięte z sałatki caprese, czyli mozzarella, pomidor koktajlowy i oliwka. Koreczki rodem z kuchni greckiej mogą zawierać serek feta, czarne oliwki i winogrona.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto