Przepis na koreczki z salami krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patyczki do szaszłyków, wykałaczki

Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudź.

Plastry salami przekrój na pół.

Koreczki możesz przygotować na patyczkach do szaszłyków lub wykałaczkach.

Na każdą wykałaczkę nadziej oliwkę, złożoną połówkę salami, pomidorka, listki bazylii i botwiny oraz tortellini.

Koreczki z salami podane na białym, okrągłym talerzu, z miseczką oliwy i gałązkami rozmarynu, obok pojemnik z pomidorkami i miseczka z oliwkami czarnymi.
Koreczki z salami
Koszt przygotowania dania
29.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
44 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
47

Koreczki z salami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o koreczkach z salami

Koreczki to jedna z najpopularniejszych przystawek podawana na wszelkiego rodzaju imprezach, równie tych rodzinnych, oficjalnych czy biznesowych. Koreczki można wykonać zarówno na słono, jak i na słodko. Mogą być wegańskie, wegetariańskie i mięsne. Dostosujesz się do wielu diet eliminacyjnych.

Koreczki z salami to propozycja mięsnych koreczków na słono. Koreczki wykonane są z salami, oliwkami czarnymi, tortellini i serem mozzarella z dodatkiem świeżych ziół. Są one fajną i oryginalną propozycją przekąski z salami. Koreczki z salami i serem mozzarella to klasyczne połączenie smaków kuchni włoski włoskiej. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Bazylia wykazuje działanie zwiększające wydzielanie soków trawiennych oraz rozkurczowe, kojące i przeciwzapalne. Przepis na koreczki jest naprawdę łatwy i szybki. A jak zrobić dobre koreczki na imprezę dowiesz się z dokładnego przepisu. Oliwki są produktem niskokalorycznym, ich największą zaletą jest występowanie kwasu oleinowego, który jest odpowiedzialny za zmniejszenie aktywności genu odpowiedzialnego za rozwój raka piersi, a także chroni układ sercowo-naczyniowy zmniejszając ryzyko powstania ich chorób. Oliwki są źródłem witaminy A, witaminy E i witaminy C, a także witamin z grupy B. Ze składników mineralnych najwięcej zawierają potasu, fosforu, żelaza i miedzi. Oliwki są też źródłem błonnika, wspomagają proces redukcji masy ciała. Mało kto wie, ale oliwki w słoikach są produktem kiszonym. Dzięki temu odżywiają florę bakteryjną i wspomagają właściwą pracę przewodu pokarmowego. Wszystko to czyni, że koreczki z salami i oliwkami są nie tylko fajną i smaczną, ale także zdrową przekąską.

Przepis na koreczki z salami jest niezwykle łatwy, przygotujesz tę przekąskę szybko. Sprawdzi się idealnie na spontaniczne spotkanie lub dla niezapowiedzianych gości.

Wartości odżywcze koreczków z salami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(32g)
Energia (kalorie)
137.56 kcal
44.02 kcal
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Białko
7.64 g
2.45 g
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej

Węglowodany w koreczkach z salami

Na 100g
Na porcję
(32g)
Węglowodany
9.90 g
3.17 g
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.87 g
2.84 g
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.02 g
0.33 g
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(32g)
Tłuszcz
7.67 g
2.45 g
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.13 g
1.32 g
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.54 g
1.13 g
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.91 g
0.93 g
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
0.20 g
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Cholesterol
26.46 mg
8.47 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na koreczki z salami

Na 100g
Na porcję
(32g)
Witamina A
67.99 µg (mcg)
21.76 µg (mcg)
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.03 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Witamina C
7.17 mg
2.29 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Witamina E
0.23 mg
0.07 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Retinol
34.17 µg (mcg)
10.93 µg (mcg)
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.03 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.04 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Niacyna
1.16 mg
0.37 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Foliany
22.45 µg (mcg)
7.18 µg (mcg)
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Beta karoten
378.53 µg (mcg)
121.13 µg (mcg)
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na koreczki z salami

Na 100g
Na porcję
(32g)
Sód
312.32 mg
99.94 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Potas
173.22 mg
55.43 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Wapń
124.40 mg
39.81 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Fosfor
115.73 mg
37.03 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Magnez
16.09 mg
5.15 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
0.35 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Cynk
0.94 mg
0.30 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.03 mg
Brak danych dla: liście botwiny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koreczków z salami 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koreczkach z salami

Lista alergenów dla koreczków z salami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini

W przepisie na koreczki z salami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście botwiny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania koreczków z salami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Salami popularne
72 g
12 plastrów
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 72 g
Ser Mozzarella
168 g
24 kulki
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
6.05
Za 168 g
Pomidory koktajlowe
480 g
24 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 480 g
Oliwki czarne
72 g
24 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 72 g
Liście botwiny
50 g
garść liści
Bazylia świeża
50 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Tortellini
160 g
24 sztuki ugotowanych
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 160 g
Jak oceniasz przepis na koreczki z salami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób